Triangulo met buffet ten voordele van El Tumbador

Terwijl in El Tumbador de vzw ABET de leiding over het centrum overneemt, blijven de mensen van Triangulo het centrum steunen. We zien op de foto vlnr. Steve De Backere, Jeam Pierre De Backere en Hendrik Vandromme. (foto Jan)
Redactie KW

De Belgische vzw Triangulo steunt al vele jaren de werken van priester Freddy De Geytere uit Egem in het Guatemalteekse El Tumbador. Doordat Freddy een tijdje ziek was, heeft de lokale vzw ABET de werking overgenomen, een overgang die vlot verlopen is. Om geld in het laatje te brengen wordt er op zondag 13 november een buffet à volonté georganiseerd.

De Egemse priester Freddy De Geytere gaf in 1974 zijn job als leraar aan het VTI van Izegem op en trok naar Guatemala om zich daar in te zetten om de erbarmelijke leefomstandigheden van de lokale koffieboeren te verbeteren. Tegen die achtergrond stichtte hij in El Tumbador het centrum Los Reyes.

Een aantal vrienden en oud collega’s richtten in 2004 de vzw Triangulo op om hem financieel te steunen. Inmiddels werden een revalidatiecentrum, een naaischool en een medisch centrum uitgebouwd, naast een kleuter-, lagere, lager middelbare en sinds dit jaar ook een hogere middelbare school. Enkele jaren geleden werd er ook een gebouw opgetrokken voor de ondersteuning van de sociale en administratieve diensten.

Corona

“Covid heeft niet alleen bij ons lelijk huisgehouden, het heeft uiteraard ook een grote impact gehad op de werking van het centrum in El Tumbador”, vertelt voorzitter Jean Pierre De Backere. “Om te beginnen verliepen de vaccinaties in Guatemala door corruptie en logistieke problemen niet zoals het moest. Er werden dan ook verregaande maatregelen genomen in El Tumbador om alles zo veilig mogelijk te houden. Zo mochten de kinderen van maart 2020 tot nu enkel van januari tot juni van dit jaar naar school mits het dragen van een mondmasker.”

“Voordien was er afstandsonderwijs. Hiervoor maakten de leraren lesmappen die gekopieerd werden en bij de leerlingen aan huis werden afgegeven. De gemaakte taken werden nadien weer opgehaald. Wat het revalidatiecentrum betreft werd beslist om, van zodra iemand positief testte, voor een maand te sluiten, zelfs als alle anderen negatief waren. Dit is vorig jaar één keer voorgekomen. We beslisten wel om het personeel gewoon door te betalen, enerzijds uit menselijke overwegingen (er is geen vervangingsinkomen) en anderzijds om ons goed personeel te kunnen behouden en zo de werking van het centrum voor de toekomst te verzekeren.”

Lokaal bestuur

“Freddy is dit jaar een tijd ernstig ziek geweest, zodat hij de leiding van het centrum niet meer kon waarnemen. Enkele jaren geleden heeft hij de lokale vzw ABET opgericht om in het ‘post-Freddytijdperk’ (zoals hij het zelf noemt) de leiding over te nemen, wat tijdens zijn afwezigheid ook gebeurd is. Aangezien de overname vrij onverwacht moest gebeuren, vreesden we vanuit België een beetje dat dit niet vlot zou verlopen, maar de mensen van ABET hebben de vuurproef met glans doorstaan.”

“Ze organiseerden bovendien enkele acties in de dorpen en gehuchten van waar de patiënten komen om zelf fondsen in te zamelen. Er is dan ook beslist, ook gezien de gevorderde leeftijd van Freddy, om hen verder de leiding te laten nemen. Inmiddels is Freddy voor een stuk hersteld, zodat hij vanaf de zijlijn alles verder kan blijven opvolgen. Uiteraard volgen we ook vanuit Triangulo in België alles constant op.”

“Zo moeten wij nog steeds onze fiat geven voor alle grotere investeringen die gedaan worden en houden wij de vinger op de knip voor alle financiële transacties. Bestuurslid Robrecht Himpe is daarin een belangrijke tussenschakel. Hij spreekt vlot Spaans en heeft wekelijks contact met de mensen van ABET. Wat het centrum zelf betreft staan de komende jaren geen grote projecten meer op stapel. Het is nu een kwestie van alles op het bestaande niveau draaiende te houden.”

Het buffet heeft plaats op zondag 13 november om 12 uur in zaal De Magneet. Kaarten kosten 25 euro voor volwassenen, 15 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar en gratis voor kinderen beneden de 6 jaar. In deze prijs zit een aperitief, soep en een uitgebreid buffet met paella, varkenshaasje, stoofvlees, groenten en kroketten. Vanaf 14 uur is er koffietafel en tombola. Kaarten zijn te verkrijgen bij de bestuursleden. (JG)

Info op www.triangulovzw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier