Uitgeweken Lichterveldenaar raakt net op tijd terug in Frankrijk

© gf
Bram Vanlerberghe

Dirk Vandekerckhove heeft zijn hart verloren aan het zuiden van Frankrijk. De uitgeweken Lichterveldenaar woont sinds vier jaar in Landes, een regio die zich bevindt tussen Bordeaux en de Spaanse grens. Maar ook hij ondervindt nu echter strenge coronamaatregelen.

“De regio is voor 70 procent bebost en natuurlijk is er ook nog de nabijheid van de Atlantische Oceaan”, vertelt de 57-jarige Dirk Vandekerckhove, die recent nog in Lichtervelde op bezoek was, maar zich nu opnieuw in Frankrijk bevindt. “Toen ik in Lichtervelde op bezoek was, was dat net aan het begin van de coronacrisis. Ik heb dus weinig mensen teruggezien. Ik kon net op tijd terugkeren naar Frankrijk. Als ik op bezoek kom, zoek ik normaal gezien de meeste vrienden op om samen een pintje te drinken op de markt of aan het station.”

Carpe diem

“Als avonturier, ex-scout en fervent strandvisser heb ik echt mijn hart verloren aan deze streek in Frankrijk. De prachtige natuur, het klimaat, de mensen die er wonen met het principe van ‘carpe diem’… Het vormt een basis in mijn hele leven.”

“Toen ik naar Frankrijk vertrok, gebeurde dat in samenspraak met mijn ouders waarvoor ik hen enorm respecteer en bedank en mijn liefste dochter Deborah. Ik kreeg carte blanche. ‘Doen’ zeiden ze.”

“Eigenlijk ben ik al van mijn 23ste weg uit Lichtervelde”, vervolgt Dirk, die ook nog in Ardooie, Brussel en Wenduine woonde. “Ik voetbalde vroeger bij KFC Lichtervelde en volg de resultaten nog altijd. Als ik om de zes maanden afkom, pik ik een match mee. Om nadien of tijdens de match vele herinneringen op te halen met de vele vrienden die ik er nog heb.”

Beroepshalve was Dirk in die tijd bij de rijkswacht werkzaam. “Ik ben er mijn loopbaan begonnen en ben gestopt als cipier. Momenteel ben ik op rust. Daardoor heb ik tijd genoeg voor mijn hobby’s: wandelen, paddenstoelen zoeken in de natuur voor mezelf of voor vrienden, petanque en van de mooie dingen des levens genieten, zoals lekker eten en aperitieven.”

Strenge maatregelen

Maar ook in Frankrijk ontsnappen ze dezer dagen niet aan de coronamaatregelen. “De maatregelen hier zijn intussen verlengd tot 15 april. Ze zijn streng, maar goed. Je moet altijd een attest op zak hebben voor je verplaatsingen. Je mag je op een kilometer van je woning begeven en dat voor maximaal een uur. Zelf ben ik er niet zo gerust in. Ik denk dat de maatregelen nog verlengd zullen worden. Hopelijk kunnen we binnenkort opnieuw van onze vrijheid genieten, dus: volg de maatregelen! En als ik nog één raad mag meegeven: als je zin hebt om iets te doen of te verwezenlijken: doen! Voor het te laat is. Mijn dochter komt op vakantie en enkele vrienden kwamen al op bezoek. Wat ik wel mis, is het opgroeien van mijn kleindochter Clemence. Als ik in Lichtervelde ben, probeer ik er dan ook zoveel mogelijk voor haar te zijn.” (Bram Vanlerberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier