Tommelein: “Bonnen voor tweedeverblijvers geen goed idee”

© (Foto Davy Coghe)
Laurens Kindt

Oostends burgemeester Bart Tommelein (OpenVLD) vindt het idee van minister Zuhal Demir (N-VA) om tweedeverblijvers een waardebon te geven géén goed idee. “Er zijn nu dringender zaken”, vindt hij.

In De Zondag opperde Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) het idee om mensen met een tweede verblijf aan de Kust na afloop van de coronacrisis een waardebon te geven. “De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen”, riep ze de kustburgemeesters op.

Bloeden

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, vindt dat geen goed idee. “We hebben daar als kustburgemeesters al afspraken over gemaakt: we gaan geen opbod doen. Ik vind dat er dringender zaken zijn momenteel. We zullen een allesomvattend herstelplan moeten maken voor de kust, want wij zijn de regio die na de coronacrisis het hardst zal bloeden. We zullen ontzettend veel inspanningen moeten doen en het is nu dan ook niet het moment om suggesties te doen over cadeautjes. Aan de kust leven we van het toerisme. Andere sectoren zullen vrij snel opnieuw de draad kunnen opnemen, voor toerisme ligt dat anders. Het zal een bijzonder zwak seizoen worden en dus zullen de begrotingen van alle steden en gemeenten aan de kust bloeden. Waar moeten we het geld halen? Niet bij onze inwoners, niet bij de zwaar getroffen horeca”, zegt Tommelein.

Ballonnetjes

Hij sluit niet uit dat een dergelijke maatregel er alsnog komt. “Het kan onderdeel zijn van een veel groter plan. Ik draag de tweedeverblijvers een warm hart toe. Maar op dit moment tellen de zieken, de werklozen, de ouderen. Mensen die eventjes niet naar hun tweede verblijf kunnen, dat is toch van een andere orde. Bovendien, als je dit doet, moet je dan ook iedereen gaan compenseren? Mensen die een maand niet met hun auto konden rijden, moeten die dan een maand verkeersbelasting terugkrijgen? Inwoners die meebetalen voor het zwembad maar er niet heen konden, moeten die dan ook een korting krijgen? We moeten toch wel even ernstig blijven. Aan dergelijke ballonnetjes heeft niemand nu iets”, vindt Bart Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier