Veel bezoekers tijdens infomarkt Vroonhofsite

Het ideeënbord hing meteen vol. © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Vrijdagnamiddag kon iedere geïnteresseerde Poperinge een kijkje gaan nemen op de Vroonhofsite. Deze site van drie voetbalvelden groot, op een steenworp van de Grote Markt, waar nu de gebouwen van de Rijksschool staan, werd volledig aangekocht door het stadsbestuur. Over de eventuele invulling werden tijdens een inspiratiemarkt een aantal ideeën voorgesteld, en alle bezoekers konden via anonieme stemkaartjes hun mening kwijt.

Dat kon door de kaartjes te droppen in vier stembussen, van helemaal akkoord tot helemaal niet akkoord. Opvallend was dat het de beleidscoördinatoren, de ‘grote chefs’ dus van alle betrokken diensten waren, die bij de diverse infoborden de nodige toelichting gaven. Op het einde van de rondleiding kon iedereen nog ideeën kwijt op een groot bord.

“Grote interesse”

“De interesse was groot. Tijdens het eerste uur mochten we al meer dan 150 bezoekers verwelkomen”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). Ook morgen, zaterdag, kan men er nog terecht van 10 tot 17 uur.

Bij het binnenkomen kreeg men dronebeelden te zien, waardoor men direct een overzicht kreeg van de hele site, en zelfs in bepaalde gebouwen. Daarna gaf archeoloog Jan Decorte uitleg over de geschiedenis van de site Vroonhof, een oud woord voor herenboerderij. “In de 7de eeuw schonk de proost van de Sint-Bertinusabdij van Sint-Omaars het domein. In de 19de eeuw, tot 1925, stond hier onder meer een brouwerij. Vanaf 1925 werd gestart met de bouw van de Rijksscholen. In 1968 werden de huizen aan de kant van de kerk afgebroken, en werd de huidige straat Vroonhof aangelegd. Dan werden ook de laatste proosdijgebouwen gesloopt”, aldus de archeoloog.”

Historische hart van de stad

“De Vroonhofsite is dus echt het historische hart van de stad. Daarom zal het archeologisch onderzoek hier van zeer groot belang zijn. Dat wordt uitbesteed aan een firma. Maar niet de hele site wordt onderzocht, alleen op de plaatsen waar iets nieuws wordt gebouwd”, zegt Jan Decorte nog.

“De meeste mensen willen meer groen in het stadscentrum, en zijn dan ook voorstander van het terug openleggen van de Vleterbeek, met een wandel- en fietspad”, zeggen Stefanie Deleye en Ben Hamerlinck van de stedelijke technische dienst. “Ze weten dat een beek de dag van vandaag geen riool meer is. Maar indien de beek weer opengelegd wordt, zal dat gebeuren via een soort bypass, via een nieuw tracé. De bestaande overwelvingen in asfalt kunnen niet weggenomen worden, want alle garages moeten bereikbaar blijven. We geven hier enkele voorbeelden van hoe het werd aangepakt in andere steden. De mensen willen geen toegegoten oppervlakten meer met beton”, aldus nog Ben en Stefanie.

Voor de kinderen werd het geheel toegelicht met tekeningen, en zij kregen ook een stripboek, waarbij ze de weg van het water konden volgen van het toilet naar het waterzuiveringstation.

Ideeënbord vol

Wat nu al vast staat, is dat er drie functies komen op de site: de Kunstacademie (Muziek, Woord en Beeldende kunst), het Huis van het Kind (met loketfunctie, buitenschoolse kinderopvang, fietsbieb, ruilwinkel, infotheek, spel en ontmoeting) en een podiumzaal voor 300 tot 400 man, met foyer en exporuimte. Nele Theunick van het Huis van het Kind en directeur van de Kunstacademie Wim Chielens gaven de nodige toelichting, en vroegen het publiek wat ze liefst wilden: alles in één gebouw, of drie aparte gebouwen.

Mobiliteitsambtenaar Kenny Geuens en beleidscoördinator Vrije Tijd Bart Wemaere hadden het over de organisatie van het verkeer op de site: parkeermogelijkheden, fietsvoorzieningen, hoeveel parking moet er komen bij de podiumzaal, ruimte voor sport, spel en evenementen.

Na amper twee uur hing het ideeënbord al vol met post-its: een cinemazaal, een graffitimuur, een toerismebureau, een uitkijktoren zoals destijds in de proosdij, een ondergrondse parking, een opnamestudio, bergplaatsen voor verenigingen, een permanente moestuin, een overdekte skateramp. Het stadsbestuur en de studiebureaus kunnen dus aan de slag.

Heel wat bezoekers waren zeer tevreden over de infomarkt. Ze vonden het een schoolvoorbeeld van open beleid en inspraak. Tevens waren velen verbaasd over hoeveel er bij de herinrichting van zo’n site zo al komt kijken. Napraten kon in de bar, bij een gratis drankje.

Alle suggesties van de inwoners worden meegenomen in de ontwikkeling van dit grote project dat pas over tien jaar helemaal klaar kan zijn. Tijdens het vernieuwingstraject wil het stadsbestuur de site maximaal blijven benutten en komen er pop-up projecten. Het stadsbestuur hoopt te kunnen beginnen met de aanleg van de bestrating en het plaatsen van de eerste gebouwen binnen een zestal jaar. Vanaf september 2021 kan de site een tijdelijke invulling krijgen. Mogelijkheden zijn een escaperoom, ateliers voor kunstenaars, repetitieruimten voor verenigingen, ateliers voor jongeren, tijdelijke ruimte voor feestjes van verenigingen, bloksquare en dergelijke meer. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier