Brandweer Zonnebeke op zoek naar nieuwe stagiairs

De korporalen in het gezelschap van korpsoverste Lieven Delva, burgemeester Ingrid Vandepitte, aanwezige schepenen en collega-brandweerlui van de post Zonnebeke. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Brandweer Zonnebeke bleek dat het korps in het voorbije jaar 687 interventies had. Er werden ook enkele bevorderingen officieel gemaakt. Ondertussen blijkt het almaar moeilijker om nieuwe stagiairs te vinden.

Momenteel bestaat het Zonnebeekse korps uit 34 manschappen. In het voorbije jaar verlieten Marnik Verschaeve en Filip Deforche het korps en werd Thomas Gelein als nieuwkomer aangeworven. Thijs Bal, Jess Noyelle, Bryan Deruyter en Thomas Depover werden bevorderd tot korporaal.

Op de planning staat dat er vijf nieuwe mensen mogen aangeworven worden. “Als we die tenminste vinden. Het is niet eenvoudig om nieuwe mensen aan te trekken”, aldus kapitein Lieven Delva. “Vorig jaar was er maar één stagiair. De zoektocht wordt steeds moeilijker. De mensen hebben op vandaag heel veel te doen. De balans tussen werk, privé en vrije tijd maakt het niet evident om daar nog de brandweer bij te nemen. Het opleidingstraject is met het nieuw koninklijk besluit wel wat eenvoudiger en korter gemaakt. Men kan nu na een aantal maanden al actief deelnemen aan bepaalde interventies en in een kleine twee jaar kan je benoemd worden tot effectief brandweerman.”

Een infosessie

“Op zaterdag 23 maart houden we een infosessie in onze kazerne voor potentiële kandidaten. Inschrijven daarvoor kan nu al via de website vrijwilliger.brandweerwesthoek.be. Daar vind je ook meer informatie over de opleiding.”

In het voorbije jaar waren er 687 interventies. Dat waren er 87 meer dan het jaar voordien en zelfs 318 meer dan in 2021. Er waren daarvan 17 branden, waarvan 5 woningbranden, 5 schouwbranden en ook 3 voertuigbranden. De meeste interventies kunnen gecatalogeerd worden als technische interventie (432). Daarvan waren er 288 voor wespen. Het klimaat speelt ook een rol, want er waren in 2023 een kleine 100 interventies voor weersomstandigheden. Voor 2024 staan volgens kapitein Delva volgende punten op het programma: “Er komt een nieuwe materiaalwagen, het meerjarenplan wordt voorbereid, er komt een opstart van een persluchtstation in Ieper en rekrutering wordt belangrijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier