Tim en Birgit uit Ieper zitten vast in Nepal: “We vrezen dat dit nog drie weken duurt”

Tim Vandekerckhove en Birgit Castelein hadden normaal deze week alweer aan het werk moeten zijn. (GF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tim Vandekerckhove (37) en Birgit Castelein (30) uit Ieper vertrokken op maandag 2 maart naar Nepal. Ondertussen hadden ze alweer thuis moeten zijn, maar de coronacrisis houdt de Ieperlingen vast in Nepal.

“We houden van de bergen en van hiken“, vertelt Tim. “Nepal en het Annapurna-gebergte stonden al een tijdje op onze verlanglijst. We zaten een groot aantal dagen zonder internet in de bergen. Het was wel even schrikken toen we wel weer ineens bereik hadden. Corona was ineens geëxplodeerd. Toen we vertrokken, was er zelfs nog geen negatief reisadvies voor Noord-Italië. Volgens minister Maggie De Block was het toen nog een onschuldig griepje.”

“We hebben vijf keer omgeboekt, maar telkens werd de vlucht geannuleerd”

Normaal zouden Tim en Birgit terugkeren naar België op vrijdag 19 maart, maar het coronavirus gooide roet in het eten. “Twaalf uur voor onze terugvlucht kregen we het bericht dat onze tweede vlucht, vanuit Abu Dhabi naar Amsterdam, geannuleerd werd. Het eerste deel van je vlucht, in ons geval tussen Kathmandu en Abu Dhabi, mag je dan ook niet nemen, omdat je het risico loopt vast te zitten. Er werd een alternatief voorgesteld, de dag erna, maar dat werd hetzelfde scenario: twaalf uur voor de vlucht zou vertrekken, kregen we opnieuw bericht dat het stuk tussen Abu Dhabi en Amsterdam geannuleerd was. In totaal hebben we vijf keer omgeboekt, maar telkens werd de vlucht geannuleerd. We zijn meteen zelf beginnen zoeken naar oplossingen, via de Duitse ambassade, het ereconsulaat van ons land, via Buitenlandse Zaken, maar er komen geen oplossingen…”

Vluchten tot 12.000 euro

Het koppel zocht dan maar zelf alternatieven, maar botste op woekerprijzen voor andere vluchten. “Online vonden we vluchten van 6.000 tot 12.000 dollar. Dat kunnen wij niet betalen. Ter vergelijking: wij hebben voor onze vluchten heen en terug 1.080 euro betaald, voor ons allebei samen”, vervolgt Tim. “We zitten nu in de hoofdstad Kathmandu. Hier is sinds deze week een volledige lockdown. Politie en leger patrouilleren om het te handhaven. De luchthaven is zeker nog dicht tot zondag 12 april. Wij verblijven in een studiootje bij een Nepalees en die had ons maandag aangeraden om voor een week eten te kopen. Gelukkig maar, want we horen dat andere Belgen moeite hebben om aan een betrouwbare bron van voedsel te komen. De officiële communicatie van de Nepalese overheid is nochtans dat voedingswinkels en apotheken open mogen blijven, maar op dit moment (woensdag, red.) is dat niet het geval.”

We weten intussen dat al zeker Duitsland en Frankrijk repatriëringsvluchten zullen inleggen. De Belgen hebben het advies gekregen om te blijven waar ze zijn. Als de commerciële vluchten hernemen, zullen ze ons bijstaan. We hebben daarover contact opgenomen met het ereconsulaat en er werd ons verzekerd dat er diplomatieke gesprekken aan de gang zijn. Als daar niets van komt, vrezen we hier nog zeker drie weken vast te zitten. Voorlopig zijn hier nog maar twee bevestigde gevallen van corona, maar mocht de epidemie hier straks echt uitbreken, zal het meer dan die drie weken worden, vrezen we.”

Normaal hadden Tim en Birgit maandag alweer aan het werk moeten zijn. “Birgit werkt aan de UGent en had thuis kunnen werken. Ik ben treinbestuurder goederen bij Lineas, een private spooroperator die nog voor de volle honderd procent blijft rijden”, besluit Tim.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier