Culturele Raad zet inzet van Het Zonnepalet ‘in de verf’: “Paradepaardje voor Veurne”

Enkele leden van Het Zonnepalet met voorzitter Mireille Gaytant (met de cheque), uiterst links schepen Jonas Bel, uiterst rechts José Clauw (voorzitter Culturele Raad) en Sally Cauwelier (cultuurdeskundige Stad Veurne). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dit jaar kende de Culturele Raad van Veurne uitzonderlijk een tweede prijs toe naast de Cultuurprijs 2023 die werd uitgereikt aan organist en cultureel ambassadeur Jan Vermeire. Die tweede prijs ging naar kunstvereniging Het Zonnepalet in de vorm van een cheque van 250 euro.

José Clauw, voorzitter van de Culturele Raad, en schepen Jonas Bel benadrukten dat het bestuur en de leden van Het Zonnepalet dit financiële ruggensteuntje echt wel verdienden voor hun sociale inzet in Veurne. “Met dit gebaar dragen we graag een steentje bij ter ondersteuning van hun werking. Deze vereniging is echt een paradepaardje voor Veurne. Ze schilderen en begeleiden in scholen, op evenementen en in woonzorgcentra. Het Zonnepalet organiseert ook de jaarlijkse kunstwandeling, een zomertentoonstelling en is een vaste deelnemer aan Toeren & Loeren.”

Kunstenwandeling

Mireille Gaytant, voorzitter van Het Zonnepalet, had trouwens zelf het kunstwerk gemaakt dat de Culturele Raad aan Jan Vermeire schonk. Ze was dan ook blij verrast dat haar vereniging in de prijzen viel. “Bedankt om ons schildersatelier in de verf te zetten! Maar ik wil vooral de mensen bedanken die zich al 32 jaar voor onze club hebben ingezet, onze leden, ons bestuur… Ik hoop dat we nog jaren op hetzelfde niveau onze activiteiten kunnen verderzetten. Ook dit jaar engageren we ons opnieuw voor de Kunstenwandeling met schilderijen op 14 panelen rond het jaarthema 400 jaar Landshuis. De Kunstenwandeling start vanaf 1 juni 2024. Voor deze nieuwe wandelroute lieten we ons inspireren door de architecturale elementen en het historische interieur van het Landhuis, maar ook door fascinerende anekdotes of belangrijke geschiedkundige momenten en personages die het pand bezochten. Zoals elk jaar organiseren we onze vaste expo in de Vleeshalle en doen we mee met Toeren & Loeren. Onze vereniging hecht ook veel belang aan het sociale aspect: we scheppen daarbij zelf veel voldoening in onze schilderworkshops met kinderen, met de bewoners van woonzorgcentra, met de mensen in de dagverzorging Tagaste.”

Hobbyclub

Het Zonnepalet is een hobbyclub voor liefhebbers van tekenen en schilderen in de breedste zin van het woord. Wie hun interesse deelt, is welkom bij de club, telkens op dinsdagnamiddag van 14 tot 17 uur van september tot juni (niet in de schoolvakanties) in dienstencentrum De Zonnebloem, Zuidstraat 67, Veurne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier