Torhoutse fotograaf en cultuurminnaar Paul De Cloedt overleden

Fotograaf Paul De Cloedt is maar 68 jaar geworden. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De bekende Torhoutse fotograaf en cultuurminnaar Paul De Cloedt is op maandagavond 8 november na ziekte overleden. Hij is maar 68 jaar geworden. Hij laat twee zonen, twee kleinkinderen en een vriendin na.

Paul werd op 20 augustus 1953 geboren en is in de Palliatieve Zorgeenheid De Vlinder in Brugge overleden, waar hij nog maar heel recent naartoe was gebracht. Nadat hij in het voorjaar te horen had gekregen dat hij ernstig ziek was, werd hij al die tijd thuis in de Beerstraat door familie, vrienden en professionele verzorgers liefdevol bijgestaan.

Pionier en bezieler van jazzclub The Black Cat

Paul laat, naast zijn vriendin Hilde Beulens, twee zonen na, Wietse en Janne, plus een kleinzoon Barn en een kleindochter Bo. Hij is tot begin dit jaar als zelfstandig fotograaf actief geweest. Hij had een gezellig winkeltje bij zijn woning in de Beerstraat. Zijn fotografisch werk was artistiek top en werd alom geprezen.

In zijn vrije tijd zette Paul zich hard in voor kunst en cultuur. De jazzmuziek lag hem na aan het hart. Samen met drie andere door muziek gepassioneerde Torhoutenaren richtte hij begin 2010 de vzw The Black Cat op. Hij wou in het intussen verdwenen café El Gato Negro, waar al geregeld optredens plaatshadden, intieme jazzconcerten organiseren en er een heuse club opstarten. Wat ook lukte. De drie overige initiatiefnemers waren Jan Van Stichel, diens vrouw Marleen Dedecker en Paul Warlop. Later kwam daar nog Geert Vanoverschelde bij, de man van de techniek. Paul De Cloedt werd voorzitter. Het startconcert had op zondagavond 14 februari 2010 plaats. Toen café El Gato Negro dichtging, werd zaal Club de B de nieuwe locatie. De jazzclub bloeit nog altijd.

Ontwerper van het kunstwerk nabij het stadskantoor

Paul is ook de man die het kunstwerk langs de Karel de Goedelaan bedacht en ontworpen heeft op het OCMW-domein pal tegenover het stadskantoor. Het gaat om vijf op het eerste gezicht willekeurig geplaatste panelen in roestvrij staal met de tekst ‘Er was eens een man die altijd rechtvaardig was’. Dat superkorte gedicht heet ‘Sprookje’ en werd geschreven door de in 1997 overleden Vlaamse dichter Herman de Coninck. De realisatie van het kunstwerk kreeg pas vorm in het najaar van 2018 na jaren van oponthoud. Paul was heel blij dat het er eindelijk van kwam.

Hij heeft zich voorts jarenlang ingezet voor de Torhoutse toneelkring Sint-Rembert. Voor die bekende theatervereniging heeft hij destijds decors ontworpen en gemaakt. En foto’s genomen, het ambacht waar hij zo goed in was en dat hij als veel meer beschouwde dan zijn broodwinning.

Voorzitter van tennisvereniging Houtland geweest

Paul had tevens sportieve kwaliteiten. Hij heeft geruime tijd tennis gespeeld en nam bestuursverantwoordelijkheid op. Hij is van 1998 tot 2001 voorzitter geweest van de plaatselijke tennisclub KTG Houtland. Voorheen had hij als ondervoorzitter zitting in het bestuur.

Paul zal als joviale man, die veel betekend heeft voor het Torhoutse sociale en culturele leven, hard gemist worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier