Carnavalsvereniging Orde van de Beren De Panne blaast 40 kaarsjes uit
Van feestvieren kennen ze bij carnavalsvereniging de Orde van de Beren De Panne alles… En de 40ste verjaardag van de vereniging werd dan ook gevierd met een spetterend feest, omkaderd door een fototentoonstelling met heel veel herinneringen.
“Eigenlijk bestaat onze orde 42 jaar, maar door corona moesten we ons feest uitstellen”, zegt voorzitter Edwin Eloy. “De Orde van de Beren is ontstaan in februari 1979. Enkele oud-leden van de plaatselijke studentenclub De Morinen en een paar carnavalfreaks, onder wie ook vier oud-Prinsen, hadden de gewoonte om elke zaterdagmorgen voluit te aperitieven in café Des Bains, en dat kon wel duren tot in de late avonduurtjes.”
Tussen pot en pint
“Op zo’n legendarische zaterdag in februari werd er nog lang nagekaart over de carnavalsverkiezing van de vorige avond en werd er tussen pot en pint beslist om een nieuwe carnavalsorde op te richten. Dat er nogal wat plezier gemaakt werd, hoeft geen betoog. Vandaar dat de waardin van hun stamkroeg de opmerking maakte: Moa zien da bèren! Zo ontstond onze naam Orde van de Beren.”
Er werd van start gegaan met vier ex-Prinsen: Michel Maes, Guido Pyliser, Marc Mainil en Norbert Kerkhove. Jammer genoeg zijn deze stichters overleden. De eerste grootmeester was Michel Maes en hij was ook de eerste voorzitter tot 2009. De eerste activiteit was de deelname aan de wedstrijd ‘best gemaskerden’ tijdens het carnavalsweekend van februari 1979 en… een kroegentocht.
“Ook het carnavalsweekend van halfvasten in onze deelgemeente Adinkerke werd gevierd met enkele nieuwe leutemakers die het carnavalsbloed voelden kriebelen. Zo werd stilaan een nieuwe groep gevormd die altijd is blijven groeien. Het hoogtepunt van het eerste carnavalsjaar was de deelname aan de carnavalsstoet van De Panne op 18 maart 1979. Daar behaalde onze narrengroep samen met onze vier ex-Prinsen, begeleid door onze bevriende Pipe Band uit het Britse Leicester, de eerste prijs. Van een goede start gesproken!”
Bonte Berenavond
Maar de officiële oprichting van de Orde van de Beren gebeurde pas op 9 november 1979. Daar werd de Eerste Raad van Elf aangesteld en sloten een 30-tal leden zich bij de orde aan. “Onder het zingen van Alaaf, Alaaf en onder het toeziende oog van Europaprins 1978 Omer Gonissen werden kregen alle leden een rode cape, sierlijk witte hoed en rode strik, de kleuren van de Beren”, vertelt Edwin.
“Zij die de start meemaakten, herinneren zich ongetwijfeld het hoofddoel van onze vereniging: zich inzetten om carnaval in onze badplaats een nieuwe stimulans te geven en verder samen met andere bevriende orden uit de regio West-Vlaanderen carnaval te vieren. Maar het werd meer dan dat! Ik som maar enkele hoogtepunten op… Om zaad in het bakje te krijgen zijn wij gestart met een Bonte Berenavond, of een Revue waarbij alle plaatselijke personen en toestanden op de korrel werden genomen. Het hoeft geen betoog dat alle uitvoeringen een succes waren en dat er gelachen werd! Sinds 1979 hebben we er vijf gespeeld: ’t Pannetreintje, ’t Go nu proper zien, ’t Gapt lik en oven, K’en nu verschoten en Me zein der twèns deure.”
“In 1980 organiseerden we ons eerste jaarlijks Bal van de Levende Beer, dat later nog beter en succesvoller werd met onze Exotic Nights met telkens 1.200 tot 1.500 aanwezigen! Wij waren ook elk jaar actief aanwezig op alle carnavalsactiviteiten van onze gemeente, waaronder de prinsverkiezing, het sprookjesbal, kindercarnavalstoet en carnavalstoet, wedstrijd ‘best gemaskerden’ en kroegentocht. Wij behaalden meermaals een eerste prijs met onze groep of carnavalswagen.”
2000: jaar van hoogtepunt
“Wij namen ook deel aan carnavalstoeten buiten De Panne onder meer in Veurne, Poperinge, Oostduinkerke, Lombardsijde, Torhout, Ingelmunster, Menen-Halluin, Oostende, Roeselare, Comines en Steenvoorde (Frankrijk). Verscheidene van onze leden werden verkozen tot Prins Carnaval… Sedert 1983 en tot op heden zijn wij lid van FEN-Vlaanderen (Federatie Europese Narren) en bezochten wij meerdere bals van FEN-leden in West- en Oost-Vlaanderen en Limburg met als hoogtepunt het groot FEN-bal in januari dat telkens in een andere provincie werd georganiseerd.”
“Vandaar onze interesse om dit evenement in het jaar 2000 in De Panne te organiseren voor de provincie West-Vlaanderen. Dat was het hoogtepunt van ons bestaan. We mochten meer dan 2.000 carnavalisten uit heel Vlaanderen en Nederland verwelkomen op ons succesvolle FEN-weekend. Elk jaar op of rond 11 november geven wij het startschot van ons carnavalsjaar waarbij de nieuwe leden hun ornaat krijgen en de Raad van Elf wordt voorgesteld.”
Naast al die carnavalsactiviteiten organiseerde de vereniging elk jaar een kerstfeestje voor hun bere-kinderen, namen ze deel aan de kerstmarkten in De Panne, organiseerden ze in de zomer een Breughel- of Spaanse avond die erg werd gesmaakt door de toeristen. Nog altijd worden herinneringen opgehaald aan daguitstappen, verrassingstrips en reisjes in binnen- en buitenland, de sportactiviteiten, de jaarlijkse fin-de-saison-feestjes om de zomer af te sluiten…
Nieuwe leden welkom
Toen voorzitter Michel Maes in 2009 overleed, volgde Louis Raymaekers hem op, tot 2018. “Het werd een nieuwe start met veel en mooie carnavalsactiviteiten, maar toch iets minder druk dan vroeger”, zegt Edwin Eloy, die na Louis de voorzittersfakkel overnam.
“We werkten wel mee met de gemeente bij het organiseren van het carnavalsprogramma, met onder meer het kindercarnavalsbal, het seniorencarnaval, de ontvangst van carnavalsprinsen en -prinsessen, carnaval Adinkerke en de carnavalsstoet, we baatten het kerstchalet uit op de kerstmarkt in De Panne, er was de kerstboomverbranding, de nieuwjaarsreceptie… We blijven onze klassieke activiteiten voortzetten, maar zoals vele verenigingen stellen wij ook vast dat het aantal leden is verminderd… Nieuwe leden zijn dus meer dan welkom!”
Info: edwin.eloy@skynet.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier