Veldkruis krijgt nieuwe bestemming aan het kruispunt ‘t Fort in Meulebeke

De aanwezigen bij de inzegening van het veldkruis aan het kruispunt 't Fort. © Luc
Redactie KW

Het kruis dat jarenlang tegen de gevel van woning nummer 224 in de Oostrozebekestraat bevestigd was, heeft nu een definitieve bestemming gekregen. Het werd plechtig ingezegend ter hoogte van het kruispunt ‘t Fort.

Het gietijzeren kruis met een geschilderd Christusfiguur werd ooit opgericht om iemand te herdenken die om het leven kwam op De Paanders, vermoedelijk halverwege de 19de eeuw. Bij de verbreding van de Oostrozebekestraat werd het dan tegen de gevel van het naaiatelier van Hector Roelens en Lia Van Hollebeke geplaatst. Na de dood van Hector werd de woning en de daarbij horende ateliers opgekocht door de groep Vlaemynck uit Tielt die, na contactopname, het kruis schonk aan de parochie.

Grondig gepoetst

“Samen met enkele leden uit onze parochiale werkgroep staken we de schouders onder dit project”, aldus diaken Davy Verkest, die zich verheugde in de aanwezigheid van meer dan 50 personen die de inzegening van het veldkruis meemaakten. “Het kruis werd grondig gepoetst en het Christusbeeld kreeg een duurzame verflaag. Martina Neirynck, Herwig Vandewalle, Christa Verbeke en Herman Noppe waren daarbij de voortrekkers. Ik stelde vervolgens de vraag aan het schepencollege om het kruis te plaatsen in de oorspronkelijke omgeving aan het kruispunt ‘t Fort. Na goedkeuring hebben de gemeentediensten het kruis teruggeplaatst.” De diaken gaf de belangrijkheid aan van een dergelijk kruis precies op een kruispunt van wegen.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier