150-tal studenten van KU Leuven Kulak laten zich dopen: “Mensen moeten echt niet bang zijn”

De doop ging door op Kulak weide, naast het studentenrestaurant Alma © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Naar jaarlijkse gewoonte vond op woensdag 9 oktober de studentendoop van KU Leuven Kulak plaats. Zo’n 150-tal schachten lieten zich dopen door leden van het presidium Deucalion. “Elk van hen tekende het doopcharter van de campus om er een mooie en community-vormende activiteit van te maken”, duidt stafmedewerker dr. Petra Huyst.

In minder aangename weersomstandigheden trotseerden een eerste groep studenten Economie en Rechten opdrachten en vuiligheid. “De doop is vooral gericht op vuil spel, niet op afzien. Volgens het doopcharter laten we de studenten bijvoorbeeld niets inslikken en kunnen ze er op elk moment uit stappen. Het moet leuk blijven. Er zijn geen verplichtingen”, vertelt preses Dré Willaert (19), die Geneeskunde studeert.

“Volgens het doopcharter laten we de studenten bijvoorbeeld niets inslikken en kunnen ze er op elk moment uit stappen” – preses Dré Willaert

Het doopcharter is afgestemd met de charters van zowel Stad Kortrijk als met het KU Leuven-doopcharter. Daarnaast gebeurde alles onder het toeziend oog van de dienst studentenvoorziening en de studentendecaan. “Het gaat erom elkaar te leren kennen, maar op een andere manier. De schachten gaan er samen door en dat schept een band. Tijdens de doop maak je nieuwe vrienden.”

“Het gaat erom elkaar te leren kennen, maar op een andere manier. De schachten gaan er samen door en dat schept een band” – preses Dré Willaert

De klassieker lookshampoo in het haar werd – tussen het zingen van het studentenlied door – gauw nagevolgd met ketchup, mayonaise, koffiepoeder en een rauw ei. Vervolgens moesten de schachten een zwanworstje doorgeven via de mond, een bal vol mayonaise zo snel mogelijk naar hun kamp brengen, kruipen door de modder en van een zeil glijden met bruine zeep om erna terug boven te klauteren.

Minder schachten dan vorig jaar

“In totaal dopen we zo’n 150 schachten, dat zijn er iets minder dan vorig jaar. Sommige studenten laten zich principieel niet dopen, nochtans hanteren we een andere mentaliteit, maar het is moeilijk om dat stigma te doorbreken”, aldus Dré Willaert.

Noor (18), studente TEW, is één van de schachten die zich laat dopen. “In een studentenvereniging leer je veel vrienden kennen, daarom neem ik deel. Mijn zus zat ook in het presidium en was altijd vol lof. De doop is niet erg, je wordt gewoon vuil. Mensen moeten echt niet bang zijn. Ik ben vooral benieuwd naar de ceremonie vanavond, wanneer we ons lintje krijgen. Het zal leuk worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier