Tweede lockdown op komst?

Niemand wil een tweede lockdown zien, met alle gevolgen vandien. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

De impact van de recente maatregelen zal nog niet meteen voelbaar zijn, maar aangezien de cijfers wel heel hard stijgen, maken experts zich toch zorgen. Verschillende experten vrezen dan ook een tweede lockdown.

Tussen 1 en 7 oktober zijn er gemiddeld bijna 3.750 besmettingen vastgesteld, maar als je naar de recentste dagcijfers kijkt, zijn die haast dubbel zo hoog. Ons land heeft in Europa het op één na hoogste aantal besmettingen per honderdduizend inwoners. De maatregelen die werden ingevoerd zullen een positieve invloed hebben op de cijfers, als iedereen die naleeft tenminste, maar dat zal dus letterlijk nog niet voor morgen zijn.

Als de maatregelen niét nageleefd worden, dan dreigen we echt in de problemen te geraken. Daarom klinkt een tweede lockdown steeds realistischer, zeker omdat ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens exponentieel stijgen.

Iedereen wil zo’n lockdown vermijden. Ook experte Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, maar ze drukte toch haar bezorgdheid uit in De Zevende Dag op Eén. Virologe Erika Vlieghe liet dan weer optekenen dat als er een barometer zou zijn, dat we niet alleen oranje zouden kleuren, maar goed op weg zouden zijn naar code rood.

Het is vooral de vraag als de zorgsector een tweede lockdown aankan. Structureel zijn ze beter voorbereid, maar het is geen geheim dat het verplegend personeel op hun tandvlees zit. Daarom kijkt Cloet naar eigen zeggen in de richting van tijdelijk werklozen of gepensioneerde verpleegkundigen bij te springen.

Intussen pleit ook de Antwerpse gouverneur Cathy Berx voor extra maatregelen. Ze denkt daarbij aan maximum vier personen per tafel op restaurant, voetbal zonder supporters en het sluiten van de kantines. Ook in het zuiden van het land voelen ze de hete adem van een tweede lockdown in hun nek. Daar zijn de cafetaria’s van sportclubs al gesloten. Een avondklok is er nog niet ingevoerd, maar die zou wel hangende zijn. De komende anderhalve week is cruciaal om verder verstrengde maatregelen of een tweede lockdown te vermijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier