Torhouts jeugdhuis moet op zoek naar nieuw onderdak

Het Torhoutse jeugdhuis De Troubadour bevindt zich nu nog in een café in de Zuidstraat, maar moet daar in principe tegen eind september weg. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het Torhoutse jeugdhuis De Troubadour, dat zich al enkele jaren in een café in de Zuidstraat bevindt, moet tegen eind september dat pand verlaten. Het moet dus op zoek naar nieuw onderdak. Er wordt overwogen om naar de Villa de Brouckere te verhuizen, die in stadsbezit is.

Bavo Parmentier (Groen) bracht de kwestie maandagavond tijdens de bijeenkomst van de gemeenteraad ter sprake. Hij vroeg schepen van Jeugd Lieselotte Denolf naar de stand van zaken.

Voorkeur gaat uit naar Villa de Brouckere

“Het jeugdhuis heeft inderdaad een brief gekregen met de boodschap dat het eind september uit het gebouw in de Zuidstraat weg moet”, zei de schepen. “We hebben sindsdien al een paar keer samengezeten om te kijken wat de toekomst voor het jeugdhuis kan brengen. We hebben samen met de stedelijke jeugddienst ook een aantal leegstaande horecazaken bezocht, net als de Villa de Brouckere vlakbij de tuin de Brouckere.”

“De voorkeur van het jeugdhuis voor een nieuwe locatie gaat naar die villa uit. Aangezien dat stedelijke pand, dat nu leeg staat, straks ook als OverKop-huis zal dienen, spelen we met het idee om het OverKop-huis, de jeugddienst én het jeugdhuis aan elkaar te koppelen. Op die manier zou het jeugdhuis eerder een bar worden in plaats van een café. Het zou zich iets anders kunnen profileren en bredere activiteiten ontplooien, meer in connectie met de jeugddienst. Ook zaal Club de B zou hierin af en toe een rol kunnen spelen.”

Hopen om contract nog een tijdje te verlengen

Sowieso zal er geprobeerd worden om het contract in het huidige café in de Zuidstraat nog wat te verlengen. “Zo zou er meer tijd zijn om het nieuwe concept voor het jeugdhuis uit te werken, een visie te ontwikkelen en alle praktische regelingen in orde te krijgen”, vervolgde Lieselotte Denolf. “Slagen we er niet in om het verblijf in de Zuidstraat langer te maken, dan zullen we heel snel moeten schakelen. Want eind september zal daar vlug zijn. We doen ons uiterste best om samen met het jeugdhuis naar een duurzame toekomst te zoeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier