Tuinarchitect Bart Monbaliu wint weer eerste prijs met stadstuin: “Toch zijn we niet dé beste”

foto TVA
Redactie KW

Bart Monbaliu (38) mag zich Vlaams ‘Tuinaannemer van het Jaar’ noemen na een razend knap project in een Brugse stadstuin. Alweer, want voor Bart is het maar liefst de zesde gouden medaille – niemand doet beter. “Maar je zal me niet horen zeggen dat ik de beste tuinarchitect van Vlaanderen ben, hoor. Alleen door zelfkritisch te zijn, blijven we in ons vak evolueren.”

Stel je even voor: zuiderse beplanting zoals vijgen en cipressen, een zwembad in natuursteen, zonnig terras, buitendouche en speels aangelegde grasdalen. Het zou zomaar een tuin kunnen zijn in Toscane, maar niets is minder waar. Het ongelooflijk knappe tuinproject vind je in hartje Brugge. Bedenker is tuinarchitect Bart Monbaliu, afkomstig uit Jabbeke, maar met zijn bedrijf gevestigd in de Oudenburgse deelgemeente Westkerke. “De bewoners van de woning zijn via mond-tot-mondreclame bij ons terechtgekomen. Oorspronkelijk hadden ze een vrij eenvoudige tuin met een overwegend gras, maar de eigenaars wensten onder meer een zwembad, terras en extra beplanting. Het was best een uitdaging om een met het asymmetrische terrein aan de slag te gaan. Bovendien stootten we tijdens de voorbereidende werken op de gewelven van een historische kelder. Zo zit de kelder bijvoorbeeld tot onder de langgerekte trap van het zwembad. En de toelevering van onder andere de materialen gebeurden via een smal straatje.”

Wordt nog mooier

Liefhebbers kunnen uren staren naar het prachtige eindresultaat. “Je zou niet zeggen dat deze tuin van 250m² te midden van het stadscentrum ligt – het zou eender waar ter wereld kunnen zijn. Net dát maakt het zo uniek. Het zwembad, bijvoorbeeld, is geen klassieke blauwe vlek. De grasdalen gaan ook zachtjes over in de oude, historische tegels aan de achtergevel. Dit is toch één van de mooiste projecten die ik heb mogen opleveren – ik ben van mening dat ‘dé mooiste’ niet bestaat. Het belangrijkste is dat er een mooi evenwicht bestaat tussen gras, terras en verharding, en het zwembad. Trouwens: ook al ziet de Brugse tuin er nu al prima uit, toch ben ik ervan overtuigd dat ze er binnen drie, vier jaar nóg mooier zal uitzien.”

Dit is een realisatie van een heel team. We geven zo de sector een duwtje in de rug

Is Bart nu de allerbeste tuinarchitect van Vlaanderen? Hij wint de eerste prijs van ‘De Vlaamse Tuinaannemer’-wedstrijd al voor de zesde keer. “Je zal me zeker niet horen zeggen dat ik de beste ben, hoor. Kijk, elk project is een ervaring rijker. Maar alleen door elk project te evalueren en zelfkritisch te zijn, blijf je als ontwerper ook evolueren en groeien. Weet je, ik heb zelfs getwijfeld om deel te nemen aan de wedstrijd. Maar wij – met het hele bedrijf – vonden het project zó uniek, dat we toch besloten in te schrijven. Dit is een realisatie van een heel team. Bovendien ben ik bestuurder bij de vakvereniging Pro For Green en hiermee geven we de sector een duwtje in de rug.”

Ferme groei

Tuinonderneming Monbaliu bestaat intussen bijna zestien jaar. Ze hebben ook een eigen zwembadlijn, Biopool. “Begin dit jaar zijn we verhuisd naar een nieuwe bedrijfssite in de Waerevaartstraat. We zijn erg fier op de weg die we de afgelopen jaren hebben afgelegd. Ik begon destijds op mijn eentje, als zoon van ouders die actief waren in de agrarische sector. Daar leerde ik alles over bijvoorbeeld zachte en harde grond, elektriciteit en water, en ga zo maar door. Die voeling met de landbouw- en bouwsector is volgens mij erg belangrijk. Gaandeweg zijn we gegroeid naar een onderneming met acht personeelsleden, ook mijn vrouw Sylvie Beernaert (39) stapte mee in de zaak. Op vandaag hebben we 29 medewerkers op de payroll staan. Inderdaad, we maakten een sterke groei mee. Dat komt omdat we een duidelijke langetermijnvisie hebben. We durven investeren in getalenteerd personeel en kwaliteit – dat maakt het verschil. Wist je bijvoorbeeld dat we dit jaar alleen al zestig zwembaden hebben geïnstalleerd en dat 70 procent daarvan via mond-tot-mondreclame bij ons is terechtgekomen? Dat is voor ons een goeie parameter om te peilen de tevredenheid van onze klanten. Van de eerste schets tot het laatste plantje: wij volgen elk project volledig op.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier