Torhoutse sportraad wil op site Thor sport en cultuur
Geen handel en grote winkelcomplexen, maar infrastructuur voor sport en cultuur. Dat is wat de Torhoutse Raad van Sportambassadeurs bij monde van voorzitter Patrick Bostoen het stadsbestuur adviseert voor de invulling van het pas aangekochte domein van de voormalige meubelfabriek Thor. “En tegelijk op andere plaatsen de nood aan buitenruimte om te sporten niet uit het oog verliezen”, zegt hij. “Met mogelijk een kleinschalig project langs de Bruggestraat.”
De stad telt 4,1 miljoen euro neer voor de aankoop van bijna 28.000 m² grond nabij de Industrielaan waar jarenlang meubelen werden gemaakt. Ooit werkten er 130 mensen bij Thor, maar eind 2014 werd het bedrijf failliet verklaard. Op termijn zullen wellicht alle gebouwen op de site sneuvelen, maar in eerste instantie behoudt de stad er een aantal voor de eigen diensten. De oudste worden vrij snel gesloopt.
Ongeveer 1 miljoen euro voor masterplan sportstadion
Patrick Bostoen (58) is niet alleen voorzitter van de Raad van Sportambassadeurs, maar ook al vele jaren de grote pleitbezorger van de sportbeoefening in zijn stad. Zijn stokpaardje? De nood aan langetermijnvisie. En die is er naar zijn mening te weinig binnen het stadsbestuur. “Je moet weten waar je, bekeken over een langere periode, op sportvlak naartoe wilt”, zegt hij. “Dan kun je plannen welke infrastructuur er wanneer en op welke plaats nodig is, zowel indoor als outdoor. Anders is het blind varen.”
Voor de site Thor heeft hij samen met de volledige koepel van de sportraad al langer zijn visie. “Graag sport en cultuur op die plaats en niet de zoveelste locatie voor winkels en handel”, zegt hij. “Met de nabijheid van de drukke Noordlaan is het qua mobiliteit trouwens niet aangewezen om op die site een groot winkelcentrum te realiseren. Plus: de nood aan eigentijdse accommodatie voor sport en cultuur is gigantisch.”
Enkele extra voetbalvelden langs het verste deel van de Bruggestraat moeten eveneens mogelijk zijn
De plannen van de stad om er een nieuw zwembad te bouwen, vindt Patrick alvast prima. “Maar dan wel een zwembad dat groot genoeg is om de hele regio te bedienen”, vindt hij. “Zeker nu de zwembaden van Kortemark en Gistel definitief gesloten zijn, zwemclub Thor uit zijn voegen barst en de Scholengroep Sint-Rembert almaar meer sportrichtingen telt. Ik denk concreet aan een 25 meterbad met acht banen.”
Vlakbij de site Thor bevindt zich het stedelijke sportstadion Benny Vansteelant, waar er een masterplan voor uitgewerkt zal worden. “Voor de herinrichting van dat sportstadion is er door de stad 450.000 euro in 2024 voorzien en 500.000 euro in 2025. Je moet dat in combinatie met de ontwikkeling van Thor zien. Op het sportstadion is de oude tribune, die uit 1963 dateert, veel te groot en zijn de onderliggende kleedkamers veel te krap. Bovendien is de nabije kantine totaal verouderd. De atletiekbaan in kunststof zal over een vijftal jaar grondig gerenoveerd moeten worden en de polyvalente skeelerbaan heeft nood aan een nieuwe toplaag en een veilige omheining. De recent gerealiseerde beachvolleybalvelden dienen in het geheel van het masterplan wellicht een nieuwe locatie te krijgen.”
Ook politici moeten afstappen van NIMBY-principe
Hoe belangrijk hij een zinvolle invulling van de site Thor voor sport en cultuur ook vindt, Patrick roept het stadsbestuur op om zich niet blind te staren op dat domein.
“Vergeet vooral de nood aan extra buitenaccommodatie op andere locaties niet”, zegt hij. “Het jeugdvoetbal blijft boomen en het gebruik van de voetbalvelden op ’t Rozeveld en Verloren Kost is eindig, vanwege zonevreemd. Enkele jaren geleden werden de extra velden langs het verste deel van de Bruggestraat door de buurtbewoners afgeschoten, maar op die plaats zou er nu een kleinschaliger project gerealiseerd kunnen worden met bijvoorbeeld twee kunstgrasvelden. Maar dan mogen ook de politici die daar wonen het alom bekende principe van NIMBY niet langer hanteren: Not in my back yard of Niet in mijn achtertuin.”
Patrick wijst tot slot op de vele sporten die aan populariteit winnen en waarvoor er op korte termijn oplossingen qua locatie nodig zullen zijn: krachtbal, padel, schietdisciplines, gymnastiek en noem maar op. En op het voetbalstadion De Velodroom is het gebrek aan kleedruimte prangend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier