Twaalf nieuwe assistentiewoningen bij ‘t Hoge in Kortrijk

Directeur Benedikt Naert. © EDB
Redactie KW

Woonzorgcampus ‘t Hoge krijgt binnenkort 12 nieuwe assistentiewoningen. De opening is voorzien in oktober of november. In september komt er een opendeurdag.

Door Els Deleu

Vroeger was Home ‘t Hoge een privé-‘rusthuis’. Dan kwam er een nieuwbouw en werd het zeven jaar geleden aangekocht door de groep Senior Living Groep, met meer dan 12.500 bewoners in meer dan 120 voorzieningen. Senior Living Groep besliste dat er in Kortrijk met 12 nieuwe assistentiewoningen capaciteit kon bijkomen. Die nieuwe woningen omvatten ruime kamers, een mooie living, een kitchenette en een aparte slaap- en badkamer. Vanuit elke kamer kan je naar buiten of naar een balkon.

Thuisgevoel

Benedikt Naert (40) werd op 1 februari directeur bij woon-zorgcampus ‘t Hoge. Ze woont met haar man David Bailleur en haar kinderen (15, 11 en 8 jaar) in Oostrozebeke. Benedikt is verpleegkundige en werkte op verschillende diensten in UZ Gent. “Ik wou in een ziekenhuis ervaring opdoen om als hoofdverpleegkundige in een woon-zorgcentrum te eindigen”, zegt ze. “Als jobstudent werkte ik altijd in woon-zorgcentra en dat lag me enorm.” In april vorig jaar kwam Benedikt als hoofdverpleegkundige in ‘t Hoge werken. “Toen ik hier binnenstapte, had ik onmiddellijk een thuisgevoel door de kleinschaligheid.” Er zijn 64 bedden in het centrum en er zijn momenteel 16 assistentiewoningen. Daar komen er nu dus nog 12 bij.

Meer voldoening

De warmte bij ‘t Hoge gaf Benedikt veel voldoening. “In vergelijking met het UZ, kan ik hier eindelijk weer geven wat ik in mijn mars heb. Als instrumenterend verpleegkundige kan je niet veel meer geven.”

Hier kan ik eindelijk weer geven wat ik in mijn mars heb – Benedikt Naert, directeur ‘t Hoge

Als directeur wil Benedikt uitstralen dat ze niet enkel een administratief persoon is, maar dat iedereen moet weten dat ze een aanspreekpunt is. “Ik ben verpleegkundige in hart en ziel en er mag geen drempel zijn naar mijn bureau. Ik wil niet dat mensen de directeur hier nooit zien.” Benedikt wil haar jarenlange expertise overbrengen naar het team. “Ik weet hoe zwaar de zorg is en kan zo mijn medewerkers de erkenning geven die ze verdienen. Ze moeten het gevoel hebben dat ik meer dan 100 procent achter hen sta. Naar de bewoners toe wil ik niet dat ze het gevoel krijgen dat een woon-zorgcentrum de laatste stap is, maar een volledige verruiming is op verschillende vlakken.”

Sociaal aspect

In de assistentiewoningen is het sociaal aspect ook heel belangrijk. “De mensen blijven er hun vrijheid behouden”, verzekert Benedikt. “Sommigen hebben nog hun auto of gaan op uitstap. De keuze is er om zelf te koken of beroep te doen op externe diensten. De bewoners kunnen ook kiezen om aan te sluiten op de maaltijden in het woon-zorgcentrum. Dit kan in restaurantvorm bij de mensen van het woon-zorgcentrum of in cafetariavorm bij de assistentiewoningen zelf. Ze kunnen ook op de kamer eten. Alle mogelijkheden zijn voorhanden. Het is belangrijk dat de mensen er een veiligheidsgevoel krijgen. Als de thuiszorg er niet is, bieden wij een volledig pakket aan. De nachtdienst gaat ook elke nacht eens op toer in het gebouw van de assistentiewoningen, want een ongeval is snel gebeurd.”

Warme zorg

Benedikt ziet veel voordelen in de asssistentiewoningen op ‘t Hoge. “Je kan van hieruit veel wandelingen doen en de bushalte en AZ Groeninge zijn hier nabij. Er is hier ook parking waarvoor je geen ticket moet nemen. Je moet dus niet voortdurend op je uurwerk kijken”, verzekert ze. Benedikt probeert zoveel mogelijk op details te letten. Zo liet ze een muur beschilderen en zorgt ze dat er altijd verse bloemetjes staan. “We proberen alle ruimte maximaal te benutten en gezellig in te richten. Zorgen voor eigenheid en openheid is belangrijk, net als toezien op waarden en normen en hoe je iemand aanspreekt. De personeelsleden moeten iedere bewoner kennen. Die warme zorg is broodnodig”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier