Tips van Smaakmaker Christa voor balletjes in tomatensaus

Jurylid Smaakmaker 2024 Christa Ledoux: “Blijf bij de basis.” © Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Vorig jaar won Christa Ledoux tijdens De Week van de Smaak de titel van Smaakmaker voor haar uitstekende hutsepot. Dit jaar is ze samen met Piet Huysentruyt jurylid en gaat ze op zoek naar de beste balletjes in tomatensaus.

“Het is me wat geweest het voorbije jaar. Nu nog word ik op mijn deelname aan Smaakmakers aangesproken. Ik had me ingeschreven zonder dat iemand het wist. In afwachting van het bekendmaken van de winnaar zat ik met mijn man op mijn gemak een wijntje te drinken en toen ontplofte mijn telefoon. Wat sociale media toch kunnen veroorzaken. Ik hoorde plots opnieuw mensen die ik al jaren uit het oog was verloren.”

Dit jaar moeten de kandidaten de juryleden, waaronder Piet Huysentruyt, de beste balletjes in tomatensaus voorschotelen. Wat zijn de tips van de winnaar van vorig jaar en jurylid van Smaakmaker 2024 Christa Ledoux??

Tip 1: Blijf bij de basis. Doe geen omwegen en zoek het niet te ver. Tip 2: Denk goed na en ga volledig voor lokale producten en bezoek die bedrijven ook effectief. Tip 3: Zorg dat je recept klaar te maken is voor een grote groep, zeg maar vierhonderd personen. Tip 4: Zorg voor een goede foto bij je motivatie. Tip 5: Zorg voor een moderne, leuke en kleurrijke twist, zoals een bloempje bijvoorbeeld. Dat zal jongeren en kinderen over de streep trekken om te proeven.”

Is balletjes in tomatensaus niet een veel makkelijker recept dan hutsepot? Wat gehakt en tomatensaus en klaar? “Dat klopt helemaal niet. Ik zette daarnet even mijn ingrediënten op een rijtje die ik zou gebruiken voor de balletjes. Ik kom aan meer producten dan voor mijn hutsepot van vorig jaar, allemaal zaken die je zomaar kan kopen bij de lokale landbouwers, in de natuurvoedingswinkel Lochting/Dedrie of die je kan vinden in de pluktuinen in de regio.”

“Eigenlijk vergeet ik nog een tip. Volg je buikgevoel, verander niets aan je eigen recept dat al veertig jaar succesvol is en vooral: Als je kinderen en kleinkinderen jouw balletjes in tomatensaus een hit vinden, ga er dan niet mee knoeien”, besluit Christa Ledoux. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier