Dirigent Florian Logghe kijkt uit naar Blaasfiësta: “Deel uitmaken van de Ypriana-magie is uniek”
De vijf orkesten van Ypriana brengt op zaterdag 8 september festivalvibes naar het Hamiltonpark met de tweede editie van Blaasfiësta. Florian Logghe dirigeert niet alleen zijn slagwerkgroep Y-Percussion, hij speelt ook mee met de harmonie op trombone, het instrument waarin hij zich nu nog meer zal specialiseren aan het Conservatorium, naast zijn job als ingenieur.
Als aanleg voor muziek genetisch bepaald is, dan is Florian Logghe (24) daarvan het levende bewijs. “Ik kom uit een heel muzikaal gezin”, vertelt Florian. “Mijn papa is professioneel muzikant en dirigent. Mijn mama speelt klarinet, mijn stiefmama (Tine Devoghel, red.) is professioneel fluitiste. Zelf ben ik op mijn zesde gestart in de muziekschool en twee jaar later ben ik begonnen met trombone. Ik ben nu dirigent van Y-Percussion en speel trombone in onder meer Ypriana en in het Gents Universitair Harmonie Orkest. De kriebel voor muziek is dus blijven hangen en volgend jaar ga ik als uit de hand gelopen hobby zelfs trombone studeren aan het Conservatorium, naast mijn werk. Dat was iets dat ik niet uit mijn hoofd kreeg.”
Als achtjarige won je al een nationale muziekwedstrijd. Was je een muzikaal wondertalent?
“De aanleg zit er wel in, maar je moet er sowieso veel tijd en moeite in investeren om te bereiken waar je wil geraken. Ik denk dat het een combinatie was van aanleg en het heel graag doen, zodat ik het niet erg vond om er veel tijd in te steken.”
Sinds wanneer speel je bij Ypriana?
“Na een paar jaar bij het jeugdorkest en Ons Kramikkels, ben ik in 2014 gestart in het trommelkorps van Ypriana en in 2015 gestart bij de harmonie Ypriana op trombone. In 2021 heb ik het trommelkorps overgenomen en ben ik instructeur geworden. Samen met het bestuur heb ik dat in 2022 hervormd tot het percussie-ensemble Y-Percussion. Dat is een toffe, jonge, dynamische groep die volop aan het groeien is.”
Hoe is Y-Percussion ontstaan? Werd je gevraagd of was het jouw eigen initiatief?
“Het was een beetje een combinatie van de twee. Nadat ik instructeur werd, merkte ik dat er meer aan te vangen was met het trommelkorps. Tot dan ging het trommelkorps gewoon mee met Ypriana de marsen doen. Er zat weinig variatie in het repertoire. Tijdens repetitiemomenten zag ik dat er ruimte was om méér te doen. In samenspraak met het bestuur heb ik dan een nieuw concept naar voor geschoven en dat werd goed onthaald.”
“Blaasfiësta zou wel eens een jaarlijks evenement kunnen worden”
Hoe bevalt het dirigeren?
“Mijn papa is professioneel dirigent en ik heb al gemerkt dat het bij mij ook wel in het bloed zit. Ik ben vorig jaar trouwens ook gestart met een directiecursus bij Tom Hondeghem. Ik doe het wel heel graag. Niet om echt grootse dingen mee te doen, maar de liefde voor dirigeren zit wel in mij. Als ik moet kiezen tussen slagwerk, dirigeren en trombone, dan kies ik wel voor het laatste.”
Ben je ambitieus?
“Ik denk dat het altijd belangrijk is om te dromen van grote dingen en ideeën in de toekomst te leggen zodat je er naartoe kan werken. Muziek blijft wel een hobby voor mij. Mijn carrière als ingenieur is wel de carrière waarop ik wil focussen op professioneel vlak. Maar als hobby… Het is moeilijk te voorspellen wat er in de toekomst allemaal gebeurt en welke mogelijkheden allemaal op mijn pad komen.”
Wat is Blaasfiësta?
“Blaasfiësta is een gratis blaasmuziekfestival van Ypriana. Wij bestaan uit vijf grote muziekgroepen en samen kunnen we gemakkelijk een groot concept uitwerken. Naast onze eigen muziekgroepen nodigen we ook heel wat groepen uit die verbonden zijn met de vzw of van de streek zijn. Je moet het een beetje zien als een klassiek zomerfestival, maar dan met groepen die vooral blaasinstrumenten spelen. De eerste editie vorig jaar was een groot succes: veel volk, mooi weer, toffe ambiance… Het bestuur heeft dat dan ook positief geëvalueerd en snel beslist om het nog eens te organiseren. Mocht deze tweede editie ook zo goed verlopen, dan zou het wel eens een jaarlijkse terugkerend evenement kunnen worden.”
Blaasfiësta vindt plaats in het Hamiltonpark. Waarom is dat een geschikte locatie?
“Het is een mooie groene omgeving, maar toch nog in het centrum van Ieper. Je hebt veel ruimte, niet alleen voor podia maar ook voor standjes. Het is makkelijk bereikbaar en gezellig, omdat het zo open is. Ik zou niet goed weten welke andere locatie in Ieper nog geschikt zou kunnen zijn. Het is een bewuste keuze om het outdoor te doen, maar ook wel een risico door het weer. Hopelijk krijgen we net zoals vorig jaar weer een zomerse dag.”
Je verhuist naar Gent. Was het een moeilijke beslissing om Ieper achter te later?
“Een beetje wel. Ik ben hier opgegroeid, Ieper ligt me nauw aan het hart. Het is toch moeilijk om dat achter te laten. Het is vooral uit praktische overwegingen. Het is interessanter voor mijn werk en voor de opleiding aan het Conservatorium. Mijn vriendin is ook van Gent.”
Zal dat een impact hebben op je engagement voor Ypriana?
“De agenda zit redelijk vol, maar als je verantwoordelijk bent voor een groep moet je ervoor zorgen dat op artistiek vlak alles goed blijft draaien. Zeker in zo’n jonge groep die volop aan het groeien is. Dat kan je niet zomaar verminderen. Het is dus zeker de bedoeling om minstens evenveel engagement aan te houden. Ik denk dat ik nog wekelijks in Ieper aanwezig zal zijn. Ondanks de drukke agenda vind ik muziek een heel belangrijk deel van mijn leven.”
Privé: Florian werd geboren in Ieper op 28 juni 2000. Hij is de zoon van Nico Logghe en Isabelle Vermeersch, de broer van Elias en halfbroer van Elise. Hij heeft een relatie met Jitse Passchyn. Nu woont hij nog in Ieper, maar deze week verhuist hij naar Gent.
Loopbaan: Hij studeerde voor burgerlijk ingenieur, afstudeerrichting chemie, in Gent. Sinds september 2023 werkt hij bij DD Engineering.
Vrije tijd: Florian speelt onder meer trombone bij Ypriana en is dirigent van Y-Percussion. Hij is ook bij verschillende andere orkesten actief.
Ypersche Katte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier