Torhoutse jeugdbrandweer viert 25ste verjaardag

De leden van de jubilerende Torhoutse jeugdbrandweer, hier met begeleiders en prominenten, werden in het stadskantoor plechtig ontvangen. © foto JS
Johan Sabbe

De Torhoutse jeugdbrandweer, een van de oudste van het land, heeft zaterdag zijn vijfentwintigste verjaardag gevierd. Dat gebeurde in aanwezigheid van een tiental gelijkaardige jeugdkorpsen uit alle hoeken van het land. De feestelijke topdag werd afgerond met een plechtige ontvangst in het stadskantoor.

De hele dag namen er twaalf jeugdbrandweerafdelingen uit Vlaanderen deel aan een wedstrijdciruit in Torhout en directe omgeving. De jongens en meisjes dienden allerlei proeven uit te voeren en zich telkens te voet van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Zo was er een hindernissenparcours in het avontuurlijke domein De Warande voorzien, dienden ze op de wijk Don Bosco brandweerslangen op de juiste manier te koppelen, moesten ze met een bootje een reddingsoperatie nabij het Kasteel Wijnendale uitvoeren en noem maar op.

Even vóór 17 uur zaterdag stapten alle aanwezige jeugdbrandweerkorpsen in stoet door enkele lokale straten, vergezeld door een aantal brandweervoertuigen. Om 17 uur werd de feestelijke dag afgerond met de officiële plechtigheid in het stadskantoor. En uiteraard met een verzorgde receptie.

De zilveren Torhoutse jeugdbrandweer bestaat momenteel uit 23 leden: Elian Bogaert, Michiel Bossuyt, Janne Claerhout, Elias Claeys, Yaron Claeys, Mathieu Desmedt, Camiel Devisch, Joran Devolder, Glenn Duwyn, Iben Hansebout, Thibaut Luca, Aaron Mol, Maarten Ocket, Brecht Ocket, Thomas Ocket, Xan Rommelaere, Rowan Van Cleemput, Fenna Van Haeverbeke, Benjamin Vandewalle, Lander Verheye, Sam Verlinde, Niels Verstraete en Mateo Vyncke. In heel Vlaanderen zijn er maar twee jeugdkorpsen die al zo lang bestaan. Ludo Vandenweghe mocht als pionier en bezieler van de plaatselijke jeugdbrandweer de stadsvaas in ontvangst nemen. Ook Wim De Ridder, de huidige voorzitter van het jeugdkorps, werd gehuldigd.

Nieuwe vlag cadeau

Marc Degrieck is de verantwoordelijke officier van de Torhoutse jeugdbrandweer. Naast Wim De Ridder zijn Patriek Ramault, Gerrit Bostoen, Davy Reckem, Miguel Mortier en Yoni Casteleyn in het bestuur en als begeleider actief.

Schepen van Brandweer Rita Dewulf haalde tijdens de plechtige ontvangst de loftrompet boven. “De toekomst van onze brandweerposten zit hier voor en naast ons”, zei ze. “We weten allemaal dat vrijwilligers vinden tegenwoordig niet eenvoudig is en al zeker geen vrijwilligers die voor de niet te onderschatten taak van brandweerman kiezen. Gelukkig zijn alle hier aanwezige jongeren uit het goede hout gesneden. Ze worden bijzonder goed opgeleid om straks als volwaardige brandweerman ten dienste te staan van de bevolking. Iedereen die 25 jaar geleden aan de oprichting van de Torhoutse jeugdbrandweer heeft bijgedragen, verdient een dikke proficiat. Destijds met dit project starten, getuigde van visie.”

De 23 leden van het jubilerende Torhoutse jeugdkorps kregen een klein feestgeschenkje: een handdoekje. Ook overhandigde postchef Bernard Diopere een nieuwe vlag aan de jeugdbrandweer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier