Torhoutse familie Crombez verrast 96-jarige Remi op grote hoogte aan rusthuis

De hoogtestunt van de familie Crombez aan het woonzorgcentrum. Evenwel zonder de toestemming van het stadsbestuur. © foto JS
Johan Sabbe

De familie Crombez heeft zondagnamiddag voor een heuse stunt gezorgd aan het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Met een hijskraan vanop een vrachtwagen werd kleindochter Els Crombez in een hoogtekooi tot bij het raam van de 96-jarige Remi Crombez gehesen om de man met een spandoek een hart onder de riem te steken. Het stadsbestuur had geen toestemming gegeven voor de actie.

Remi Crombez, geboren in december 1923, heeft jarenlang een landbouwbedrijf gerund in de Keibergstraat in Torhout. Sinds vier jaar verblijft hij in het rusthuis en daar is hij als gevolg van de coronacrisis samen met de andere bewoners afgezonderd van de buitenwereld. Drie van zijn kleinkinderen staken de koppen bij elkaar om hem te verrassen.

Spandoek om opa Remi te steunen

Remi heeft drie zonen: Luc (65), Hans (63) en Marc (60). Niet alleen broers, maar ook buren van elkaar in de Keibergstraat. De drie kleinkinderen van Remi die zondagnamiddag voor de verrassing van formaat zorgden, waren opvoedster Els Crombez (36) uit de Kortemarkstraat (dochter van Luc), tuinaanlegger Tijs Crombez (34) uit de Bruggestraat (zoon van Hans) en transporteur Lieven Crombez (32) uit de Keibergstraat (zoon van Marc).

Lieven beschikt over een vrachtwagen met hijskraan en dus werd er beslist om het grote materieel in te schakelen om de 96-jarige grootvader blij te maken. Er werd een spandoek gemaakt met de tekst ‘Opa Remi, we love you. Liefs, al de Crombez’. Dat opschrift werd aan de hoogtekooi gehangen, waarin Els ging plaatsnemen. Lieven hees haar tot aan het raam van de kamer op de tweede verdieping waarin Remi verblijft. Ze zwaaide en riep hem lieve woorden toe, uiteraard veilig van achter glas.

Els Crombez en haar neef Lieven Crombez bij de start van hun warme actie aan het woonzorgcentrum.
Els Crombez en haar neef Lieven Crombez bij de start van hun warme actie aan het woonzorgcentrum.© foto JS

Stadsbestuur allesbehalve blij met de stunt

“Blijkbaar mochten we deze stunt niet uitvoeren”, zegt Els. “We begrijpen niet waarom we zo’n warm gebaar niet zouden mogen stellen. We brengen niemand in gevaar en gaan het woonzorgcentrum uiteraard niet binnen. Het enige wat we doen, is een bejaarde man plezieren die we met de hele familie doodgraag zien en aan wie we veel te danken hebben.”

“Op zich is het gebaar inderdaad warm, maar we hebben met het stadsbestuur geen toestemming gegeven”, reageert eerste schepen Lieselotte Denolf. “We moeten ons aan de wet houden en die zegt dat alle niet-essentiële verplaatsingen verboden zijn. Bovendien kan een vrachtwagen met hijskraan op het binnenplein van het woonzorgcentrum wél de veiligheid in het gedrang brengen. We moeten ergens een lijn trekken. Wat gebeurd is, is strafbaar.”

“We vinden dit overigens oneerlijk ten opzichte van de andere bewoners, die geen familie met een vrachtwagen en/of hijskraantje hebben. We beseffen heel goed dat het isolement voor de rusthuisbewoners zwaar is, maar we hebben vanuit het oogpunt van de volksgezondheid geen andere keuze. Dit gebeurt in het belang van de bewoners zelf. Om toch enig sociaal contact mogelijk te maken, hebben we een videochat via Facebook Messenger georganiseerd, waar we sterk op inzetten. De meeste bewoners zijn kranig en begrijpen dat de afzondering noodzakelijk is om niet besmet te raken met het coronavirus.”

Els Crombez begroette vanuit de hoogtekooi haar 96-jarige opa Remi Crombez.
Els Crombez begroette vanuit de hoogtekooi haar 96-jarige opa Remi Crombez.© foto JS

Isolement van de bewoners niet onderschatten

Els Crombez betreurt het standpunt van de stad. “Als de overheid zelfs dergelijke warme gebaren niet meer toelaat, waar eindigt dit dan? Liefde is onbetaalbaar! We hebben niemand in gevaar gebracht en evenmin de volksgezondheid op de helling gezet. Er wordt onderschat hoe het isolement aan de bewoners van het rusthuis knaagt. We snappen natuurlijk wel dat dit in het belang van de bejaarde mensen zelf is, maar we moeten al het mogelijke doen om hen extra warmte te geven. Zoals wij gedaan hebben met onze spandoek voor opa Remi.”

Schepen Lieselotte Denolf wijst er nog op dat het stadsbestuur in geen geval wil dat dergelijke acties navolging zouden krijgen. “Ik hoop dat iedereen zich aan de regels houdt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier