Eclair Hockey Club Oostende bloeit meer dan ooit: “Respect is heel belangrijk in onze sport”

Tom Cnudde. (foto FR)
Redactie KW

Hockey is in België uitgegroeid tot een van de meest succesvolle sporten. De Red Lions werden wereldkampioen in 2018 en behaalden zilver op de Olympische Spelen in Rio in 2016. Eclair Hockey Club Oostende sprong op de mediatrein en zag het aantal leden toenemen. De club bloeit nu meer dan ooit.

Afgelopen week werd een interessante stage georganiseerd in samenwerking met Tom Boon, de beste hockeyspeler in België. Voor ons was dat meer dan reden genoeg om Eclair Hockey Club eens in de kijker te zetten. In 1906 was er voor het eerst sprake van hockey, toen een sectie van marineofficieren voor het eerst de hockeysport beoefende op de terreinen van de oude visserijschool. Na de oorlog verhuisde de Oostendse Hockey Club naar A. S. Oostende, waar op een reglementair grasveld kon gespeeld worden. In 1926 pakte de kustploeg de titel zonder één wedstrijd te verliezen. In 1927 speelde EHCO in eerste divisie en won het het nationale paastornooi, dat plaatsvond op de terreinen naast het Thermae Palace.

Rijke geschiedenis

Voor de Tweede Wereldoorlog, in 1935, verviel de samenwerking met A. S. O. en ging de club op eigen benen staan. Eclair Hockey Club was geboren met rood-witte kleuren en speelveld op den Opex. Tijdens de bezetting werd er alleen getraind op het gravelterrein van Ostend Tennis. Vanaf 1946 wordt de samenwerking met de tennisclub verdergezet en Eclair trad aan met heren- en damesploegen in competitie.

Na moeilijke tijden (1958-1987) met verhuis naar Mariakerke, Nieuwpoort, Aartrijke en Knokke, vinden de activiteiten weer plaats op het voetbalveld van Ostend Tennis. In 1993 wordt een kunstgrasveld aangelegd op OTC. De kaart van de jeugd wordt getrokken. EHCO groeit met eerste ploegen dames/heren, acht jeugdploegen, 25 sponsors en een clubblad. In 2013 verhuist EHCO naar de Konterdamkaai, waar het voormalig voetbalveld van VG Oostende plaats moest maken voor een prachtig kunstgras-waterveld, met eigen kantine, Caféclair. Mede dankzij de uitstekende resultaten van de Red Panters en de Red Lions kon Eclair Hockey uitgroeien tot een van de meest succesvolle sportclubs van Oostende.

Rood-witte familieclub

Voorzitter Paul Dehouck realiseerde met Eclair Hockey Club de verhuis naar de Konterdamkaai. In 2015 werd hij opgevolgd door Veerle Francier, in 2019 door Tom Cnudde, de huidige voorzitter. Tom (47) is commercieel directeur bij B-Six en is vader van drie hockey spelende dochters. Hij begon vier jaar geleden zelf hockey te spelen en staat nu anderhalf jaar aan het hoofd van de enthousiaste rood-witte familieclub.

“Ik heb met veel zin en goesting de uitdaging aanvaard om voorzitter te worden van Eclair, een club met alle aandacht voor de jeugd en voor fair play”, aldus voorzitter Paul Dehouck. “Respect is heel belangrijk in onze sport zowel op, als naast het veld. We dulden geen tegenspraak en dat loopt fantastisch. Voor het seizoen 2020-’21 hebben we een heren- en een damesploeg in competitie. Daarnaast hebben we ook nog twee ploegen U16 (heren/dames), U14, U12, U11, U10, U9, U8 en twee U7 in competitie. Vanaf U12 wordt op een half terrein gespeeld. Onze thuisbasis aan de Konterdamkaai is voorlopig voldoende voor alle wedstrijden en trainingen.”

“Het weekend is heel druk. Er wordt gespeeld van ‘s morgens vroeg tot laat in de namiddag. De bond houdt rekening met het feit dat we maar over één terrein beschikken voor onze 145 jeugdleden. Tel daar onze dames, heren en recreatieven (elke maand een wedstrijd) bij en dan komen we aan 180 spelende leden. Daar zijn we echt fier op.”

“Een van onze ambities is in eigen rangen trainers en scheidsrechters op te leiden”

In West-Vlaanderen zijn er hockeyclubs in Oostende, Knokke, Brugge en Roeselare. Recent werd nog een nieuwe club opgericht in Koksijde.

“Dankzij het succes van onze nationale dames- en herenploegen groeit de belangstelling voor deze fantastische sport. Door de corona-ellende werden de competitie én de trainingen stopgezet. Zodra het licht weer op groen stond, hebben we met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen de trainingen, vooral op techniek, weer hernomen. Tot half juli was onze Caféclair gesloten, maar dankzij onze sponsors hebben we deze moeilijke periode, zonder paaskamp en interessant jeugdtornooi in mei, kunnen overbruggen.”

“Financieel hebben we een stukje moeten inboeten, maar veiligheid eerst en gezondheid en respect voor de maatschappij staan boven alles. Voor de uitstraling van de club en onze sport zijn we, de derde week van augustus, in zee gegaan voor de organisatie van een Tom Boon hockeystage, met 50 deelnemers. Het was een mooie week, met veel bezieling, een enorme ervaring op technisch en fysisch vlak.”

“In onze club beschikken we ook over ervaren trainers met vader en dochter Frank en Delphine Dobbels, en Lothar Boussy. Een van onze ambities is in eigen rangen trainers en scheidsrechters op te leiden. We maken er ook werk van om oud-leden van Eclair terug te brengen naar de club. Belangrijk is dat je hockey kunt spelen van heel jonge leeftijd: vijf jaar.”

Driemaal gratis

“De club kan alleen maar groeien vanuit een goede basis. Iedereen is welkom. We verlenen onze medewerking aan de sportkampen van Stad Oostende, de vzw Movements en staan ter beschikking van de scholen. Hockey is plezier beleven, fysieke conditie en concentratie verbeteren, teamspirit en vriendschap kweken, en vooral respect tonen voor alles en iedereen. Vanaf vijf jaar mag je driemaal komen ‘proberen’ op training om te zien of hockey ook jouw sport is! Tot ziens aan de Konterdamkaai!” (Fons Roets)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier