Vanaf dinsdag verhuist spoed AZ Delta naar Rumbeke, verhuizing wordt huzarenstuk

Dokter Jelle Swinnen en hoofdverpleegkundige Nele Verbruggeh voor nieuwe spoed. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Het cruciale punt in de verhuizing van een ziekenhuis is de opening van de spoed. Die staat gepland voor dinsdagmorgen 9 juni om 6 uur. Wij mochten al een kijkje gaan nemen in de nieuwe spoedafdeling op campus Rumbeke en kregen er een rondleiding van dokter Jelle Swinnen, medisch diensthoofd op de dienst spoedgevallen en hoofdverpleegkundige Nele Verbrugghe. “We zijn er klaar voor.”

De coronacrisis gooide al heel wat roet in het eten bij de verhuizingsplannen van AZ Delta, maar straks is het zover. Als op dinsdag 9 juni om 6 uur ‘s morgens de spoeddienst op campus Rumbeke de deuren openslaat en tegelijk die in de Meensesteenweg voorgoed dichtgaat, is deze megaverhuizing definitief ingezet. De nieuwbouw in Rumbeke biedt waar elke verzorger om smeekt: ruimte.

En die is er zat. De spoedafdeling zelf is ruim 2.000 vierkante meter groot, de garage doet het aantal vierkante meter nog met 360 m² stijgen. “We beschikken over vier reanimatiezalen en ook vier highcare-boxen. In die laatste komen mensen terecht met zware aandoeningen, van een trombose tot een hartinfarct. Er zijn ook 12 diagnoseboxen waarin patiënten kunnen verzorgd worden: iemand met nierstenen, een heupfractuur of hevige buikpijn. Meestal gaat het om patiënten die dan vervolgens ook worden opgenomen in het ziekenhuis. In de observatieruimte komen mensen terecht voor kortstondige observatie voor ze naar huis mogen of in het weekend soms ook jonge gasten die veel te diep in het glas hebben gekeken en een nachtje moeten blijven om weer helemaal op hun positieven te komen. Compleet nieuw zijn de twee kinderboxen waar kinderen zorg op maat krijgen”, doet het duo uit de doeken.

Logistiek team

Op de campussen in Menen en Torhout blijft de activiteit onveranderd voortgaan. Het bestaande systeem waarbij de campussen samenwerken, zal dankzij de nieuwe locatie nog efficiënter verlopen. “Deze samenwerking is een troef die we verder zullen uitbouwen. Ook de werking van de Roeselaarse spoeddienst krijgt nog een upgrade. We bouwen ook een fast track-zone uit. Daarbij hebben we de ambitie om heel performant kleinere trauma’s aan te pakken. Een goed voorbeeld daarvan zijn de werkongevallen. Dat kan gaan van het hechten van een wonde tot een gebroken arm. We willen die snel en efficiënt behandelen, economisch gezien is dat ook een grote service voor de werkgevers van die mensen. Belangrijk hierbij is dat je vlak naast de spoed terecht kan voor een CT-scan, een echo of radiologie. Nu was het vaak zo dat iemand die in de spoed terechtkomt, uiteindelijk in een wachtrij terecht komt. Met onze nieuwe werking zullen we dat proberen te voorkomen.”

“De helihaven is een extra troef voor het ziekenhuis”

De indeling van het ziekenhuis is er zo op voorzien dat de verplaatsingen efficiënt kunnen gebeuren. Zo is er in de nabijheid van de spoedafdeling ook het cathlab, het operatiekwartier en de dienst intensieve zorgen. Zo gaat er minder tijd verloren. Het werk zal met dezelfde equipe gedaan worden als in de Meensesteenweg. “We tellen een 60-tal spoedverpleegkundigen in Roeselare”, rekent Nele Verbrugghe na. “En we hebben 28 spoedartsen over de drie campussen heen”, vult hoofdarts Jelle Swinnen aan. Maar in het nieuwe ziekenhuis krijgt de dienst ook ondersteuning van een logistiek team dat zeven op zeven en 24 op 24 ter beschikking staat. “Zij zullen onder meer instaan voor het aanvullen van de kasten met medisch materiaal en het vervoeren van patiënten. Nu werd dat nog door verpleegkundigen gedaan.”

Meer spoedpatiënten

Het nieuwe ziekenhuis beschikt ook over een helihaven. De NH90 die de Sea King vervangt werd al enkele keren boven de campus gesignaleerd. “We zijn een van de drie erkende helihavens in West-Vlaanderen. Onlangs kwam een pilote, die haar examen aflegde, hier een landing maken. Ook die helihaven is natuurlijk een extra troef voor het ziekenhuis.”

Jaarlijks behandelt de Roeselaarse spoeddienst 32.000 patiënten. “De ervaring leert dat het aantal de hoogte in gaat, wanneer een ziekenhuis een nieuwbouw in dienst neemt. Door onze ligging dicht bij heel wat invalswegen, zullen we sowieso ook vaker gefrequenteerd worden. De aanrijtijd naar onze spoeddienst zal immers vaker lager liggen, dan van andere spoeddiensten.”

Tijdens de coronacrisis werden de banden met de huisartsen versterkt. “De handen werden in elkaar geslagen om een antwoord te bieden op deze onvoorziene situatie. Vanuit onze nieuwe locatie zal de samenwerking tussen de spoeddienst en de huisartsen op een positieve en constructieve manier voortgezet worden.”

Aparte parking

De spoeddienst situeert zich langs de kant van Oekene op de site van de campus Rumbeke. De bewegwijzering zal duidelijk zijn. Er zijn ook 50 parkeerplaatsen voorzien bij de spoed, uiteraard enkel voor wie daar moet zijn.

“Voor de bevolking is het heel belangrijk te beseffen dat er straks voor heel Roeselare één spoeddienst is en dat die zich in Rumbeke bevindt. Op dinsdag 9 juni om 6 uur gaan de deuren definitief dicht in de Meensesteenweg. De grote tent waarvoor we de stad Roeselare ook dankbaar zijn verdwijnt straks. Die verhuizen we niet mee. Wie daarvoor daar nog op de spoed belandde, krijgt uiteraard nog de nodige zorgen op de campus Wilgenstraat. Maar ook de verhuizing van de patiënten volgt in de dagen erna.”

Spoedartsen over het hele land toonden zich de jongste maanden bezorgd over het dalend aantal patiënten. Gevreesd werd dat mensen met bepaalde, alarmerende klachten niet richting spoed durfden uit angst voor een coronabesmetting. “Het aantal patiënten was de jongste weken weer aan het stijgen, maar zit nog niet op het normale niveau. We verzekeren de mensen echter dat we alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om een veilige omgeving te creëren. Alles is hier perfect geregeld, op campus Rumbeke zal dat ook zo zijn. Handig daarbij is dat de mensen verzorgd worden in eenpersoonboxen, die dan telkens nadien compleet ontsmet worden”, besluit dokter Swinnen.

De verhuizing bij AZ Delta werd al enkele weken geleden ingezet. De materialen en medewerkers die niet in contact komen met de patiënten hebben dus al een plaats gevonden op de nieuwe campus.

“Iedere vijf minuten vertrekt er een ambulance richting campus in Rumbeke”

Deze week werd de dienst intensieve zorgen voorzien van bedden en het operatiekwartier van de nodige materialen. Ook de poliklinieken namen hun intrek, op maandag 8 juni starten daar al de consultaties.

Maar D-day is dus dinsdag 9 juni met de verhuizing van de spoed. Aansluitend worden ook de patiënten verhuisd. Pas de dag voordien wordt beslist welke patiënten dat zijn. Voor familie is het door de geldende maatregelen niet toegestaan om het vervoer te begeleiden. Rode Kruis en brandweer staan de medewerkers van AZ Delta bij in deze grootscheepse operatie. Ook de politie en stad Roeselare verlenen hun medewerking.

Mobiele patiëntenkamers

Concreet zal het betekenen dat op 9 en 10 juni om de vijf minuten een ambulance vanuit de Wilgenstraat richting campus Rumbeke zal vertrekken. In totaal moeten 500 patiënten verhuisd worden. Daarvoor worden 12 ambulances per dag ingezet. Er zijn ook vier mobiele patiëntenkamers ingericht. Die kamers voor maximum vier personen worden geïnstalleerd in speciaal daarvoor voorziene vrachtwagens. Bij de hele operatie zijn ook 2.800 medewerkers van AZ Delta betrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier