“Hét trefpunt voor singles”: na 75 jaar geeft Instituut Schakel de fakkel door aan Life danscenter in Izegem

Dieter Vandeputte, Raf Declercq, Davy Desloovere, Christine Verhelst, Marleen Torfs, William Van De Moortele, Michaël De Mene, Francine Debruyne en Philippe De Vos. © RV
Redactie KW

Het Izegemse Life heeft in april de Schakelfeesten overgenomen van Instituut Schakel in Kortrijk. Dit organiseerde meer dan 75 jaar lang dansfeesten voor singles in West- en Oost-Vlaanderen. Voor Raf Declercq, die bijna 55 jaar geleden bij Instituut Schakel begon, is het tijd om afscheid te nemen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Life de Schakelfeesten uitstekend zal verderzetten.

Na 75 jaar Schakelfeesten door Instituut Schakel besloot Raf Declercq om de fakkel door te geven aan Life, waar ze al enkele jaren op regelmatige zaterdagavonden en zondagnamiddagen hun avonden organiseerden. Instituut Schakel stopt, maar Life gaat verder en wil verder groeien tot hét trefpunt voor dansfeesten voor singles in West-Vlaanderen. De gemiddelde leeftijd is er 45+.

Evolutie

Instituut Schakel werd in 1950 opgericht. De eerste jaren was dit vooral een relatiebureau en vanaf de jaren 60 werden er ook dansfeesten georganiseerd. Raf begon te werken als bediende in Instituut Schakel in september 1969. “De reden waarom we stoppen is gewoon de leeftijd”, vertelt Raf Declercq. “Ik ben 75 jaar en denk dat het tijd wordt om de fakkel door te geven. In 1998 heb ik de helft van de zaak overgenomen en vanaf 2000 helemaal samen met mijn collega Marleen.”

In die bijna 75 jaar is er natuurlijk veel veranderd. In de jaren 60 tot 90 werd er zelfs met bussen vanuit verschillende locaties naar de feesten gereden. Toen waren er ook veel minder feesten. Eén per maand op zondagnamiddag. Vanaf de jaren 90 steeg het aantal feesten en ook de locaties tot 8 à 10 feesten per maand. “Ik denk dat het wel los zal lopen om nu afscheid te nemen. Het kan niet eeuwig blijven verdergaan”, weet Raf. “Er is ook nog een ander leven waar we nu zullen proberen van te genieten.”

Dankbaar publiek

“Echt uitzonderlijke momenten zijn er niet geweest. Wel kunnen we zeggen dat er in al die jaren nooit problemen geweest zijn qua ruzies of vechtpartijen. We hadden duidelijk een dankbaar publiek.”

De keuze om de feesten verder te laten zetten door Life is geen vreemde keuze, want er was al enkele jaren een goede samenwerking tussen de twee. “We hebben Life uitgekozen om de Schakelfeesten over te nemen omdat we daar al feesten organiseerden en ook omdat er volgens ons in die streek nood was aan een goeie zaal. Verder was de samenwerking met de mensen van Life uitstekend. Ondanks mijn lange ervaring denk ik niet dat ik veel raad moet geven aan Life. Die mensen weten wel van aanpakken.”

“In deze streek was nood aan een goede zaal”

“Life wil een plek zijn waar jong en oud kan dansen en zich uitleven. Instituut Schakel organiseert al 75 jaar dansfeesten voor alleenstaanden. Toen ze ons in 2016 de vraag stelden om ook in Life Schakelfeesten te organiseren, waren we onmiddellijk enthousiast”, vertelt Davy die samen met Dieter zaakvoerder van Life is.

Gelijkgestemden

“We brengen graag gelijkgestemden bij elkaar en de accommodatie van Life was de ideale setting om alleenstaanden samen aan het dansen te brengen. We merken dat de drempel voor alleenstaanden soms hoog is om alleen te komen, maar met dit soort evenementen hopen we hen ook te bereiken. We voelen namelijk het enthousiasme van vertrouwde en nieuwe gezichten die we mogen verwelkomen.”

Raf, die al decennialang het gezicht is van Instituut Schakel, beslist om in april 2024 de fakkel door te geven. “Samen met de vaste huisdj’s beslisten we om de populaire Schakelfeesten in Life verder te zetten”, aldus Davy. “Met de feesten willen we de ‘place to be’ worden voor alleenstaanden in West-Vlaanderen, maar uiteraard zijn koppels ook meer dan welkom.”

Maandelijks is er op de eerste zaterdagavond een Schakelfeest, het tweede en derde weekend is er een Schakel op zondagnamiddag. Regelmatig komt er dan nog een extra zaterdagavond bij. Wie geïnteresseerd is kan de data en alle info vinden op deze site.

De Schakelfeesten vinden plaats op zaterdagavond van 20.30 uur tot 02.30 uur en op zondagnamiddag van 15.30 uur tot 20.30 uur. De toegang bedraagt 8 euro, een tienbeurtenkaart kan je bekomen tegen 55 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier