Tweemaster De Nele verhuist van Visserijdok naar Mercatordok

Redactie KW

De tweemaster De Nele in Oostende krijgt vanaf 14 mei een nieuwe ligplaats in het Mercatordok, pal in het centrum van de stad. “In de toekomst willen we meer dergelijke schepen in het Mercatordok krijgen”, zegt Hubert Rubens, vrijwilliger op De Nele.

De Nele is een replica van de Oostendse historische tweemaster en werd in 2005 gebouwd. Het schip is de ambassadeur van Oostende op verschillende maritieme evenementen in binnen- en buitenland. Daarnaast wordt het ingezet voor teambuilding voor bedrijven, studiereizen voor scholen of voor asuitstrooiingen op zee. Het schip is eigendom van Haven Oostende, maar wordt beheerd door Oostende sailing vessels (OSV).

Maritiem erfgoed

De Nele wordt voorlopig nog wat verstopt in het Visserijdok, maar daar komt binnenkort verandering in. “We zijn fier om te mogen aankondigen dat De Nele vanaf 14 mei een vaste ligplaats krijgt in het Mercatordok 1”, vertelt André Nolf, secretaris bij De Nelevrienden. “Enerzijds om commerciële redenen, maar anderzijds omdat de steiger waar we tot vandaag moeten aanleggen, niet meer veilig is. Het wordt haast gevaarlijk om hier mensen aan boord te laten komen. Daarnaast wordt het gebouw vlakbij binnenkort afgebroken en wordt er een splinternieuw gebouw van het VLIZ opgetrokken.”

“We moeten ons maritiem erfgoed een beetje meer in de spotlights zetten”

De nieuwe ligplaats werd aangeboden door Hubert Rubens, organisator van Oostende voor Anker en vrijwilliger op De Nele. “We moeten ons eigen erfgoed en in het bijzonder ons maritiem erfgoed een beetje meer in de spotlights zetten. In andere havens zie je dikwijls dat het maritiem erfgoed duidelijk zichtbaar is in het centrum van de stad. Mensen gaan niet alleen graag varen met een schip, maar ze kijken er ook graag naar.”

Grote droom

Hubert Rubens koestert de grote droom om in de toekomst meerdere schepen zoals De Nele een permanente plaats te geven in het Mercatordok. “We hopen het Mercatordok deels te vullen met nieuwe schepen, maar ook met wedstrijdschepen. De Nele geeft de aanzet, na de Mercator zelf uiteraard, om hier meerdere schepen van dat kaliber een vaste ligplaats te geven. Het zal onze stad nog mooier maken”, zegt Rubens.

Havenschepen Charlotte Verkeyn (N-VA) ziet potentieel in de droom van Hubert. “Ons maritiem verleden mogen we niet verstoppen. Haven Oostende helpt mee aan de restauratie van de Watson. We dragen het maritieme erfgoed van de stad een warm hart toe. Het stond letterlijk in ons bestuursakkoord dat we maritiem erfgoed belangrijk vinden. We staan dus zeker niet weigerachtig tegenover de droom van Hubert. Met De Nele en de Mercator hebben we alvast twee pareltjes liggen in het dok.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier