Vanaf 1 juli opnieuw (beperkt) publiek bij Last Post

Momenteel wordt de Last Post geblazen door maximaal drie klaroeners en is er geen publiek toegelaten onder de Menenpoort. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, zal er vanaf woensdag 1 juli opnieuw beperkt publiek toegelaten worden om de Last Post bij te wonen. Het aantal toeschouwers onder de Menenpoort zal beperkt worden tot een maximum van 152 personen per avond. Gecontroleerde toegang zal vanaf 19.30 uur mogelijk zijn.

Bij de uitbraak van COVID-19 heeft de Last Post Association alles in het werk gesteld om de continuïteit van de dagelijkse plechtigheid te blijven garanderen. Vanaf zaterdag 14 maart werd er geen publiek meer toegelaten onder de Menenpoort. Vanaf woensdag 18 maart werd de Last Post gespeeld door telkens één klaroener. Sinds maandag 11 mei zijn er elke avond opnieuw drie klaroeners aanwezig.

“De Last Post Association is bijzonder fier dat het unieke dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelden altijd is kunnen blijven doorgaan”, zegt voorzitter Benoit Mottrie. “We danken Stad Ieper, de Commonwealth War Graves Commission en alle andere instanties voor hun bijdrage. Vanuit ons land maar ook van over de hele wereld hebben we vele duizenden blijken van waardering en steun ontvangen omdat we de dagelijkse Last Post zijn blijven uitvoeren. Ik wil hierbij zeer uitdrukkelijk alle klaroeners, de ceremonial assistants en de leden van het bestuur van onze vereniging danken voor hun zeer bijzondere inzet in de voorbije periode.”

Opnieuw publiek

Door de versoepeling van de coronamaatregelen zal er vanaf woensdag 1 juli opnieuw publiek toegelaten worden onder de Menenpoort, dit met respect voor de social distancing-regel van 1,5 meter. Het aantal toeschouwers onder de Menenpoort zal beperkt worden tot een maximum van 152 personen per avond. Gecontroleerde toegang zal vanaf 19.30 uur mogelijk zijn. Reserveren is niet mogelijk.

“Deze maatregelen zijn nodig om de veiligheid van alle aanwezigen te verzekeren en wij hopen dat wij op de medewerking van iedereen mogen rekenen”, vervolgt Benoit Mottrie. “Individuen of groepen die een krans wensen neer te leggen, kunnen een aanvraag indienen via het formulier op onze website www.lastpost.be. De deelname van muzikale groepen aan de plechtigheid is tot nader bericht nog niet mogelijk.”

Mijlpaal

Voor iedereen die betrokken is met de Last Post is 1 juli 2020 dan ook een nieuwe mijlpaal. Om deze reden organiseert de Last Post Association een speciale ceremonie met aanwezigheid van burgemeester Emmily Talpe en Geert Bekaert, directeur van de CWGC. Canada en Nieuw-Zeeland stonden erop om ook aanwezig te zijn en zullen vertegenwoordigd worden door hun ambassadeur. Australië stuurt een militair vertegenwoordiger.

De plechtigheid van 1 juli zal via livestream te volgen zijn op de Facebookpagina van de Last Post Association: https://www.facebook.com/lastpostieper. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier