Trees Vancayseelestraat in Kuurne officieel geopend: “Niet toevallig daags na Internationale Vrouwendag”

Heel wat aanwezigen bij de officiële opening van de Trees Vancayseelestraat. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Daags na de Internationale Vrouwendag is zaterdagmorgen in Kuurne de Trees Vancayseelestraat geopend.

De Trees Vancayseelestraat is een nieuwe zijstraat van de Rijksweg. “Het is niet toevallig dat we deze nieuwe straat de dag na Internationale Vrouwendag openen”, vertelt schepen van Gelijke Kansen Els Verhagen. “Thérèse Vancayseele was de eerste vrouwelijke schepen van onze gemeente in 1977 en tevens ook de grondlegger van ons jeugdcentrum.”

Dat er voor een vrouwelijke straatnaam gekozen werd, komt er naar aanleiding van de actie ‘Meer vrouw op straat’ een aantal jaren geleden. “De vrouwelijke leden van het schepencollege, de gemeenteraad en het bijzonder comité van de sociale dienst deden toen een oproep om meer vrouwelijke straatnamen te hebben in onze gemeente”, gaat de schepen verder. “We zijn dan ook fier dat we deze straat kunnen toevoegen aan ons Kuurns stratenbestand.”

Eerste vrouwelijke schepen en grondlegger jeugdcentrum

Thérèse Vancayseele, in de volksmond ook ‘Trees’ genoemd, werd geboren op 28 oktober 1931 in Gent. Ze was de dochter van Margriet Bauwens. Ze bleef haar hele leven ongehuwd. Ze was de huishoudster van onderpastoor Frans Vercaemer en woonde vlakbij in de Heilige Hartstraat nummer 4. In 1977 legde ze de eed af als eerste vrouwelijke schepen in Kuurne voor de toenmalige CVP. Haar bevoegdheden waren jeugdzorg, gezins-, bejaarden- en gehandicaptenzorg en volksgezondheid.

Tevens was Thérèse Vancayseele de bezielster van het gemeentelijk jeugdcentrum dat op zaterdag 1 mei 1982 feestelijk werd geopend, een historische dag trouwens voor de Kuurnse jeugd. Trees bracht die dag in haar feestrede hulde aan de werkkracht van de jongeren en sprak haar vertrouwen uit in de jeugd, die in het jeugdcentrum de kans krijgen te tonen dat ook zij verantwoordelijkheid kunnen dragen. Door de opening van het nieuwe jeugdcentrum kregen vijf jeugdbewegingen, waaronder de K.S.J., Jongenschiro, de K.S.A., de V.K.A.J. en de Meisjeschiro een nieuw onderkomen en waren er daarnaast nog een aantal ruimtes die meervoudig konden gebruikt worden door andere (jeugd)organisaties. In de nieuwe straat worden momenteel diverse woningen opgetrokken door bouwpartner Matexi.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier