Verdienstelijke Izegemnaars in de bloemetjes tijdens Gouden Merletjes
De stad Izegem heeft tijdens zijn jaarlijkse Gala van de Gouden Merletjes verschillende verdienstelijke inwoners, verenigingen of initiatieven in de bloemetjes gezet. Wie zich in 2023 onderscheidde op het vlak van onder andere sport, evenementen of als vrijwilliger kreeg een mooie award.
De avond werd in een mooi jasje gegoten en goed omkaderd door de leerkrachten en leerlingen van kunstacademie Art’Iz. Op voorhand werden per categorie een reeks genomineerden bekend gemaakt, waarna iedereen online kon stemmen op een favoriet.
Sportman van het jaar is badmintonspeler Senne Houthoofd. Hij begon op 5-jarige leeftijd met de sport. Na negen titels in de jeugdreeksen behaalde hij nu voor het eerst een nationale titel bij de elite. In februari ’23 kroonde hij zich in Gembloux tot Belgisch kampioen gemengd dubbel, samen met Lise Jacques.
Wielrenster Zita Gheysens mag zich Sportvrouw van het jaar noemen. Tijdens de Belgische kampioenschappen behaalde ze vijf keer goud, op de scratch, afvalling, individuele achtervolging, keirin en sprint. Ze pakte ook brons op de 500 meter en de ploegenkoers. Op de weg werd ze provinciaal kampioen, tweede op het BK Wegwielrennen en derde op het BK Tijdrijden.
Sportbelofte is de 16-jarige turnster Zita Verleden. Ze werd West-Vlaams allround-kampioene, vijfde op het Vlaams kampioenschap en haalde een achtste plaats op het BK toestelturnen B-niveau seniores. In haar vrije tijd begeleidt ze jonge beginnende gymnasten.
Het herenteam van Filou Handbalclub Izegem is Sportploeg van het jaar, wat geen verrassing is gezien ze vorig jaar kampioen in eerste nationale werden. Zo wisten ze te promoveren naar de hoogste BENE-league en behoort ze voortaan tot de zes beste handbalteams van het land.
Evenement van het Jaar
Evenement van het jaar is het Wereldfestival, dat vorig jaar de site van De Leest inpalmde. Internationale dansgroepen toonden er in een gigantische tent het beste van wat hun land op cultureel vlak te bieden heeft, maar er waren ook heel wat randactiviteiten, van een kinderdorp tot een culinaire proeverij.
Patrick Decleer mag zich Vrijwilliger van het jaar noemen. Hij zet zich al jaren in voor het maaltijdpunt in het Dorpshuis van Emelgem. Daarnaast is hij wekelijks op weg voor de boodschappendienst van het dienstencentrum. Zijn rol als voorzitter van Samana Emelgem vervult hij met passie en hij is actief lid van het dorpscomité.
Het Tejo-huis, dat gratis therapie biedt aan jongeren die daar nood aan hebben, opende vorig jaar de deuren in de Vredestraat in Izegem. Het huis, waar jongeren tussen 10 en 20 jaar terechtkunnen voor psychische hulp, kon mee gerealiseerd worden met hulp van Rotary. Het huis draait honderd procent op vrijwilligers en is nog op zoek naar helpende handen.
Cultuurvereniging
De Koninklijke Stadsfanfaren, gesticht in 1806, zijn Cultuurvereniging in de Kijker. Deze oudste nog bestaande fanfare van het land brengt een veelzijdige waaier aan muziekgenres en ze spreekt zowel de muzikale fijnproever als het brede publiek aan.
De Izegem Tribes kregen een trofee én lof als Sportvereniging in de Kijker. Dat hebben ze te danken aan hun inclusieve werking, waar letterlijk iedereen welkom is. De vereniging hecht veel belang aan zijn waarden, toewijding, attitude, team en support. De club is in twee jaar tijd verviervoudigd en telt zo’n honderd jongeren en 40 elitespelers.
De KSA Meisjes mogen dit jaar 85 kaarsjes uitblazen. Als verjaardagscadeau is er nu de titel van Jeugdvereniging in de kijker. Naast wekelijkse activiteiten op zaterdag organiseert ze tal van andere evenementen, van een spaghettiavond tot leuke fuif.
Stadsvernieuwing van het jaar is het nieuwe gebouw van architectenbureau Van Damme-Vandeputte langs de Gentsestraat. Een uniek gebouw dat uit 1872 stamt en ooit nog dokterswoning was. Later vond het een nieuwe invulling als klooster en kadaster, maar na jarenlange verkommering is het prachtig gerenoveerd tot architectenbureau.
Onderneming van het jaar is Fietswerk. Die bestaat al even, maar ondernemer Jurge Schedin verhuisde vorig jaar zijn zaak van zijn woning naar een pand in de Marktstraat. Daarmee brengt hij met een onverwacht product nieuw leven in de straat.
Cultuurpersoonlijkheid
Walter Vandewaetere mag zich Cultuurpersoonlijkheid noemen. Hij zette zich onder andere in voor Cultuursmakers, de vroegere Vlaamse Toeristenbond. Hij stak de handen uit de mouwen voor de Izegemse Boekenbeurs en het Boekenfeest en is een drijvende kracht achter het Comité Externe Relaties en via zijn creaties zamelt hij geld in voor sociaal-artistiek project Pat Paniek.
Elias Mulier is dan weer Cultuurbelofte. Deze leerling van de kunstacademie sleepte reeds de stadsprijs Octave Sintobin in de wacht voor zijn resultaten in slagwerk. Hij nam vorig jaar ook deel aan de Vlamowedstrijd, waar hij provinciaal een eerste plaats behaalde en in de finale tweede eindigde.
Tot slot krijgt de musical Alice in Wonderland van Jeugdkoor Bosmolens het Merletje voor Cultuurproduct van het Jaar. Vorig jaar stonden 51 jongeren vijf keer op het podium van een uitverkochte De Leest, ondersteund door live muziek van elf muzikanten. Meer dan zeventig medewerkers werkte mee aan de mooie productie en die werd nu bekroond met een trofee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier