Basket desselgem viert gouden jubileum in OC De Coorenaar: “Er is nu zelfs een ledenstop”

Op de foto zien we v.l.n.r. Guy Roelstraete, John Coorevits, Jozef Roobrouck, Luc Theerlynck en Stijn Tailly. © Eddy Lippens
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Basket Desselgem viert zijn 50ste verjaardag op vrijdag 17 mei in OC De Coorenaar. De club kan terugblikken op een rijk gevulde geschiedenis.

Basketbal in Desselgem ontstond al in 1966 onder de naam Sint-Martinus Desselgem. Schepen Antoon Delabie was de allereerste voorzitter in de Desselgemse basketgeschiedenis. De wedstrijden werden toen gespeeld op de speelplaats van de gemeenteschool. Bij koud winterweer werd er in de turnzaal van de school getraind, weliswaar zonder basketbalaccommodatie. Het eerste basketbalhoofdstuk in Desselgem hield vier jaar stand en verdween voor vier jaar met stille trom van de sportradar. Het zou duren tot 1974 vooraleer er, mede dankzij de bouw van een gloednieuwe sporthal, opnieuw aan competitiebasket gedacht werd. “Een sporthal in Desselgem, dat was het sein om een advertentie in het parochieblad te plaatsen met een oproep om spelers te ronselen”, vertelt Jozef Roobrouck (89), de allereerste voorzitter van BBC Desselgem. “Dit bleek onmiddellijk een schot in de roos met 10 jongens en wel 20 meisjes die kwamen opdagen.”

Succesverhaal

Het sein voor Jozef Roobrouck, Luc Theerlynck (75) en John Coorevits (75) om BBC Desselgem onder de doopvont te houden. “Heel wat ex-Martinus-spelers vonden vlot terug de weg naar het basketterrein. We begonnen dit nieuw hoofdstuk met twee ploegen, een heren- en damesploeg. Een paar jaar later werd de jeugdwerking opgestart door Dirk Desmet”, vertelt Jozef. “De eerste competitiewedstrijd volgde op 8 september 1974 in derde provinciale tegen St. Paulus Wevelgem. Dit was het begin van een mooi parcours met al vlug de uitbouw van een succesrijke damesploeg en een enthousiaste jeugdwerking die tot op heden nog altijd een succesverhaal is met een degelijke publieke belangstelling”, klinkt het.

Familiespel

“Ik was de eerste coach, van zowel de dames- als de herenploeg”, pikt John Coorevits in. Later volgden ook nog Hendrik Lefevre en Theo Rigolle als coach. Ook Guy Roestraete (65) maakte 20 jaar deel uit van het bestuur. Hij vond de weg naar het basketveld door de liefde. Zijn vriendin speelde bij BBC Desselgem. Guy is nog steeds terug te vinden in het Leiestadion. Hij bleef er plakken omdat zijn zonen Alexander en Sebastiaan tot voor kort nog gebeten waren door het spelletje. In 1976 werd Dr. Parmentier de nieuwe voorzitter. Vijf jaar later, in 1981, speelde de ploeg kampioen in eerste provinciale onder leiding van wijlen Jan Vulsteke. Vijf jaar lang werd er in vierde nationale gespeeld. In 1984 was het verhaal van de damesploeg ten einde. Pas rond de eeuwwisseling werd er opnieuw met een ploeg gestart.”

Coach en barman

Stijn Tailly is momenteel de huidige voorzitter. Daarnaast neemt hij ook de taak van jeugdcoördinator op zich. “Mijn hoofdstuk bij BBC Desselgem begon in het tweede deel van de jaren negentig”, vertelt de 40-jarige voorzitter. “Op 12-jarige leeftijd, bij de miniemen, toen Guy Delodder de voorzitter was, zette ik mijn eerste stappen op een basketveld. Ik groeide door naar de kadetten (U18) en verzeilde ondertussen in de eerste ploeg, dat toen in tweede provinciale speelde met Carlos Duquesnoy als coach. Het werd een op en af verhaal tussen eerste, tweede en derde provinciale. Carlos nam toen zowat alle taken op zich. Hij was coach, barman en voorzitter. Toen stonden we op het veld met allemaal eigen spelers. Wanneer Jan Steeland zijn opwachting maakte in het bestuur, kreeg de club een nieuwe schwung. Toen waren nog gaten tussen de jeugdreeksen, iets wat door hem op punt gesteld werd. Zijn organisatorisch talent was zeer welgekomen. Toen Carlos Duquesnoy uit het basketbaltoneel verdween, nam Davy Labeeuw in 2015 zijn taak over. Dit was twee jaar nadat we in het nieuwe en huidige Leiestadion onze intrek namen. Het bestuur werd gemoderniseerd en in 2020 kreeg de club een nieuwe naam en logo. Basket Desselgem. Met Tom Van Houtte als secretaris, ikzelf als voorzitter sinds begin 2023 en jeugdcoördinator, Jan Steeland als manusje-van-alles, en heel wat gemotiveerde bestuursleden zijn we uitgegroeid tot een gezonde dynamische club. We tellen momenteel meer dan 200 leden Er is zelfs nu een ledenstop. We tellen vier seniorploegen en een G-ploeg. Bij de jeugd hebben we in alle gelederen een ploeg. We zijn een middelgrote club met een sterk bestuur.”

50 jaar Basket Desselgem: vrijdag 17 mei om 19 uur in OC De Coorenaar. Kaarten verkrijgbaar aan de deur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier