Izegem Koers op donderdag 5 september: “Goed weer blijft wel cruciaal om financieel rond te komen”

Voorzitter Vincent Guillemyn, Hein Dekiere, Gino Tytgat, Marc Seynaeve, Francis Leman en Yannick Deplae zetten hun schouders onder het koersdorp. (gf) © VGDESGN
Wouter Vander Stricht

Op donderdag 5 september is het weer zover. Izegem Koers zorgt ervoor dat het straks koppen lopen is in de centrumstraten. Maar de organisatie van het event heeft heel wat voeten in de aarde. Alleen al het budget van 155.000 euro samen krijgen is een hele opgave op zich.

Misschien beginnen met wat dit jaar niet veranderd is: het parcours. Start en aankomst blijven in de Gentseheerweg, kasteel Blauwhuis is zo het epicentrum van het koersgebeuren. “We wilden graag over de vernieuwde brug rijden, maar dat was niet mogelijk omdat daar nog afspraken waren met de foorkramers. Die contracten konden we niet negeren, bedoeling is om daar volgend jaar wel een mouw aan te passen”, zegt bestuurslid Virginie Derumeaux.

Vanuit de Gentseheerweg rijdt het peloton door de Roeselaarsestraat tot aan en over de brug van Kachtem om zo door het Kachtemse dorpscentrum richting Emelgem te snellen. Van daaruit gaat het over de brug aan het VTI opnieuw naar de aankomstplaats. Er worden in totaal 19 ronden van 9,3 kilometer gefietst, goed voor 176,4 kilometer in totaal.

VIP compleet volzet

Er werden dit jaar drie vipformules aangeboden. De gouden vip situeert zich in restaurant Vonk. De andere twee formules respectievelijk in het Koetshuis en kasteel Blauwhuis zelf. “In totaal hebben we 400 vips, op dat vlak is alles volzet.”

Die vips en andere sponsors zijn ook cruciaal voor het voorbestaan van de koers. “Stad Izegem doet een enorme financiële inspanning en ook logistiek kunnen we op hun hulp rekenen. Dan is er nog de familie Romel die met Bordes ook naamsponsor is en de infrastructuur van het Blauwhuis ter beschikking stelt. En ook de vele andere sponsors. We moeten in totaal een budget van 155.000 euro bij elkaar halen om rond te komen. Dit jaar hebben we ook al een besparing gedaan door geen grote tent meer te plaatsen op het plein voor het kasteel. Er komen nu tien verschillende kleinere tentjes en de vips kunnen dus in het kasteel zelf terecht. We moeten ook niet onder stoelen of banken steken dat goed weer cruciaal is voor ons. Als dat meezit, draaien we zeker break-even.”

Samen met drie horeca-uitbaters Yannick Deplae (’t Schroefke), Hein ‘Hoppie’ Dekiere (l’Abattoir) en Francis Leman (De Leest) zet het comité Izegem Koers ook de schouders onder het koersdorp. “Daar zorgen we voor beleving, maar we willen uiteraard ook de nodige inkomsten genereren. We zijn daarbij met vier partners die samen werken. Zelf hebben we dit jaar ook een eigen stand aan apotheek Loncke. Verenigingen die op openbaar domein een stand willen uitbaten, kunnen dat door een vergoeding te betalen aan ons. Al die beetjes helpen, al weten we ook dat er sommigen op privéterrein een standje optrekken. Jammer, want zonder koers zou er ook voor hen geen inkomsten zijn”, oppert Marc Seynaeve.

Dit jaar zijn er volgende ‘officiële’ standen: De Barakke (Gentseheerweg 12), Koninklijke Stadsfantaren Izegem (Parking Cirocco), Stekelorum (Parking Abele), Café De Wandeling & Vonk (Kachtemseplein), Kom op tegen Kanker (Prinsessestraat 154), Café Mandeldaele (Emelgemseplein) en Landelijke Gilde (Rondpunt Gentseheerweg/Italianenlaan).

Het podium komt net als vorig jaar pal voor het kasteel. Yves Segers komt er om 19 uur optreden, gevolgd door een dj. Er zal muziek zijn tot 23 uur. Daarna kan men verder feesten in de plaatselijke cafés.

De organisatie kan ook een beroep doen op een equipe van een 30-tal vrijwilligers, er zijn ook 140 seingevers die hun uitvalsbasis hebben in café l’Abattoir. De inschrijving van de renners gebeurt aan het koersdorp, de rennersbussen staan geparkeerd aan de brandweer.

Nu al 140 renners

Pieter-Jan Debackere is de man die ervoor zorgt dat er een mooi peloton wordt samen gesteld. Er zijn natuurlijk de Rondes van Spanje en Groot-Brittannië waar heel wat toppers aan de slag zijn. Vaak wordt pas in laatste instantie bekend wie er effectief aan de start staat bij de diverse ploegen, maar nu zijn er al toezeggingen van Dries De Bondt (Decathlon-AG2R), Milan Menten en Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Robbe Ghys, Laurens Sweeck en Joran Wyseure (Alpecin-Deceuninck). “Maar er volgen nog namen.”

Izegem Koes op donderdag 5 september met start om 14 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier