Torhouts zwembad bijna met pensioen: “Nieuw zwembad op de site Thor”

In het Torhoutse zwembad dat op 1 april zijn 55ste verjaardag viert: schepen Joost Cuvelier en diensthoofd Sport Heidi Trio. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op maandag 1 april, en dat is geen grap, viert het stedelijk zwembad in Torhout zijn 55ste verjaardag. Dat betekent dat de pensioenleeftijd stilaan in zicht komt. In de komende politieke legislatuur is er effectief een nieuw zwembad voorzien. De bouw ervan zal op de site van de voormalige meubelfabriek Thor gebeuren.

De kans dat het oude zwembad na de bouw van het nieuwe afgebroken wordt, is reëel. Het pand is tot op de draad versleten en het verbouwen tot een complex met een andere bestemming zal in geen geval vanzelfsprekend zijn.

Massages en grime in feeststemming

De 55ste verjaardag gaat met een aantal festiviteiten gepaard. Op vrijdag 29 maart van 19 tot 22 uur is er Moonlight Swimming en op zaterdag 30 maart van 13 tot 17 uur Piraten in het bad. In beide gevallen geldt het gewone zwemtarief als toegangsprijs.

Tijdens Moonlight Swimming kan iedereen in een rustige sfeer van massages genieten en in jacuzzi’s relaxen. Tijdens Piraten in het bad is er voor de kinderen grime voorzien, staat er buiten een springkasteel opgesteld, kan er in het zwembad als piraten geravot worden en heeft er een kleurwedstrijd plaats. Beide dagen houdt zwemclub Thor een bar open.

Zwembad open sinds 1 april 1969

Even een duik in het verleden. Het stedelijk zwembad is op dinsdag 1 april 1969 opengegaan. Toen telde West-Vlaanderen nog maar een handvol zwembaden. Gevolg: zowat iedereen wou het water in en in 1970 lokte de Torhoutse zwemaccommodatie ruim 186.000 mensen, een aantal dat nooit meer bereikt zou worden.

In de loop van de jaren slonk het aantal zwemlustigen, onder andere omdat er in veel gemeenten zwembaden waren gebouwd, en ook met de infrastructuur ging het bergaf. In 1989, toen het stedelijk zwembad zijn twintigste verjaardag vierde, drong het eerste grote renovatieproject zich al op. Toch zou het pas vijf jaar later, in 1994, uitgevoerd worden. De oude technische installaties werden vernieuwd, er kwam een plonsbadje, de kassa verhuisde naar boven, er werd een toeschouwersruimte met zitjes gecreëerd en de zwemmers kregen bergkastjes voor hun kleren.

“Een nieuw 25 meterbad met acht banen zou ideaal zijn”

In de zomer van 2009 werd de huidige, nieuwe ingang vanaf de kleine zwembadparking gerealiseerd met in de ruime inkomhal een lift voor mensen met een fysieke beperking. Er net naast, op de plaats van de vroegere ingang, kwam er een kleine vergaderruimte, die ook dienst doet als feestlokaal als kinderen met hun vrienden in het zwembad hun verjaardag komen vieren. De heropening van het zwembad had op 22 november 2009 plaats.

Graag ook met instructiebad

“Na 55 jaar is het zwembad dringend aan vervanging toe”, zegt schepen van Sport Joost Cuvelier, terwijl diensthoofd Sport Heidi Trio bevestigend knikt. “In de volgende legislatuur, dus in elk geval tegen 2030, maar liefst nog vroeger, willen we een nieuw zwembad bouwen en openen. Een studiebureau heeft een vijftal mogelijke locaties onderzocht, ook net naast polyvalente zaal De Mast. Maar het staat nu onomstotelijk vast: het complex komt op het domein van de voormalige meubelfabriek Thor aan de Industrielaan. Het zal om veel geld gaan, dus zullen we geen gekke dingen doen. Torhout moet niet de ambitie hebben om een olympisch 50 meterbad te bouwen.”

“Glijbanen en andere attracties hoeven we niet te voorzien”

“Dat klopt”, vult Heidi aan. “Ideaal zou een 25 meterbad zijn met acht banen. Dus even lang als het huidige zwembad, maar beduidend breder. Met bijkomend een peuterbadje én een klein instructiebad met verstelbare bodem.”

“Glijbanen en andere attracties hoeven we niet te voorzien”, aldus Joost. “Wie van zoiets wil genieten, kan elders naar waterparken gaan of naar zwembaden die er wel over beschikken. We investeren beter in basiskwaliteit. Ons nieuwe zwembad moet op de eerste plaats dienen om te zwemmen en dat te leren. We hebben met andere woorden geen plannen voor een subtropisch zwemparadijs. We blijven realistisch.”

10 miljoen euro is niet niets

Een zwembad bouw je niet voor een habbekrats. Zo’n project kost geld, veel geld. Gelijkaardige, nieuwe accommodatie in Beernem heeft ongeveer 10 miljoen euro gekost: voor een 25 meterbad met acht banen, een instructiebad met verstelbare bodem en een peuterbad. Vraag is of de stad dat geld in zijn eentje moet ophoesten of op zoek moet gaan naar een of meer partners.

Joost Cuvelier: “We zullen in elk geval van gedachten wisselen met buurgemeenten zoals onder andere Lichtervelde en kijken of we, door samen te water te gaan, bijvoorbeeld extra subsidies kunnen binnenhalen. Maar daarover is nog niets beslist. Ook met de hogeschool Vives gaan we praten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier