“Trots dat we erbij waren”: Lien Vandeputte grijpt naast titel ‘Lady Chef of the year’

Lien Vandeputte: “Deelnemen aan Lady Chef of the year was een mooie en leerrijke ervaring.”
Nancy Boerjan

Op maandag 14 oktober vond het slotevenement van Lady Chef of the year plaats in het Concertgebouw van Brugge. Lien Vandeputte die in Brugge restaurant Réliva uitbaat was één van de vijf finalisten, maar viel uiteindelijk naast de prijzen.

Lady Chef of the year is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België, die wordt uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Met de titel wil men jonge vrouwelijke chef-koks inspireren, motiveren en een platform geven. Eén van de vijf genomineerden dit jaar was Lien Vandeputte (33). Lien nam op haar 21ste samen met haar man Cédric De Schepper restaurant Réliva in Brugge over. Daar ontwikkelt ze sindsdien haar eigen smaakcombinaties en bereidingswijzen, en staat ze voor een eerlijke, lichte en gezonde keuken.

Voor het eerst werden tijdens de verkiezingsavond meerdere prijzen uitgereikt. Lize Willems, chef van Ma Marraine in Tongeren, is de nieuwe Lady Chef of the year 2024. Slava Tcherbak van restaurant Fleur de Sel in Komen gaat met de Lady Chef Public prize lopen. Zij kon rekenen op de meeste stemmen van het algemene publiek: “Het is voor mijn klanten dat ik er elke dag met de glimlach sta, dus deze prijs is er één voor hen”, reageert ze. Elin Vandenbroucke, studente bij Spermalie, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle studente.

Lien Vandeputte hield aan de wedstrijd geen titel over, maar laat weten niet ontgoocheld te zijn. “We waren aan elkaar gewaagd, maar er kan maar één iemand winnen”, klinkt het. “En Lize heeft de titel zeker verdiend. Ik was sowieso al heel trots om tot de finalisten te behoren, wetend dat ik helemaal geen opleiding heb gevolgd of ervaring bij andere chefs opdeed. Ik heb altijd mijn eigen weg gezocht. Deelnemen was zeker een mooie ervaring, en ik neem alle opmerkingen mee in mijn verder traject.”

Lien en Cédric gaan dus verder op de ingeslagen weg met hun restaurant, maar leggen hun concept de komende tijd ook onder de loep. Ze gaan onder meer enkele aanpassingen in het interieur aanbrengen. Binnenkort gaat Lien ook een ‘four hands diner’ bereiden, samen met Arne Anker van restaurant Brikz in Berlijn. Arne geraakte onder de indruk van Liens aanpak en talent tijdens het Rolling Pin foodfestival waaraan ze eerder dit jaar deelnam. “Dat soort samenwerkingen waarbij we op zoek gaan naar vernieuwende concepten en belevingen, spreken ons enorm aan”, klinkt het.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier