De Croky-Boys vieren con brio hun saffieren jubileum: “Een hechte vriendenkring”

De Croky-Boys lieten hun 45-jarig jubileum niet onopgemerkt voorbijgaan. © Foto Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Er bestaan clubs en verenigingen en daarnaast bestaat er nog zoiets als de Croky-Boys. Wat hen zo speciaal maakt ? Zij hebben geen voorzitter of bestuur, er zijn geen clubreglementen, men moet zelfs geen bijdrage betalen. Ze zijn geen lid van de Sportraad en ontvangen ook geen subsidies. Wie één keer 10 km lopend, joggend of fietsend aflegt, is lid voor het leven. Nu vieren de Croky-Boys hun saffieren jubileum. 45 jaar lang 50 donderdagavonden per jaar een vastgelegd parcours afleggen, je moet het maar doen, .

Aan de basis van deze unieke vriendenkring lagen Carlos Dejaegher, Marnix Deriemaeker, Luc Maes en Lieven Van Parys. Nog voor er sprake was van ‘Start to Run’ of de ‘10.000 stappen per dag’ stelden de Croky-Boys zich tot doel om iedere week 10km te lopen. Wijlen Omer Vandewalle tekende het allereerste parcours uit. Lieven Van Parys: “We starten elke donderdagavond aan de hoofdingang van het zwembad Ter Borcht. Telkens zijn we zo met 10 à 20 deelnemers. Wie niet loopt, mag ook wandelen. We stellen dat iedereen binnen de 2 uur terug op post is. Momenteel hebben we al 196 personen die het parcours één of meerdere keren hebben afgelegd en zich dus voor eeuwig en altijd Croky-Boy mogen noemen. De naam van onze club lag voor de hand. Fons Cottenie was naast onze mentor en trainer ook uitbater van de taverne het Kapelhuis. Na onze run op donderdagavond konden we daar terecht niet enkel om onze dorst te lessen, maar ook om onze honger te stillen. Fons serveerde dan lekkere croque-monsieurs.” Lieven Van Parys liep op 25 januari zijn 1.650ste run. Lieven houdt alles minutieus bij en zo komen we toch enkele opmerkelijke zaken te weten.

Zowel jong als oud

De Croky-Boys liepen al in extreme omstandigheden, ooit bij -17°C en bij +38°C. De vriendengroep telt 35 marathonlopers, drie 100km-lopers en één 24 uren-loper. Carolus Moens liep op 88-jarige leeftijd met de Croky-Boys, evenals de zesjarige Nolan Vermeulen. De beste tijd over de afstand werd neergezet door Luc Devos die er 33’40’’ over deed. De verste deelnemer was Takeo Yamada, de Japanse leraar die nu al 6 keer het traject met de Croky Boys aflegde. De Croky-Boys hebben ook een blog die nu meer dan 200.000 bezoekers telt. De webmaster is Carlos Dejaegher.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier