Van Marcke wil een droomstad in Kortrijk: nieuw stadsdeel van 16 hectare mikt op jonge gezinnen
Caroline Van Marcke beklemtoonde dat het familiebedrijf waarvan ze de leiding heeft, een maatschappelijke rol te spelen heeft. Die rol wil ze ook opnemen in Kortrijk, de thuisstad waarmee haar onderneming sinds de opening van het hypermoderne logistieke centrum in Aalbeke sterker dan ooit verankerd is. Het is haar droom en intentie om op de oude bedrijfssite de Stad van de Toekomst uit te bouwen. Daar moet ruimte zijn voor kmo’s, voor groen publieke ruimte en ook voor veel nieuwe inwoners. De filosofie van de betonstop indachtig wil men gebouwen hergebruiken en zo weinig mogelijk slopen.
Komt er dankzij de groep Van Marcke een droomstad in Kortrijk? Dat is alvast waar ceo Caroline Van Marcke en schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester) van dromen, zo mocht woensdag blijken bij de voorstelling van het project waarvoor ze samen met het Team Vlaams Bouwmeester voor gekozen hebben. De ideale wereld die er moet komen, is nog vaag en voorlopig nog een luchtkasteel. Maar de intenties zijn mooi en nobel. In een van die droompistes ziet Caroline Van Marcke tegenover de oude fabrieksgebouwen zelfs een tgv-station, waar nu nog het goederenstation is.
“De makkelijkste oplossing was natuurlijk geweest om de 17 gebouwen te slopen en het gigantische bedrijfsterrein van 15,7 hectaren op de Pottelberg te verkavelen en te verkopen,” aldus Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwingsprojecten in Kortrijk. Hij gaf samen met Caroline Van Marcke een eerste toelichting bij de ideeën waarmee het Collectief UAU (Hasselt) en het bureau Omgeving (Antwerpen) tot winnaars gekroond werden van de wedstrijd die Team Vlaams Bouwmeester op vraag van Caroline Van Marcke en de stad organiseerde. Dat niet voor een grote sloop van de bestaande gebouwen gekozen werd en net de historische kracht van de bestaande site behouden blijft, zorgde ervoor dat winnende studie gekozen werd uit de inzendingen van 68 masterplanners.
Caroline Van Marcke liet op de persconferentie uitschijnen dat de keuze voor het winnende project niet zozeer door commerciële motieven was ingegeven. “We kunnen niet verwachten dat vadertje staat alles kan doen. Dankzij de stad hebben wij onze nieuwe site kunnen vinden, waar we het Europese distributiecentrum konden neerzetten dat nodig was voor onze toekomst. Een gebouw dat CO2-neutraal is en waar onze werknemers in veel betere omstandigheden kunnen werken.” Ook in het nieuwe stadsdeel dat op de Pottelberg tot ontwikkeling moet komen, wil Van Marcke iets bouwen waar de maatschappij, de economie en de ecologie baat bij hebben. En uiteraard ook haar eigen bedrijf. “We merken dat onze nieuwe werknemers uit Antwerpen, Gent en Brussel komen, maar dat ze zich niet makkelijk in Kortrijk vestigen. Barco en Bekaert hebben eveneens dat probleem. Daarom willen we investeren om de stad nog aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Hoe aangenamer het is om te leven in Kortrijk, hoe meer jonge gezinnen naar hier zullen komen.” Deze site biedt daartoe een unieke opportuniteit.
Wout Maddens kan maar niet genoeg beklemtonen hoe strategisch de site gelegen is: op 800 meter van het vernieuwde station en op 600 meter van Kortrijk Weide. Dat Van Marcke naast ruimte voor ambacht, kantoren en wonen ook mogelijkheden ziet voor de scholen die rond Kortrijk Weide uit hun voegen barsten, is voor de schepen een welkome uitbreiding van wat hij als een kennis-as of de Westelijke Campus omschrijft. “Voor Van Marcke op deze site actief was, waren hier de ateliers gevestigd van Kunstwerkstede De Coene. Een van de paviljoens die De Coene voor Expo ’58 ontwikkelde, staat hier nog op het terrein,” zegt Wout Maddens om te wijzen op de rijke geschiedenis die de site heeft. Dat gebouw blijft zeker staan.
Een site met een ziel
Peter Swyngedauw van Omgeving herinnert zich dat “toen wij hier toen we hier voor het eerst kwamen, we gepakt waren door de kwaliteiten van het gebied. Naast de strategische ligging en de geschiedenis die de site al uitzonderlijk maken, waren we ook vooral gecharmeerd door het karakter ervan. Frederic Vaes van UAU moest denken aan een kleine stad in Italië, met steegjes en pleinen.”
Ook Wout Maddens was verwonderd door het glooiende terrein op de Pottelberg. “Op de hoogste punten heb je hier een geweldig uitzicht. Een wonder dat hier een distributiecentrum gesitueerd was.” De site heeft een ziel, heeft uitstraling. Daarover is iedereen het over eens. “We gaan de woorden van mevrouw Van Marcke in gedachten houden”, zegt Peter Swyngedauw. “De eerste keer dat we haar spraken zei ze: ‘We willen echt iets toekomstgericht maken, iets dat afwijkend is, dat generatiebestendig is.'”
Dat men op zo’n gigantisch terrein slechts met één eigenaar te maken heeft, zorgt er ook voor dat er ruimte is voor visie. Alle betrokkenen hebben het voornemen om de kwaliteit en de eenheid van de ontwikkeling te bewaken. “Dit is samen een stad maken in de praktijk”, zegt Wout Maddens. “Dit nieuwe stadsdeel is een van de belangrijkste stadsvernieuwingsprojecten voor de komende tien jaar. Het is een voortzetting van de filosofie die we de voorbije jaren ontwikkeld en in de praktijk gebracht hebben.” Peter Swyngedauw wijst erop dat de betonstop bij dit project geen dode letter is. “Alles wat bebouwd is willen ze bebouwd laten, alles wat niet bebouwd laten we onbebouwd”, zegt hij.
Het project moet organisch tot stand komen en daarom vindt hij het belangrijk dat de mensen de terreinen leren kennen. “Vergeet niet dat deze site heel lang een eiland in de stad is geweest. Een domein waar je niet gemakkelijk binnen raakte.” Daarom ook is er een opendeurdag gepland op 14 december. Zodat mensen met ideeën voor ambacht, bedrijvigheid en wonen de mogelijkheden kunnen zien. Het is het voornemen van Caroline Van Marcke om de poorten van de site vaker open te zetten. Zo staat er op 19 december bij de Deli-kade op het terrein een lasershow gepland in het kader van De Warmste Week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier