Belgische kampioenen Beerpong laten in hun bekers kijken: “Om finale te halen moet je wel wat kunnen drinken”

Maxime en Axel spelen veelal in Jeugdhuis De Komeet (rechtsboven). Aan hun overwinning vorig jaar hielden ze een truitje van Belgisch kampioen over. © Regional
Wouter Vander Stricht

Op zaterdag 7 september wordt op Beats ‘n Bots in Lichtervelde opnieuw het BK Beerpong georganiseerd. Vorig jaar was het een duo uit Ardooie dat aan het langste eind trok. Maxime Debruyne (20) en Axel Loyson (21), die uiteraard hun titel gaan verdedigen, delen wat tips met ons. “Je moet vooral goed kunnen drinken om het tot de finale uit te houden.”

256 deelnemers, goed voor 128 duo’s, nemen straks opnieuw deel aan het BK Beerpong. Vorig jaar waren Maxime Debruyne en Axel Loyson voor het eerst van de partij. “Vroeger werd dat BK in het Antwerpse gehouden, het was nu eens dicht bij huis.”

“Eerlijk? Er komt niet veel tactiek bij kijken”

Beerpong heeft weinig geheimen voor het duo. Ze zijn beiden vaste gast in Jeugdhuis De Komeet. Ze groeiden beiden op in Ardooie, al woont Maxime net over de grens met Pittem. Maxime is voorzitter van Jeugdhuis De Komeet, dat in afwachting van een nieuw onderkomen nu tijdelijk onderdak heeft in het vroegere café ‘t Paradijs op het Marktplein in Ardooie. Axel Loyson hoort tot de crew van het jeugdhuis, hij onderhoudt mee de hoogspanninginstallaties van Elia. Maxime studeert bedrijfsmanagement en begint straks aan zijn laatste jaar. “We spelen ook samen voetbal bij De Komeet”, klinkt het.

Nationale sport

In het weekend zijn ze dus vaak te vinden in het jeugdhuis en dat blijkt een pleisterplaats voor beerpongers. “We hebben hier vier tafels, ik denk dat ze al 15 jaar oud zijn. Het is hier zowat dé nationale sport in ons lokaal, veel jongeren komen ook daarom naar hier. En wij spelen ook haast ieder weekend, maar daarom ook niet altijd samen.”

Maxime Debruyne (links) en Axel Loyson wil hun titel met hand en tand verdedigen.
Maxime Debruyne (links) en Axel Loyson wil hun titel met hand en tand verdedigen.

Vorig jaar vertrokken Maxime en Axel zonder grote verwachtingen naar het BK Beerpong. “We wilden gewoon een namiddag leute hebben.”

128 duo’s nemen het er eerst in een poule en vervolgens in een knock-outfase tegen elkaar op. “We verloren vorig jaar geen enkele partij, één keertje hadden onze tegenstanders maar één bekertje over, in de finale versloegen we onze opponenten met 10-7. De regels op het BK zijn er wat anders dan bij ons, maar dat hadden we snel in de vingers.”

Pintje drinken

Met plezier deelt het duo wat tips, maar ze voegen er meteen aan toe dat er geen grote tactische strategieën zijn. “Het is maar een spel natuurlijk”, klinkt het doodeerlijk. “Oefenen is belangrijk, je focus houden tijdens de wedstrijd eveneens en hoe verder je raakt, hoe meer bier je moet drinken natuurlijk. Ook je tegenstander scoort punten, dus moet je die bekertjes leeg drinken. En als je dan ziet dat je tot en met de finale negen wedstrijdjes moesten afwerken, dan heb je tegen het eind van de avond toch wel wat op. Maar dat maakt dus deel uit van het spel.”

Maxime en Axel verdedigen dus hun titel in Lichtervelde. “En we staan nu misschien met wat meer ambitie aan de start dan vorig jaar. Maar het is niet dat we nu extra getraind hebben, we blijven gewoon verder spelen in het Jeugdhuis.”

Maxime Debruyne en Axel Loyson aan de bal.
Maxime Debruyne en Axel Loyson aan de bal.

Aan hun overwinning vorig jaar hielden ze naast een tricolore kampioenentrui over. “Ook restaurantbons die we nog moeten opsouperen, een aantal drankbons voor de avond zelf die we dan met onze vrienden hebben opgedronken en ook elk een professionele beerpongtafel. Bij mij staat die op kot in Gent”, zegt Maxime. “Maar die is eigenlijk wat te groot om daar comfortabel te kunnen spelen.” Axel: “Mijn tafel kreeg een plaatsje in het tuinhuis, maar ik speel ook meestal in het jeugdhuis. Hier zitten je vrienden en heb je ook meteen gasten om mee te spelen. En de drank staat hier koud”, lacht hij.

Beerpong wordt gespeeld met tien bekertjes waarin het pingpongballetje gemikt moet worden, maar er bestaan al varianten. “We spelen soms ook piramidepong waarbij we dus een toren van bekertjes maken.”

Ook enkele vrienden doen mee aan het BK in Lichtervelde, maar veel ogen zullen gericht zijn op Axel en Maxime.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier