30 jaar koken voor mannen in Wevelgem: “Veel mannen komen ieder jaar terug”
Precies de keuken van een sterrenrestaurant. In de leskeuken van de Porseleinhallen spannen tien mannen zich in om de recepten die chef Freddy meebracht, om te toveren in heerlijke gerechten. En die na afloop vanzelfsprekend met veel voldoening te nuttigen.
“Waarom zouden we niet eens iets organiseren rond koken voor mannen”, stelde Guido Debaere in 1993 voor tijdens een bestuursvergadering van De Gezinsbond. “Het voorstel genoot onmiddellijk veel bijval”, vertelt Guido. “Ieder jaar hebben we een groep van maximaal tien deelnemers. Vijf lesavonden lang in de maanden februari en maart leren tien mannen de kneepjes van het vak met telkens een ander menu. De zesde avond, dat is dit jaar op vrijdag 15 maart, doen we extra ons best. Dan koken we voor onze partners.”
Het menu is niet van de poes. Er zijn hapjes, een voorgerecht en/of soep, een hoofdgerecht en een dessert. Op het menu van de vijfde lesavond: soesjes met knolselder en lompviseitjes, schorseneren met hollandaisesaus en gepocheerd ei, prosecco-schuimsoep met croutons, Napoleons kip Marengo (met rivierkreeftjes), tafelbroodjes en cake met gedroogd of gekonfijt fruit. Chef Freddy Tyberghein dirigeert het gezelschap dat weinig rust gegund wordt. “Ik zorg voor alle ingrediënten en ieder krijgt de uitgebreide recepten”, vertelt Freddy. “Dan is het aan hen, het is niet de bedoeling dat het telkens dezelfde mannen zijn die uien snijden of de saus maken. Ik zorg bij iedereen voor afwisseling.”
“We hebben al meer dan 400 gerechten bereid”
Nooit herhaling
Terwijl Bernard de kippen bruint, snijdt Carlo de ajuinen, krijgt Bert tips van Freddy hoe de gedroogde rozijnen te hakken en roert Xavier de saus. Ze beginnen eraan rond 19 uur en tegen 21 uur zitten ze aan tafel om samen te genieten van al dat lekkers. “En dan ruimen we nog op”, vertelt Guido. “Want de leskeuken van de Porseleinhallen moet er weer piekfijn bijliggen. Ieder jaar opnieuw hebben we tien geïnteresseerde mannen, en natuurlijk komen velen ieder jaar terug. We herhalen immers nooit een gerecht. Freddy houdt een inventaris bij. In al die jaren hebben we meer dan 400 verschillende gerechten klaargemaakt”, besluit Guido enthousiast. (Stefaan Lernout)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier