Velofollies trappelt op elan van vorig jaar: 42.000 bezoekers op het driedaagse weekend

Tegenwoordig hoef je niet meer te lopen op een loopband, maar neem je gewoon je fiets erop mee. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Koning fiets begint stillaan zijn plaats te veroveren in onze hedendaagse wereld. Terwijl Stad Kortrijk steeds meer investeert in de tweewieler groeit ook Velofollies jaar na jaar in Kortrijk Xpo. De belangstelling in de fietswereld is groot en dat was dit weekend duidelijk merkbaar.

De organisatie mocht op vrijdag en zaterdag bijna 30.000 bezoekers ontvangen. Met ruim 12.000 op zondag ligt het totaal van 42.000 bezoekers in dezelfde lijn als de voorgaande editie. “Ook op zondag was het opnieuw koppen lopen, want heel wat mensen planden een namiddaguitstapje naar de beurs. Vooral vanaf de middag begon het drukker te worden, want velen doen eerst nog een ritje met de fiets alvorens ze langskomen, zeker met het mooie weer”, vertelt communicatiemanager Tom Declercq. “Heel wat fietsliefhebbers maken er graag een uitstap van omdat men hier direct de nieuwste producten kan ontdekken. We verwachtten op vlak van bezoekers in dezelfde lijn van vorig jaar te eindigen en met 42.000 is dat gelukt.”

Geert Declercq test een van de e-bikes op het aangelegde parcours.
Geert Declercq test een van de e-bikes op het aangelegde parcours.© TVK

Meer dan fietsen

De beurs is meer dan fietsen alleen. Het is het walhalla voor de fietsliefhebbers, maar eveneens de ideale plaats om ontdekkingen te doen. Ook mensen zonder kennis komen hier steeds meer aan hun trekken. Is het niet om te genieten van de vele modellen, dan wel om de juiste keuze te maken van fiets. Zo kwamen Geert Declercq en Sabine Wybo, beiden afkomstig uit Kuurne en vijftigplussers, langs op Velofollies om te zoeken achter de gepaste elektrische fiets. “Onze elektrische fiets is ondertussen negen jaar oud en heeft bijna 23.000 kilometer op de teller. In plaats van elke handelaar stapvoets af te schuimen, kunnen we hier alle modellen onder één dak ontdekken en sneller conclusies trekken“, verwoordt Geert het. “Mijn man kan snel keuzes maken, maar we vinden het belangrijk toch alles goed te testen. Iedereen raadt ons een ander merk aan en hier is het vooral gemakkelijk om ze eens te bekijken en te testen op het prachtig aangelegde parcours”, besluit Sabine Wybo.

Het testparcours is er niet voor niks gekomen. “Surplus op onze beurs is het uitgebreide parcours om elektrische fietsen te testen. We merken dat de populariteit daar enorm in stijgt, dus is het belangrijk dat we er voldoende op inzetten. Door een mooi en duidelijk parcours aan te leggen, kunnen de bezoekers betere keuzes maken”, aldus nog Tom Declerq van de organisatie.

De handelaar van De Bak-fiets-kar specialist spreekt van een spectaculaire groei in de fietswereld.
De handelaar van De Bak-fiets-kar specialist spreekt van een spectaculaire groei in de fietswereld.© TVK

Ook handelaars komen langs

Het hoeven niet altijd liefhebbers te zijn die gekenmerkt worden als bezoekers. Ook handelaars komen duchtig langs om de nieuwigheden te ontdekken. Het gaat er bij hen dan ook niet om klanten te zoeken, maar vooral om de producenten te ontmoeten en nieuwe producten te testen. “Wij hebben een fietsspeciaalzaak in bakfietsen en bestaan ondertussen 15 jaar. Elk jaar krijgen we uitnodigingen om langs te gaan bij de producenten, maar omdat die vaak in Nederland of Duitsland zitten, is dat niet zo gemakkelijk. Vandaag zitten ze allemaal onder één dak en slaan we dus meerdere vliegen in een klap. We ontdekken nieuwe producten en kunnen een praatje slaan met de producenten. Daarnaast doen we ook ideeën en inspiratie op, wat altijd mooi meegenomen is”, verduidelijkt Michel Obourdin. “Daarnaast zien we ook de trends veranderen. De bakfietsen waren 15 jaar geleden niet zo populair als ze nu zijn.”

Workshops en nieuwigheden

Tegenwoordig hoeven sportliefhebbers ook helemaal niet meer naar de gymschool te gaan als het pijpenstelen regent, maar kunnen ze gewoon hun fiets op de loopband zetten. Men kan uiteraard ook een VR-bril opzetten en zich even in de Franse Alpen tussen het sneeuwachtig landschap wanen. Geoffrey uit Roeselare ging op ontdekking voor ons. “Het was best raar toen ik die VR-bril opzette. Ik had er al eens van gehoord, maar nu kon ik het ook proberen. Omdat de fiets op rollen stond, kon ik gewoon fietsen en alle kanten opkijken. Het leek precies echt. Misschien wel een mooi cadeau van mijn ouders voor mij”, lacht de verwonderde tiener.

Fietsen met een VR-bril: het is eens wat anders dan in de bergen. Geoffrey kon zijn ogen uitkijken.
Fietsen met een VR-bril: het is eens wat anders dan in de bergen. Geoffrey kon zijn ogen uitkijken.© TVK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier