Vandalisme blijft aanhouden aan graf van Julie, Oostendse politie houdt extra patrouilles

Luc Daivier bezoekt bijna dagelijks het graf van zijn dochter Julie: “Ik heb hier al heel wat gezien.” © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Na aanhoudend vandalisme aan het graf van zijn dochter Julie vraagt Luc Daivier (60) dat de stad meer doet voor de veiligheid op de begraafplaatsen. De politie zal extra patrouilleren, maar camera’s komen er niet.

“Deze begraafplaats is heel goed onderhouden door de medewerkers”, zegt Luc Daivier. Hij bezoekt het graf van zijn dochter Julie bijna dagelijks sinds haar overlijden in 2018. “Ik heb hier al heel wat gezien. Toen ik een vrijend koppel zag op de strooiweide, belde ik de politie en ze werden ingerekend. Voor veel andere zaken is dat moeilijker. Enkele weken geleden waren hier jongeren die met voetzoekers aan de slag waren. In het begin verdwenen vanop Julies graf ook bloemstukjes. En gedurende de voorbije jaren ook steevast alle bloembollen.”

Kaarsvet

Sinds een tiental maanden blijven de bloembollen staan, maar heeft een onbekende het gemunt op de kaars die Luc laat branden. “Die zit in een kaarshouder en brandt drie dagen. Het gebeurt bijna dagelijks dat het kaarsvet op het graf werd uitgegoten en de kaars enkele meters verderop belandt.” Hij blijft kaarsen aansteken: “Afgelopen weekend was het opnieuw prijs. Ik heb toen beslist de kaars en de houder weg te nemen. Maar vandaag plaats ik ze opnieuw. De kans is groot dat die morgen weer uitgegoten is. Het is onbegrijpelijk en geeft me een wrang gevoel.”

“Wie giet nu kaarsen uit op een graf?”

Luc maakte al verschillende meldingen bij het O-punt: “Ik vermoed dat de dader van de kant van de Perzikenlaan de begraafplaats betreedt, want kaarsen vooraan de begraafplaats worden gelukkig niet geviseerd.” Luc vraagt meer controles, de inzet van onbemande camera’s en een afsluiting langs het fiets- en wandelpad dat directe toegang geeft tot de site.

Stad verwijst door

Voor vragen over de veiligheid verwijst het stadsbestuur door naar de politie. Korpschef Philip Caestecker: “Na verschillende meldingen van overlast en diefstal komen er extra patrouilles. We voeren de patrouilles op en dat zal gebeuren op verschillende tijdstippen. We vragen ook dat mensen verdachte handelingen melden op het nummer 101 en aangifte doen van diefstal of overlast. Voor wat betreft het inzetten van camera’s op één plek is dat niet mogelijk omdat het een heel groot gebied is, de camera’s erg duur zijn en de feiten vaak ‘s avonds plaatsvinden.” Op de vraag voor een betere afsluiting van de begraafplaats langs de zijde van het fietspad kwam er geen antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier