Tuin ‘t Kapittel is locatie voor festival’Jardins’: “Er is zeker plaats voor iets nieuws”

Met de tuin op de achtergrond bemerken we met vlnr Timothy Volcke , Klaas Vandersyppe en Gregory Volcke een deel van de organisatoren. © MV
Redactie KW

Met ‘Jardins’ vindt zaterdag in de tuin van brasserie-feestzaal ‘t Kapittel een gloednieuw festival plaats. Met dj’s, bands en in de namiddag eerst kinderanimatie. “We willen jong en oud op de been brengen”, aldus uitbater Gregory Volcke. “We noemen het een huisfestivalleke. Het is een eerste keer dat we het organiseren en dus verkennen we de mogelijkheden. In de tuin is er plaats voor 400 bezoekers.”

Door Erik De Block

‘Jardins’ is kindvriendelijk. Het begint in de namiddag vanaf 15 uur met kinderanimatie. “Er zal een springkasteel staan en er komt een goochelaar”, zegt Gregory. “Nina Dumortier van PartyNina maakt gekke kapsels en brengt een schminktafel mee, Sanne Rozé komt de kinderen grimeren. Pauline Declercq en Hanne Vanden Broele hebben tal van spelletjes zelf gemaakt. Dat gaat van bollo smitto tot grote zeepbellen maken. Voor de kinderen is in de namiddag de toegang gratis.”

Vanaf 17 uur mag dj Shaman (Dylan Hoornaert) uit Wervik dan de spits afbijten. Daarna volgen met The Ed Sullivan Quartet (18.30 uur) en Bonnie Tiger (21 uur) twee groepen uit Heule en Koekelare. “Het zijn twee bands die we kennen en die vroeger nog optraden bij ons in café Sultan”, zegt Gregory. “Vanaf 23 uur draait dan Stinstage, met het duo Geert Six en Stijn Vanhoorne. Ze spelen zomerse deuntjes. Met Bobalicious trokken we een grote naam aan. Als dj Bob draait hij al vele jaren op festival Dranouter en zorgt hij nu vanaf 1 uur voor de afterparty.”

Blote voeten

“We zorgen voor lekkere cocktails. Hopelijk is het goed weer en gezellig. We huren een foodtruck die we zelf gaan uitbaten. Samen met mijn nicht Celestien Volcke zorgen we voor de inkleding van het festivalterrein. De tuin is helemaal opgeruimd en ligt er mooi bij.”

In augustus zijn de broers Gregory en Timothy twee jaar de nieuwe uitbaters van ‘t Kapittel. Vele jaren baatten ze wat verderop op het Sint-Maartensplein café Sultan uit. “We hebben vroeger altijd veel georganiseerd en willen hier de lijn doortrekken”, aldus Gregory. “We nemen initiatief en durven iets organiseren.”

Er vallen meer organisaties weg dan dat er nieuwe bijkomen. De eerste editie van Jardins is dus een pluspunt. “Ik denk wel dat er in Wervik nog plaats is voor een nieuw festival”, oordeelt Gregory. “Als we het niet proberen, dan kunnen we het niet weten. Het wordt iets tofs. Het is in open lucht. De mensen kunnen fuiven in eigen stad. Destijds was tijdens de zomerkermis Latin Fever op zaterdagavond gekend en altijd een geslaagde avond. Dat willen we nu achterna. Ik zie het wel zitten. Als het mooi weer wordt, dan zie ik wel veel volk afkomen.”

Bij slecht weer staat de feestzaal ter beschikking. Of toch niet? “Regen het, dan zal het voor de diehards zijn”, lacht Gregory. “Het wordt dan dansen op blote voeten.”

Examens zijn gedaan

De datum voor de eerste editie van Jardins kwam er niet zomaar. “De examens zijn gedaan en is het een ideaal weekend om te fuiven”, aldus Gregory. “Later organiseren zou moeilijk passen want dan beginnen overal de festivals.”

Koken kost geld en daarom kiest ‘t Kapittel voor een betalend festival. “We hebben bewust niet geopteerd voor beginnende groepen en dj’s”, vertelt Gregory. “Naast de kosten daarvoor is er ook een geluidsinstallatie nodig.”

Info: ‘Jardins’ vindt plaats op zaterdag 22 juni. Kaarten in voorverkoop kosten 7 euro, aan de ingang is dat 9 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier