Trial van de Kleigroeve in Egem: “Trots dat we wereldtoppers naar hier kunnen halen”

KAMCE Torhout zal met het aantrekken van diverse toppiloten nog meer luister geven aan hun trailklassieker. © Jan
Redactie KW

KAMCE Torhout organiseert op zaterdag 24 en zondag 25 augustus in de Egemse Kleiputten voor de 29ste keer de Trial van de Kleigroeve. De wedstrijd, die inmiddels een klassieker op de agenda geworden is, krijgt dit jaar extra glans door de deelname van enkele WK-piloten.

Iedereen die als piloot of liefhebber met de trialsport bezig is, kent de Trial van de Kleigroeve, die garant staat voor spektakel. Het succes van dit evenement is enerzijds te danken aan de perfecte organisatie door KAMCE Torhout en anderzijds door de unieke locatie waar de wedstrijd plaatsvindt.

De kleigroeve van de vroegere steenbakkerij Ampe langs de Brugsesteenweg is met zijn steile hellingen, bosrijke omgeving en vele niveauverschillen immers een uitgelezen locatie om de diverse parcours aan te leggen.

Nieuwe zones

“Twee maanden geleden zijn we begonnen met de voorbereiding van het terrein”, zegt parcoursbouwer Gery Vande Vijvere. “Samen met Geert en Stijn Meirhaeghe, Koen Windels, Filip Taghon, Bob Ryckaert en nog enkele andere vrijwilligers hebben we de bestaande zones bijgewerkt en onderhouden. We passen de bestaande zones elk jaar aan, zodat ze voor de rijders een uitdaging blijven. We beschikten dit jaar ook over twee graafmachines, zodat we heel wat extra steenblokken hebben kunnen voorzien om heel spectaculaire non-stops aan te leggen voor de interplus-rijders, de hoogste klasse. Ook werden aan de achterkant van het terrein drie totaal nieuwe zones aangelegd, waarop de andere categorieën hun behendigheid kunnen tonen.”

We hebben heel wat extra steenblokken voorzien om heel spectaculaire non-stops aan te leggen – parcoursbouwer Gery Vande Vijvere

Emile Mattheeuws

“We zijn ook trots dat we er in geslaagd zijn om diverse wereldtoppers naar onze wedstrijd te halen. Allereerst is er uiteraard Emile Mattheeuws, die lid is van onze eigen club en die dit jaar internationaal in actie komt in de trial2-klasse. Hij kwam in juli aan de start van de Grote Prijzen van Nederland en België en nam begin augustus deel aan het EK trial in Frankrijk, wedstrijden waar hij uitstekende resultaten behaalde. Velen kijken er dan ook naar uit om hem in de Kleigroeve aan het werk te zien. Daarnaast zullen ook de Nederlanders Dave Hanraths en Randy Krestjens (de Nederlandse kampioen, red.) en diverse andere kampioenen en WK-rijders uit Frankrijk en Engeland aan de start staan. In de lagere klassen zijn er de thuisrijders Jitse Den Baes uit Zwevezele bij de nieuwelingen, Stijn Meirhaeghe uit Tielt bij de junioren en Arno Huyghe uit Torhout bij de nationalen. Beide afzonderlijke wedstrijddagen tellen mee voor het Open Kampioenschap van Vlaanderen voor zowel moderne als oldtimer trialmotoren.”

Fietstrial

Voor de grote tent werd een fietstrialparcours aangelegd, waarop op geregelde tijdstippen demonstraties zullen gegeven worden door onder andere fietstrialisten van de bekende Belaey-trialschool uit Aalter en onze eigen Simon Meirhaeghe en Indy Eeckhout. Ook het Egemse MTK-fietstrialteam zal met Kenzo en Terrence Vanraepenbusch aanwezig zijn. De wedstrijden starten zowel op zaterdag als zondag telkens om 11 uur. Op het einde van elke wedstrijddag volgt de prijsuitreiking. De toegang is gratis.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier