Uniek in Vlaanderen: beveiligingsfirma krijgt vaste stek op Kortrijks politiecommissariaat

Korpschef Filip Devriendt, de burgemeester van Kuurne Francis Benoit; Roeland De Vulder van Securitas, Margot Decocker van Securitas, Bartje Van Impe van Securitas en burgemeester van Kortrijk Vincent van Quickenborne. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) en private beveiligingsfirma Securitas, tillen hun samenwerking naar een hoger niveau. Binnenkort krijgen 20 bewakingsagenten en vijf van hun voertuigen een vaste stek in het politiecommissariaat in de Minister De Taeyelaan. In ruil daarvoor beloven ze de ogen en oren te zijn van de agenten. Burgemeester Van Quickenborne spreekt van een win-win.

Twintig mobiele agenten van bewakingsfirma Securitas zullen vanaf nu hun uitvalsbasis hebben op het politiecommissariaat van politiezone Vlas. Ook hun vijf voertuigen staan er sinds kort in de garage. “Dat heeft voor hen veel voordelen”, aldus Roeland De Vulder van Securitas. “Onze mensen houden zich vooral bezig met het bewaking van industrieterreinen en dergelijke. Maar in Kortrijk zijn we bijvoorbeeld ook aan de slag op de terreinen van universiteit Kulak. Ze doen daar preventieve patrouilles en reageren op eventuele alarmen. We doen ongeveer 500 interventies per jaar in Kortrijk.”

Niet meer naar Gent

En dat is niet altijd evident. De uitvalsbasis van Securitas die op dit moment het dichts bij onze stad gelegen is, bevindt zich in Gent. “Dat wil dus zeggen dat medewerkers die in Kortrijk wonen aan het begin van hun shift eerst naar Gent moeten en dan terug. Nu wordt dat overbodig. Dat is een grote winst in efficiëntie voor ons.”

In ruil voor de ruimte die ze in het secretariaat krijgen, verwacht de Kortrijkse politie dat de bewakingsagenten functioneren als een extra paar oren en ogen op het terrein. “Ze zijn allemaal getraind en goedgekeurd door FOD Binnenlandse zaken“, aldus Roel. “Zij weten dus waar ze op moeten letten. Ze kunnen veel sneller iets verdacht spotten dan een gewone burger en dat melden aan de lokale politie.”

Nog niet in de wet

Zelf optreden mag het personeel van Securitas allerminst. Zelfs informatie delen gebeurt voorlopig amper. “We kunnen hen wel mee geven dat een bepaalde wijk inbraakgevoelig is”, aldus de korpschef. “Maar als er net een inbraak gepleegd werd in een zone waar een van hun patrouilles aan de slag is, dan kunnen wij hen geen nummerplaat doorgeven. Al zouden we dat soort samenwerking in de toekomst wel zien zitten.” Probleem is dat daar op dit moment nog geen wettelijk kader voor is. De politiezone stelt dus zelf een streng protocol op.

Margot Decocker en Bartje Van Impe van Securitas zijn erg tevreden dat ze geen uur meer hoeven te pendelen van en naar het werk.
Margot Decocker en Bartje Van Impe van Securitas zijn erg tevreden dat ze geen uur meer hoeven te pendelen van en naar het werk.© AN

“Het project is uniek in Vlaanderen. Wij zien dit als een win-win. Door de samenwerking kunnen de bewakingsagenten onze politiemensen dag en nacht ondersteunen. Samen met het uitgebreid netwerk van 200 veiligheidscamera’s en 23 slimme camera’s in en rond Kortrijk, Kuurne en Lendelede, moet dit leiden tot het voorkomen of ophelderen van zo veel mogelijk feiten.”

Niet nieuw

De samenwerking tussen Securitas en politiezone Vlas is niet nieuw. Sinds maart 2019 staat een vaste poule van Securitasmedewerkers al in voor verschillende taken die vroeger door agenten werden uitgevoerd. Denk maar een het onthaal in het commissariaat, het beantwoorden van telefonische oproepen, het bekijken van camerabeelden en het doen van de veiligheidsrondes in het commissariaat. Ook dit was een pioniersproject.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier