Vandaag geen dagjestoeristen welkom in Blankenberge en Knokke-Heist

© belga
Redactie KW

Na tal van incidenten beslisten de burgemeesters van Blankenberge en Knokke-Heist om vandaag zondag geen dagjestoeristen toe te laten op hun grondgebied.

Zaterdag ontstond in de late namiddag een massale vechtpartij op het strand van Blankenberge. Tientallen toeristen gingen in de clinch met de politie. Na overleg met de crisiscel besliste burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) om vandaag de dagjestoeristen de toegang tot Blankenberge te ontzeggen. “Onze stad heeft een time-out nodig”, klinkt het. “Dat betekent dat we dagjestoeristen zoveel mogelijk willen weren uit Blankenberge. Enkel inwoners, tweedeverblijvers, de meerdaagse verblijfstoeristen en mensen die werken in onze stad zullen worden toegelaten. Politiecontroleposten zullen worden opgesteld langs de invalswegen. Wie dus in Blankenberge toekomt, zal een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen. Met deze maatregel proberen we de rust te laten weerkeren.”

Solidariteit

De stad vroeg bijkomend ook om tussen 9 en 16 uur geen treinen meer te laten toekomen in Blankenberge. “Lokaal hebben we alle mogelijke maatregelen getroffen om, binnen onze eigen bevoegdheden, de veiligheid te blijven garanderen. De hogere overheden dragen hierin een grote verantwoordelijkheid, we verwachten dus een duidelijk signaal“, aldus de geschrokken burgemeester. “We merkten veel solidariteit van omstaanders, de politie werd massaal gesteund. Dit wordt enorm geapprecieerd. Deze gebeurtenissen hebben een enorme impact gehad op iedereen in onze badstad.”

In de nacht van zaterdag op zondag liet ook burgemeester Leopold Lippens van buurgemeente Knokke-Heist weten dat dagjestoeristen er niet welkom zijn vandaag. Lippens had vrijdag al opgeroepen om dit weekend niet naar de kust te reizen en waarschuwde dat de badstad mogelijk dagbezoekers zou weigeren indien het te druk werd. De oproep lijkt volgens de burgemeester echter in dovemansoren te zijn gevallen. “Tientallen incidenten, zowel gedurende de dag als de nacht, zorgen ervoor dat het gemeentebestuur zich genoodzaakt voelt om over te gaan tot drastische maatregelen. Om de publieke veiligheid te garanderen kunnen dagtoeristen voorlopig niet langer Knokke-Heist bezoeken“, aldus Lippens. De toegang wordt tot nader order beperkt tot inwoners, tweedeverblijvers, verblijfstoeristen en medewerkers van de in Knokke-Heist gevestigde ondernemingen en organisaties.

Vanaf zondag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente. “Alle voertuigen zullen worden gecontroleerd. Wie geen geldige reden heeft om in Knokke-Heist te zijn, moet onmiddellijk rechtsomkeer maken. Alle inzittenden moeten dus kunnen bewijzen dat zij in Knokke-Heist wonen, verblijven met overnachting of werken”, luidt het tot slot.

Het parket meldde zondagmorgen dat er drie gerechtelijke arrestaties zijn gebeurd naar aanleiding van de vechtpartijen in Blankenberge. De betrokkenen moeten nog verhoord worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier