Chiro Nellekijn krijgt groen licht voor bivak in Neerpelt
Chiro Nellekijn heeft uiteindelijk groen licht gekregen voor het zomerkamp in Neerpelt. Jeugdbewegingen mogen op kamp gaan mits de nodige aanpassingen uit te voeren en de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Hun bivak wordt coronaproof georganiseerd. De leidingploeg is vooral opgelucht.
“Dit jaar zal het een iets grotere uitdaging zijn dan andere jaren, rekening houdend met alle maatregelen die ons opgelegd worden door de overheid”, zegt woordvoerder Mattis Braet. “Maar we zijn heel blij dat ons jaarlijkse kamp kan en mag plaatsvinden, want uiteindelijk is het kamp het hoogtepunt voor Chiro Nellekijn, zowel voor de leden als de leiding.”
“We hebben er lang aan getwijfeld en zouden enorm ontgoocheld geweest zijn indien we door de intussen bekende omstandigheden geen kamp zouden mogen organiseren. Er zijn natuurlijk heel wat bedenkingen over hoe we alles kunnen en moeten aanpakken omdat er strikte maatregelen zijn opgelegd, maar één ding is zeker: alle leden van onze groep kunnen mee op kamp en we gaan er voor de volle 100 procent voor.”
Samenstelling bubbels
De overheid laat de Chiro in bubbels van maximum 50 personen werken. Die bubbels moeten elk gescheiden worden van andere bubbels om potentiële besmetting te voorkomen. “Onze bubbels zullen allemaal bestaan uit 40 tot 45 leden waardoor we met ongeveer 130 mensen in totaal op kamp gaan. Over de samenstelling van de bubbels is wel nog discussie bij de leiding, maar daarover vergaderen we nog en komen we wel tot een consensus”, zegt Mattis.
“Wij zullen in drie bubbels werken. Dat brengt wel heel wat hygiënische maatregelen met zich mee. Gelukkig worden we heel hard ondersteund door de gemeente om de praktische en hygiënische maatregelen in de praktijk toe te kunnen passen.”
Niet in groep vergaderen
Zo is de gemeente bereid om desinfecterend materiaal te geven om alles vlot en gestructureerd te doen verlopen. Ook afsluitingen en andere hulp worden ter beschikking gesteld. “Door deze steun en een doordacht concept van onze leiding is een veilig kamp vol plezier (zoals andere jaren) toch mogelijk.”
De organisatie is niet eenvoudig. “Het eerste obstakel is al dat we niet met de voltallige groep kunnen vergaderen, we zijn met 21 leiders en leidsters en dat is dus te veel. We moeten in shiften vergaderen en veel zaken op één of andere manier aan elkaar doorgeven wat niet gemakkelijk is als je samen beslissingen moet nemen.”
Vergaderen gebeurt in shiften en we vertellen de zaken aan elkaar door
“Verder zijn er ook wat voorbereidingsproblemen. We moeten bijvoorbeeld het materiaal klaarzetten en vrachtwagens vullen om naar de bivakplaats te voeren. Daar is best wat volk voor nodig en ook hiervoor mag de leidingploeg niet samenkomen. We moeten er een alternatieve oplossing voor vinden, dus hebben we nog heel wat denkwerk voor de boeg“, beseft Mattis Braet.
Een ander probleem is ook de voorbereiding van het kamp zelf: het kampthema kiezen, het programma samenstellen, de gezamenlijke activiteiten organiseren. “Al deze voorbereidingen zijn slechts minimaal gedaan tijdens de paasvakantie door de grote onzekerheid of het kamp al dan niet kon plaatsvinden. Daardoor moeten velen van ons nu tijdens de examens vergaderen, voorbereiden en dingen plannen want de tijd dringt. Wij gaan namelijk de eerste 10 dagen van juli op kamp”, vertelt Mattis.
Ouders hebben vertrouwen
Ook de ouders hebben er goede moed op. “Omdat we evenveel inschrijvingen hebben als andere jaren denk ik wel dat de ouders er vertrouwen in hebben. Bezorgdheden zijn er altijd maar ik vind dat ze ook nu nog redelijk meevallen. We hebben niet meer reacties gekregen dan andere jaren. Er was zelfs nog geen enkele specifieke vraag over corona.”
“Dat komt doordat de hoofdleiding in samenspraak met de andere leiders heel snel heeft gecommuniceerd naar de ouders toe. Hoofdleiders Berend Vermeulen en Renée Van Betsbrugge verdienen alle eer omdat ze de communicatie en organisatie in goede banen hebben geleid.”
De kampplaats zelf situeert zich in Neerpelt, in de Limburgse Kempen. “De accommodatie is ideaal en er is heel veel ruimte”, verzekert Mattis. “De lokalen zijn ruim en staan op een oppervlakte van 4.000 vierkante meter. We beschikken ook over een speelterrein van 10.500 vierkante meter en achter de speelweide is er nog een groot bos. Dus wat de bivakplaats betreft mogen we tevreden zijn, dit is een extra troef in deze coronatijden. Het bivak duurt 10 dagen en we gaan er alles aan doen om er een onvergetelijk kamp van te maken”, besluit Mattis. (KB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier