Tom Larbrisseau wil carnavalsprins 2022 worden in Blankenberge: “De scepter als statussymbool”
De 32-jarige Moashpot Tom Larbrisseau doet in 2022 een gooi naar de carnavalsscepter. Hij is daarbij vast van plan om het anders aan te pakken. “Maar in de eerste plaats wil ik vooral een echte volksprins zijn.”
Tom Larbrisseau (32) is gepokt en gemazeld in het Blankenbergse carnaval. Zijn vader Marc deed ook ooit een gooi naar het kroontje, en maakte furore als de helft van het carnavalsduo Labber en Noël. “Mijn ouders waren vroeger aangesloten bij carnavalsgroep de Waterpolo, waar we met onze vereniging een voorbeeld aan nemen. Zij legden de lat al hoog, wij proberen die met De Moashpotten nog hoger te leggen”, aldus Tom, die in de strijd om het kroontje wordt bijgestaan door zijn getuige Neal Rombout (32).
“We zijn allebei medeoprichters van De Moashpotten, maar Neal is zowat het brein in de groep. Onze grote sterkte is… dat we elk onze sterkte hebben. We hebben van alles wat in onze groep”, aldus Tom. Wat het voor hem betekent als hij prins wordt? “Ik ga niet zeggen dat het voor mij een kinderdroom was, maar carnavalsprins worden, betekent in Blankenberge toch wel iets. Het is echt een soort statussymbool, en het komt er ook op aan om na je prinsenjaar niet van het toneel te verdwijnen. Eenmaal carnavalsprins, blijf je je inzetten voor het Blankenbergse carnaval.”
Prins van het volk
Tom is ook vast van plan om met zijn campagne het verschil te maken. “Mij zal je bijvoorbeeld geen hamburgers zien verkopen. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk, maar ik wil het anders aanpakken. Ik wil iets origineels doen, de focus eens verleggen. Zodat ik een prins word over wie er nog lang gesproken wordt. Een echte prins van het volk ook.” Met het vernieuwde carnavalsreglement ziet Tom zijn kans schoon om dat waar te maken. “De centen spelen in het nieuwe systeem immers niet meer zo’n rol”, aldus Tom, die als technicus werkt bij Het Witte Paard. Hij is papa van twee dochtertjes; Lya en Ennis. “Ik wil de Blankenbergse carnavalsjeugd ook echt bij mijn campagne betrekken. Het leuke aan ons carnaval is dat het echt nog van de Blankenbergenaars is. We zijn een van de weinige carnavalssteden die er elk jaar in slagen om een volwaardige stoet neer te zetten met uitsluitend eigen groeperingen.”
“Met De Moashpotten proberen we onszelf ook altijd te overtreffen”, gaat Neal voort. “We kleuren ook graag een beetje buiten de lijntjes, en zijn best wel gedisciplineerd. De avond voor de stoet sta ik erop dat iedereen op tijd naar zijn bed gaat. Want een goede prestatie neerzetten in de stoet, daar doe je het als carnavalist tenslotte toch voor.”
Ik wil een prins worden over wie nog lang gesproken wordt
Tom en Neal leerden elkaar kennen toen ze allebei nog een nachtzaak uitbaatten in de binnenstad. “Op een avond speelde Club Brugge tegen de Buffalo’s, en we liepen voortdurend elkaars café in en uit om elkaar te stangen. Ik supporterde immers voor Brugge en Neal voor Gent. Dat was een mooie tijd, ik heb toen veel carnavalisten leren kennen”, glimlacht Tom.
De Moashpotten zorgden de afgelopen carnavalsperiode ook voor de nodige buzz met de mysterieuze hashtag #ziejedergreetvoorn, die plots overal opdook in het straatbeeld. “Carnaval kon dit jaar niet echt gevierd worden, en met die actie wilden we de moed erin houden. Blankenberge ontwaakte die carnavalszondag met die mysterieuze hashtag, waarvan iedereen zich afvroeg wie erachter zat. Onze stunt met de verrassingstournee was een geslaagde cover-up. Zo dacht niemand aan ons”, knipoogt Neal.
10-jarig jubileum
De Moashpotten vieren trouwens ook een jubileum. “Blankenberge zat er al tien jaar op te wachten dat wij met een prins zouden komen. Nu we tien jaar bestaan, is het moment daar”, aldus Neal. Tom hoopt alsnog op een geduchte tegenstander. “Da’s goed voor het Blankenbergse carnaval, en het zorgt toch altijd voor extra ambiance op het Prinsenbal. Het belooft voor mij alleszins een druk jaar te worden, en ik heb er ongelofelijk veel zin in. Onlangs lanceerden we mijn carnavalscampagne met een EK-pronostiekje. Dat was een succes; we kregen bijna tweehonderd formulieren binnen. Maar de echte start is pas voor met Uitkerke kerremesse. Vanaf dan is het alles geven”, aldus Tom. Zijn alias is LBBR I – net als zijn vader kreeg Tom immers de bijnaam ‘Labber’. “Papa is ook heel trots dat ik me kandidaat stel.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier