Gezinsbond Kanegem viert zijn 100ste verjaardag

Gezinsbond Kanegem mag 100 kaarsjes uitblazen. © WME
Redactie KW

De Gezinsbond van Kanegem viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Daarom pakt men op zaterdag 28 en zondag 29 september uit met een feestweekend.

Drie jaar na de start van de nationale Gezinsbond kreeg ook Kanegem haar eigen afdeling. “Nationaal werd de Gezinsbond gestart in 1921, maar onder een totaal andere naam: De Bond der Talrijke huisgezinnen. Kort daarna werd de naam al gewijzigd in De Bond van Kroostrijke gezinnen. Begin de jaren 60 werd de naam veranderd in De Bond van Grote en van Jonge gezinnen en in 2002 naar Gezinsbond, een bond voor alle gezinnen, voor iedereen. Wij volgden in 1924 met onze plaatselijke afdeling.” Daardoor viert afdeling Kanegem dit jaar zijn honderdste verjaardag en dat doen ze graag samen met de mensen voor wie ze ooit in het leven werd geroepen: de gezinnen.

Kinderen centraal

“Op zaterdag 28 september staan de kinderen centraal met De dag van het kind”, vertelt voorzitter Luc Vandenbroecke. “De kinderen zijn vanaf 14 uur welkom aan ons nieuwe oc Caeneghem. De centrumstraten worden tijdelijk volledig verkeersvrij gemaakt en volgezet met verschillende springkastelen. Zo maken we er een groot speeldorp van, aangevuld met talrijke spelen. Denk maar aan steltenlopen, reuzedarts, gatenkaas, ringwerpen in een grote versie, Jenga. Om af te sluiten voorzien we om 16.30 uur nog pannenkoeken en frisdrank. Leden van Gezinsbond betalen hiervoor 4 euro, niet-leden 7 euro.”

Een dag later, op zondag 29 september, staan de gezinnen centraal op De dag van het gezin. “Ook dat programma vindt volledig plaats in oc Caeneghem”, aldus Luc. “Vanaf 10 uur is er een academische zitting. We zijn bijzonder trots dat we onze nationale voorzitter Ivo Mechels hierop mogen verwelkomen. Het zal de eerste keer zijn dat hij in onze streek komt. Na een receptie, aangeboden door het stadsbestuur, is er om 13 uur een feestmaaltijd met varkenshaasje en kroketjes. Vanaf 15.30 uur is iedereen dan weer welkom voor koffie en gebak tijdens een gezellig samenzijn. We blikken die namiddag ook terug op 100 jaar Gezinsbond Kanegem met een doorlopende powerpointpresentatie. Er zullen foto’s te zien zijn van vroeger en nu. Daarnaast is er een Magic show voor klein en groot. Voor de allerjongsten zijn er springkastelen, voorzien we kindergrime en wordt er ook een speelhoek ingericht.” (LDW)

Leden betalen voor de feestmaaltijd 25 euro, niet-leden 28 euro; 12,5 euro voor kinderen en 14 euro voor niet-leden kinderen. Meer info en inschrijving via kanegem.gezinsbond.be/feestweekend-100-jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier