Het keukenteam van wzc Ter Linden heeft er een uitstekende maand opzitten. Het zag zijn inspanningen beloond met de HSE Award én met de overwinning in de LiMiMotion-wedstrijd (Liquid & Mixed Mealsolutions) van Medirest.
Om ook mensen met kauw- en slikproblemen een aantrekkelijke maaltijd te kunnen voorschotelen, werd er in wzc Ter Linden gestart met het project ‘Liquid & Mixed Mealsolutions’ (LiMiMotion).
Van gemixte maaltijd naar aantrekkelijk gerecht
Er wordt vertrokken vanuit het dagmenu. De verschillende componenten worden eerst gemixt, zodat alles een zachte structuur krijgt. Zo wordt het verslikkingsgevaar geminimaliseerd. Nadien wordt een bindmiddel toegevoegd aan de gemixte componenten, zodat er opnieuw een vorm aan het gerecht kan gegeven worden. Een worst krijgt zo opnieuw de vorm van een worst in plaats van gereduceerd te worden tot een balletje gehakt. Ook de hamrolletjes met kaassaus krijgen zo opnieuw hun oorspronkelijke vorm waarbij het witloof zich in het midden bevindt.
Ondersteuning door Medirest
Om het optimaal resultaat te bereiken werd het keukenteam van Ter Linden bijgestaan en gecoacht door Medirest, die foodservice biedt aan ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingscentra. Ook de logopedisten en de voedingshosts werden bij het proces betrokken. Na verschillende testen kwam een spectaculair resultaat tot stand. Dit kwam al vlug tot uiting bij het geserveerde kerstmenu. Voor het eerst was het menu ook voor de bewoners met kauw- en slikproblemen een echt feestmaal. Zij kregen dezelfde componenten, maar dan in de LiMiMotion-versie. Het bordje oogde even kleurrijk en zag er minstens even feestelijk uit. Voor maar liefst 55 van de 160 bewoners van wzc Ter Linden die kampen met kauw- en slikproblemen, worden de maaltijden, dankzij de creativiteit en inzet van het keukenpersoneel, de voedingshosts en de logopedisten, opnieuw iedere dag een feest.
(JT)