Toerist in eigen stad (4/8): Op stap met de lokale stadsgids

Caroline De Vreese is een gepassioneerde gids in Kortrijk. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze zomer blijven we meer dan ooit veilig thuis. Natuurlijk is het dan fijn om iets te eten op de Grote Markt en te genieten van het zonnetje aan de verlaagde Leieboorden. Maar Kortrijk heeft heel wat meer te bieden dan de Broeltorens en het Begijnhof. De Krant van West-Vlaanderen verlaat de gebaande paden en neemt je de hele zomer lang mee naar de mooiste verborgen plekjes en de meest onverwachte activiteiten in Kortrijk.

Waar? In Kortrijk en de deelgemeenten.

Voor wie? Voor iedereen die een gezonde interesse heeft voor de stad waarin hij of zij woont. Er zijn aparte rondleidingen die speciaal gericht zijn op kinderen.

Als je al eens op citytrip geweest bent naar Barcelona of Londen zit de kans er dik in dat je daar een rondleiding gevolgd hebt. Het is immers de ideale manier om een stad te leren kennen en meer te weten te komen over haar geschiedenis. Maar wist je dat dit in Kortrijk ook kan? Gidsenkring Kortrijk geeft tientallen verschillende rondleidingen in alle uithoeken van de stad. “Dat gaat over traditionele thema’s, zoals het Kortrijk van de Middeleeuwen of de Guldensporenslag, maar even goed over veel recentere dingen, zoals Contrei Live: een kunstenparcours in de dertien gemeenten van de regio Zuid-West-Vlaanderen”, legt Caroline De Vreese (62) uit. Zij is een van de 45 gediplomeerde gidsen die Kortrijk rijk is.

kortrijk ontdekken

Zelf focust Caroline zich vooral op rondleidingen die het Kortrijk van vandaag in de kijker zetten. “Zo is er bijvoorbeeld de ‘Kortrijk Ontdekken’-tour. Ideaal voor wie een eerste keer naar Kortrijk komt, maar even goed voor Kortrijkzanen die elke dag aan het oude stadhuis passeren maar er nog nooit binnen geweest zijn. Samen met de gids loop je door het historische centrum van de stad. Je ziet bezienswaardigheden zoals het belfort, de Broeltorens, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het begijnhof.”

Ideaal voor rasechte Kortrijkzanen is volgens Caroline de rondleiding ‘Stad in verandering’. “Kortrijk Weide is ondertussen weer vrij van kranen, bouwputten en molshopen en heeft een ware metamorfose ondergaan. Als gids neem ik je mee op ontdekking en vertel je alles over die plek. Maar er is meer: ook andere recente en toekomstige veranderingen worden onder de loep genomen. Hoever staat het met het stationsproject? Hoe zit het met de Reepbrug? Wat vind je van de verlaagde Leieboorden? Heel boeiend voor mensen die willen weten hoe hun stad er in de toekomst zal uitzien.”

bijscholingen

Dat soort rondleidingen vergt heel wat studeerwerk. “Maar dat hoort erbij”, lacht Caroline. Ze volgde een driejarige opleiding voor ze aan de slag mocht als gids. Ondertussen is ze ook penningmeester bij Gidsenkring Kortrijk. “Voor mij is dat een hobby. Ik volg ook elk jaar bijscholingen. Dat doen alle gidsen. Nieuwe rondleidingen ontwerpen we hoofdzakelijk zelf, waarna elke gids met interesse die kan aanleren. Elk heeft natuurlijk een beetje zijn eigen specialiteit.”

De coronacrisis maakt het ook de Kortrijkse gidsen niet gemakkelijk. “Het toerisme ligt bijna volledig plat. Het is dus echt hét moment om als Kortrijkzaan even op ontdekking te gaan in je eigen stad. Voorlopig zijn rondleidingen met maximaal tien personen en met mondmasker nog toegelaten”, aldus Caroline.

Een rondleiding volgen met een Kortrijkse gids kan elke week op zaterdagmiddag. Afspraak om 14.30 uur aan Toerisme Kortrijk. Inschrijven kan via de website van Toerisme Kortrijk, is verplicht en kost vier euro. Meer informatie via www.gidsenkringkortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier