Van ontmoetingsplaats tot woningen: meeste Vlaamse gemeenten willen kerken nieuwe invulling geven

© a-EDB
© a-EDB
Olaf Verhaeghe

Meer dan de helft van Vlaamse gemeenten wil de eigen parochiekerken een nieuwe invulling geven. Dat blijkt uit een bevraging die Vlaams ministers Bart Somers (Open VLD) en Matthias Diependaele (N-VA) hebben georganiseerd. Plannen voor neven- en herbestemmingen zijn op tal van plaatsen gemaakt of lopende.

Doordat er almaar minder mensen naar de kerk gaan, worden in Vlaanderen honderden parochiekerken onderbenut. Velen staan dan ook grotendeels of zelfs volledig leeg. Daar willen Vlaams ministers van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) iets aan veranderen. De twee ministers gaan de lokale besturen ondersteunen die hun kerken een nieuwe invulling willen geven. Ze stuurden hiervoor alvast een bevraging naar alle Vlaamse burgemeesters.

Uit die rondvraag, die door 116 burgemeester werd ingevuld, goed voor bijna 700 rooms-katholieke parochiekerken, blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten momenteel een traject heeft lopen met minstens één kerk op hun grondgebied. “Dat kan gaan om een volledige herbestemming of een nevenbestemming waar slechts een gedeelte een nieuwe invulling krijgt”, duidt minister Somers. “81 van de 116 gemeenten vinden een herbestemming op korte termijn wenselijk, 89 gemeenten denken aan een nevenbestemming.”

Liefst ontmoetingsplaats

Negen op de tien burgemeester ziet in de kerk een nieuwe ontmoetingsplaats. Ook een publieke functie (85 procent), recreatie (68 procent) of een private herbestemming zonder commerciële functie (54 procent) kunnen op enthousiasme rekenen. Een commerciële invulling (47 procent), er wonen (34 procent) of de kerk slopen (19 procent) zijn minder populair.

Op het grondgebied van de 116 gemeenten die de bevraging invulden, kregen al 46 parochiekerken een herbestemming en 52 een nevenbestemming. Volgens de twee ministers zullen deze aantallen de komende jaren toenemen.

“De gesprekken met de lokale besturen, de Bisschoppenconferentie en middenveldorganisaties zoals Monumentenwacht lopen vlot”, aldus minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Binnenkort brengen we een dossier naar de Vlaamse regering en kijken we hoe we vanuit Vlaanderen dit proces kunnen versnellen en ondersteunen. Het creëren van draagvlak is daarbij belangrijk. Met respect voor het verleden, maar met oog op de toekomst. De twee gaan hand in hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier