Gistel viert zestigste verjaardag verbroedering met Aulendiebach

De aanwezigen genoten van een optreden van de Koninklijke Orpheonisten van Moere. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De zestigste verjaardag van de verbroedering tussen Gistel en Aulendiebach kende heel wat bijval. Zo’n honderd Duitsers kwamen vijf dagen lang naar Gistel. “Over drie jaar maken we de omgekeerde beweging”, zegt comitévoorzitter Marc Monstrey.

De geschiedenis van de verbroedering met het Duitse dorpje, zo’n 530 kilometer oostwaarts, bracht deze krant eerder al. In 1964 kwam voor het eerst een groep van 146 Duitsers kennismaken met de Gistelse Tirolerfeesten, een initiatief van harmonie Eendracht & Kunstliefde.

Brandweerpost

Zestig jaar later en voor het eerst sinds de coronacrisis kwamen de Duitse vrienden nog eens naar België. Ze verbleven op hotel, in b&b’s of bij gastgezinnen in de streek. Afgelopen vrijdag kwamen ze met honderd personen aan bij het bedrijf Mortier en enkele dagen later, dinsdag vertrokken ze weer naar huis. Tussenin werd een mooi programma samengesteld, vertelt comitévoorzitter Marc Monstrey. “Op zaterdag verkenden we per boot de haven van Oostende en werd een bezoek gebracht aan de brandweerpost van Gistel. In Aulendiebach is een actieve Jugendfeuerwehr. Diezelfde avond nog trad de feestband Jukebox Live maar liefst vier uur non-stop op. Ronduit fantastisch”, glundert Marc.

Doelpuntenfestijn

“Op zondag schreven zich 200 personen in voor een lekkere barbecue, voorafgegaan door een optreden van de Koninklijke Orpheonisten van Moere.” Blikvanger van het weekend was een voetbalwedstrijd tussen Gistel en Aulendiebach, met voetballers verbonden aan KEG enerzijds en KSV anderzijds. Het werd een waar doelpuntenfestijn: Gistel won met maar liefst 13-1. Begin deze week was er nog een Frühschoppen am Marktplatz of aperitief op het marktplein, op dinsdag vertrokken de Duitsers weer huiswaarts. “Binnen drie jaar maken we de omgekeerde richting en kan iedereen – dus, elke Gistelnaar – mee naar Duitsland. De exacte datum maken we in de loop van volgend jaar bekend, maar het zal in de maand juli zijn”, besluit Marc Monstrey.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier