Vastgoedbaas Filip Dewaele schrijft boek over succes met je woning: “Het belangrijkste? Je eigen gevoel”

De kantoren van Dewaele Vastgoedgroep zitten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Het hoofdkantoor is in het Skyline Park in Izegem.© Olaf Verhaeghe
De kantoren van Dewaele Vastgoedgroep zitten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Het hoofdkantoor is in het Skyline Park in Izegem.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Huren, verkopen of investeren? Bij Filip Dewaele ben je altijd aan het goede adres. Onder Dewaele Vastgoedgroep huist alles wat met vastgoed te maken heeft onder één groot dak. Filip Dewaele, zoon van oprichter Pol en vandaag ceo, bundelt al zijn geheimen nu in een nieuw boek.

Als tiener wilde hij bakker worden. Pistoletjes in de oven, de verse geur van brood en hard labeur in de nacht van zaterdag op zondag: hij genoot er enorm van. Maar bakker werd het uiteindelijk niet. En daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad.

Vandaag leidt Bruggeling Filip Dewaele (52) de grote Dewaele Vastgoedgroep, goed voor 42 kantoren over Vlaanderen en Brussel met in totaal 250 medewerkers. In 1984 richtte Filips vader Pol Dewaele in Brugge een eigen vastgoedkantoor gespecialiseerd in bedrijfspanden op. “Toen ik erbij kwam, in 1992 kort na mijn studies, waren we met z’n vijven”, keert Filip even terug in de tijd. “Eind jaren 90, begin jaren 2000 zijn we dan stelselmatig beginnen groeien. Eerst in en later vanuit West-Vlaanderen.”

Focus op de beste deal

Wanneer Pol Dewaele in 2007 op 66-jarige leeftijd plots komt te overlijden, neemt Filip de leiding samen met medevennoten over. “Het verlies kwam wel binnen. We zijn daar even van moeten bekomen, als gezin maar ook als bedrijf”, schetst Filip. Toch groeit Dewaele snel door, met de focus op een sterke marketing, een gecentraliseerde boekhouding en een pak juridische expertise. “Dat is onze grote sterkte. Onze achterliggende werking staat zo stevig waardoor onze mensen op het veld zich enkel met hun kerntaak moeten bezighouden: de woning, de kopers en de verkopers of de huurders en verhuurders, met de best mogelijke deal. Mede door die manier van werken zijn we uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke speler op de vastgoedmarkt.”

Wat ook zeker is: de vastgoedsector is de voorbije decennia énorm veranderd. “Je kan vandaag onmogelijk vergelijken met begin jaren 90”, zegt Filip. “Toen was onze sector amper gereglementeerd en zat er echt veel schorremorrie tussen. Die zijn er, gelukkig, voor het grootste stuk tussenuit. Vastgoed is veel complexer geworden, niet alleen qua wetgeving, ook qua benadering. Vroeger plakte je een bord aan de gevel, zette je een zoekertje in De Streekkrant en nam je de telefoon op. Veel meer was dat niet.”

“Nu hebben we digitale marketeers in huis, moeten we bij Google bovenaan staan en zorgen we dat we via de sociale media telkens het juiste doelpubliek bereiken. Ook op juridisch vlak is alles veel complexer geworden. En, niet onbelangrijk, de klant is veel communicatiever en veeleisender dan vroeger. Maar goed, dat vinden wij zeker niet erg. Hoe complexer, hoe beter. Des te meer wij met onze mensen en onze kennis het verschil kunnen maken.”

Cruciaal moment

Want hoe je het ook draait of keert: een woning kopen of verkopen blijft een speciaal moment, waar bovendien ook veel geld bij komt kijken. “De doe-het-zelvers winnen wat terrein, vandaar dat we soldandset.be in het leven riepen, een online biedingsplatform, gratis voor de verkopers. Maar de overgrote meerderheid doet toch nog beroep op de makelaar en zijn of haar expertise. In dat opzicht zijn wij ook een beetje vertrouwenspersoon”, aldus Filip.

Filip Dewaele is ceo van Dewaele Vastgoedgroep.© Olaf Verhaeghe
Filip Dewaele is ceo van Dewaele Vastgoedgroep.© Olaf Verhaeghe

“Ik denk niet dat er een crash komt, maar de markt zal wel weer kalmeren” – Filip Dewaele, ceo Dewaele Vastgoedgroep

“Het mooie aan onze job is dat je deel uitmaakt van een cruciale fase in het leven van je klanten. Je hebt geboortes en huwelijken, maar een eigen stekje vinden, duikt al snel op in die top drie. Ik zie het als een voorrecht om daar je rol te kunnen in spelen. Ik zeg vaak dat wij werken in het onroerend goed, vol ontroerende momenten.”

Volg je gevoel

“Wij staan in principe ten dienste van de verkoper. Onze opdracht is dan ook om de beste koper voor de best mogelijke prijs te zoeken en te vinden. En het liefst nog zo vlug mogelijk”, vertelt Filip. “Maar uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je tot de best mogelijke overeenkomst voor álle partijen komt. In die optiek zijn we ook wel wat bemiddelaar. In heel veel gevallen gaat het om de laatste 1.000 of 5.000 euro. Je moet je koper niet laten gaan voor die laatste 1.000 euro, maar anderzijds zeggen we ook aan de koper: je moet je droomhuis daarvoor niet laten schieten. Als die deal afspringt op die laatste 1.000 euro, wint niemand.”

Filip Dewaele, ceo van Dewaele Vastgoedgroep, deelt zijn tips en tricks na bijna 30 jaar in het vak.© Olaf Verhaeghe
Filip Dewaele, ceo van Dewaele Vastgoedgroep, deelt zijn tips en tricks na bijna 30 jaar in het vak.© Olaf Verhaeghe

En zo heeft Filip een eerste klein geheimpje uit de vastgoedsector uit de doeken gedaan. In zijn boek Levenslang succesvol met vastgoed bundelt de ervaren makelaar en zaakvoerder alle tips en trucjes over zijn vak. Een bijbel van hoe vastgoed werkt, noemt hij het zelf, voor alle generaties en elke levensfase. “Ik heb geen schrik om mijn geheimen te delen. Integendeel zelfs. Wij delen heel graag onze kennis en de liefde voor ons vak.”

Stijgende prijzen

“Waar je als koper het meest moet op letten?”, herhaalt hij de vraag. “Uiteraard moet je zorgen dat het financieel haalbaar is, maar het allerbelangrijkste bij een woning is je eigen gevoel. Iedereen zal een mening hebben over een woning, maar jij moet je er thuis kunnen voelen. Daar gaat het om: een thuis voor jou en je gezin. Kijk bijvoorbeeld maar naar wat het voorbije jaar is gebeurd: het belang van een woning waar je je goed voelt, is door de coronacrisis alleen maar toegenomen. Thuiswerk, weekends zonder veel uitstapjes, staycation… noem maar op. We zijn veel meer thuis dan vroeger.”

Nog een gevolg van corona: de hoge en verder stijgende woningprijzen. “We zitten met een markt die volledig ontwricht is door die acht weken lockdown van vorig jaar”, stelt Filip. “Eerst was er de kurk aan bezoeken die ontplofte, maar ook mensen die verwachtten dat de prijzen zouden zakken, sprongen al snel toch weer op de immens populaire huizenmarkt. Juni, juli en augustus lag de interesse enorm hoog.” Vraag is dan ook: barst die bubbel straks? “Die lijn zal niet blijven stijgen”, denkt Filip. “Er komt een dag na corona waar de prioriteiten weer elders zullen liggen en de focus op de woning zal afnemen. Hoe groot de invloed op de prijzen zal zijn, is heel moeilijk in te schatten, natuurlijk. Ik ben niet pessimistisch, er komt geen crash. Maar de markt zal wel weer wat kalmeren.”

Dewaele Vastgoedgroep bundelt intussen vijf merken, waarvan de residentiële woningmarkt onder de noemer Dewaele de grootste is. Bij Dewaele, herkenbaar aan het grote rode logo, kan je zowel voor verkoop, verhuur als beheer van woonvastgoed terecht, net als voor nieuwbouwprojecten. Daarnaast heeft de groep met Turner ook een specialisatie in bedrijfspanden loodsen, winkels, kantoren in huis. Van der Build focust op het exclusieve vastgoed, De Syndic dan weer op het beheer van gedeelde eigendommen zoals appartementen. De nieuwste poot is soldandset.be , een online biedplatform voor de particuliere verkopers waar verkopers en kopers van vastgoed rechtstreeks met elkaar in contact komen.