Toerismetrofee gaat naar Biobrouwerij De Plukker in Poperinge

Met de uitreiking van de Toerismetrofee werd ook het toeristisch seizoen geopend. © MD
Redactie KW

De 25ste Toerismetrofee, destijds ingesteld door het nu niet meer bestaande Toerismecomité, werd toegekend aan de Biobrouwerij De Plukker uit de Elverdingseweg. Die wordt gerund door Joris Cambie en Kris Langouche.

De trofee bestaat uit een uniek bronzen beeldje, ontworpen door kunstenares Nele Boudry. Voor de toerismetrofee 2019 werd slechts één geldige kandidatuur ingediend, door drie personen: Luc Dequidt, Carmen Boeraeve en Johan Derynck met als voordracht Biobrouwerij De Plukker en haar vertegenwoordigers Joris Cambie en Kris Langouche.

Gegroeid uit een hopbedrijf, gesticht in 1954 door Daniel Cambie, vader van de huidige hopteler Joris Cambie, werd een loods -waar tot 1967 een hopast en plukmachine stonden- omgetoverd tot een biobrouwerij.

“Na de overname van de hopboerderij van mijn vader, besliste ik om in 1996 over te schakelen van klassiek geteelde hop naar biologische hop. Het idee om met biologisch geteelde hop ook biobier te brouwen werd gelanceerd op een bijeenkomst van de Bierclub Poperinge. Daar leerde ik als hopteler brouwmeester Kris Langouche kennen en samen zetten we de woorden om in daden. Hiermee zijn we uniek in onze regio. In 2010 startten wij een commerciële biobrouwerij“, zegt Joris Cambie.

Van Keikoppenbier tot Kasteel Beauvoorde

Hun assortiment aan bieren is kleinschalig, maar toch uniek en bijzonder gesmaakt door het publiek. En juist hierdoor profileert deze brouwerij zich in de immense bierwereld. Hun eerste bier werd heel toepasselijk het Keikoppenbier. Naast het Keikoppenbier volgden nog het bruine bier Rookop, een tripel, genaamd Plukker en tenslotte nog twee unieke seizoenbieren met al even unieke brouwprocessen. Single Green Hop wordt gebrouwen tijdens de hopoogst. All Inclusive wordt dan weer gebrouwen met acht vers gedroogde hopvariëteiten. In mei 2018 volgde ten slotte, in samenwerking met het Kasteel Beauvoorde, het bier Kasteel Beauvoorde.

De brouwerij kende doorheen haar korte geschiedenis al een grote stijging: de productie op jaarbasis steeg van 80 hl in 2012 tot 800 hl in 2019 en het uiteindelijke streefcijfer is 1.000 hl op jaarbasis.

“Kwantiteit primeert niet zoveel, constante kwaliteit blijft de hoofdbekommernis. Bovendien behoren onze bieren van De Plukker (met uitzondering van de twee seizoenbieren omwille van de beperkte productie) tot het assortiment van de bioketen Bio Planet“, aldus Kris Langouche.

Geleide bezoeken

“Daarnaast voorziet onze brouwerij ook geleide bezoeken met degustatie, zowel voor groepen het hele jaar door mits reservatie, als voor individuele bezoekers elke eerste zaterdag van de maand. Het hoppeveld net naast de brouwerij biedt alle didactische materialen om het hopfenomeen als onmisbaar element in het brouwproces toe te lichten, een soort hopmuseumbezoek ‘live’. Bezoekers uit binnen- en buitenland maken er kennis met het kweken van de biohop en het brouwproces op een zeer aanschouwelijke manier“, vertelt Joris Cambie nog.

Ook het aantal bezoekers steeg van 1.480 in 2015 tot 2.429 in 2018. Wegens het streven naar een productievolume van 1.000 hl per jaar wordt druk gepland rond herschikking en uitbreiding van de brouwerij. Bovendien rijpen de plannen om het bezoekerscentrum te heroriënteren met direct uitzicht op de hopvelden.

Ambassadeur van het Goede Leven

“Als volwaardige ambassadeurs van het Goede Leven in Poperinge dragen zij de boodschap uit door deelname aan diverse bierhappenings, zoals het Craft Beer Festival in Oostvleteren, Het Brugs bierfestival, het Bierweekend in Poperinge en de bierhappening Just Beer in Kortrijk”, stond te lezen in de motivatie voor de kandidaten.

Daarnaast werd in eigen regie een eerste opendeur georganiseerd, op 27 augustus 2017 volgde dan een eerste biobier- en foodhappening in samenwerking met de toeristische dienst (600 deelnemers) en ook dit jaar heeft dit opnieuw plaats op zondag 30 augustus. Hun deelname aan ‘Dag van de Landbouw’ tijdens Lekker Westhoeks in 2017 was eveneens een schot in de roos. Zo succesvol dat de laatste bus diende terug te keren wegens volzet. Op 1 september 2018 streken 150 Vrienden van de Smaak neer tussen de hopvelden voor een exclusieve maaltijd met streekproducten door sterrenchef Tim Boury.

Expo

Tijdens de uitreiking van de Toerismetrofee had ook de opening plaats van de expo ‘Hommelbloed – een leven vol hop’, een organisatie van het hopmuseum, de Vrienden van het Hopmuseum en de dienst voor Toerisme en een grafische samenwerking met ontwerpbureau Chocolate Jesus uit Beselare.

Hommel’ zit in het bloed van iedere Poperingenaar en zeker in het DNA van hoptelers. De liefde voor de plant, de kennis van het telen, het levende erfgoed wordt al generaties lang bewaard en doorgegeven van vader op zoon. Net zoals de hopranken ineen strengelen als ze opklimmen, zijn ook hopfamilies met elkaar verstrengeld: geen blauw bloed, wel hommelbloed. Kunstenares met Poperingse roots, Nele Boudry, portretteerde de hommelboeren en vatte de ruwheid, het labeur, hun verbondenheid met de natuur in meer dan levensgrote schilderijen. Naast de verbondenheid tussen de hopboeren, staan ook de familiebanden van kunstenaarsfamilie Boudry in de kijker. Speciaal voor de expo werd het schilderij ‘De hopplukster’ van Nele’s grootvader Jules Boudry gerestaureerd en werd als ode aan haar vader een licht maar vooral hoppig expobiertje gebrouwen door De Plukker.

Op de bovenverdieping zijn foto’s van hopboeren te zien, van de hand van kunstfotograaf Michel Depestele.

Zilversmid en juwelenontwerper Bob Kimberly vervaardigde een exclusief hopsieraad in de vorm van een zilveren pin met hopbel. Deze is te koop tijdens de tentoonstelling.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier